Skrzatowy ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Skrzat
100p
100p
Od: 27 mar 2007, o 13:35

Post »

Witajcie Kobietki :D
Miło mi, że podoba się Wam w moim ogródku.
Tej wiosny znów zaszalałam i posadziłam kilka nowych powojników, zimy nie przeżył jeden, niektóre już szykują się do kwitnienia. Zdjęcia będą w weekend. I róże mają pączki :D

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Skrzat
100p
100p

Post »

Wiosna 2009
kilka rzutów oka na to co kwitnie i co się zmieniło:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jest to niewątpliwie czas azalii a na ostatnim zdjęciu nowy nabytek - hortensja.
Awatar użytkownika
Skrzat
100p
100p

Post »

Jeszcze w deszczowej scenerii azalia Gibraltar (nie pachnie) ale te "żółtki" z poprzednich zdjęć roztaczają nieziemski zapach 8)

Obrazek

i nowe aranżacje ogrodowe pt: "Biała Dama z macierzanką i floksami" :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale fajnie u Ciebie Mariolu. Też posadziłam jesienią Mainzer Fastnacht, ale zupełnie nie chce rosnąć... chyba ją wywalę i w to miejsce dam inną pnącą :wink: A możesz napisać, który powojnik nie przeżył Ci zimy... jako ostrzeżenie dla innych. U mnie jako jedyny zmarzł Agassumi Opaline, perłowo-bialy.
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
Skrzat
100p
100p

Post »

Witaj Mag, miło że zajrzałaś do mnie

żadnych oznak życia nie wykazał Comtesse de Bouchaud - sadzony latem, wtedy kwitł, rósł - a teraz nic...
Wprawdzie pocieszyłam się innymi :wink: , ale zawsze żal gdy jakiś nie rośnie.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piekne azalie! I wszystko tak poukładane :wink: na swoim miejscu :shock: , wypilęgnowane.
Widać, że kochasz swój ogródek :wink:
Awatar użytkownika
Skrzat
100p
100p

Post »

Witaj EWa
pewnie że kocham swoje roślinki,choć nie tylko ja, bo mszyce również :twisted:
ale walczę z nimi.

pozdrawiam
Mariola
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny masz ogród Mariolko i taki zadbany, co tam zadbany, wręcz dopieszczony. Piękne powojniki ale ta żółta róża
przy furtce dech mi zaparła. Jaka to odmiana? Uwielbiam żółte róże.
Nie skąp nam zdjęć ogrodu, szczegółnie takich ogólnych i Twoich aranżacji. Czekamy.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Skrzat
100p
100p

Post »

Wiesiu dziękuję za miłe słowo i to że Ci się podoba.
Ja jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich powojników, cud miód 8)
Róża nazywa się Golden Showers, rośnie u mnie zdrowo, pierwszy rzut kwiatów w czerwców powala na kolana wszystkich gości, zapach jest cudowny no i zaprasza do wejścia :D
Pózniej też kwitnie ale już nie tak obficie. Zimowała bez problemów. Posadziłam jej do towarzystwa powojnik viticella Purpurea Plena Elegants, ale róża zdominowała powojnik i tymczasem myslę co z tym zrobić. Miałam wizję żółtej róży i fioletu powojnika. Żal wykopywać powojnik - więc jeszcze poczekam.

A to ulubione poidło dla okolicznych ptaków:
Obrazek
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Oj Skrzatku cudny widok. Też bym chciała być ptaszkiem i poić się w tym poidle. Lubię takie śliczne scenki. Dawaj więcej.
Twój 'Golden Showers' jest bardzo podwójny i śliczny w takiej formie. Ja myślałam że on jest bardziej pojedyńczy. Kiedyś
kupiłam 'Golden Showers' i czekałam długo na kwiaty. Po trzech latach okazało się że są różowe i wyrzuciłam.
Ale Twój jest przebojowy, może się jeszcze skuszę na niego ale nie mam miejsca na następne róże.
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Skrzat
100p
100p

Post »

Wiesiu
jak nie mam miejsca na następne rośliny(nie tylko róże) likwiduję po kawałeczku trawnik :wink:
Ogólnie to z trawnikiem same problemy - tak tłumaczę mężowi gdy musi darń ściągnąć.
Jest kilka róż które bardzo chciałabym jeszcze posadzić, tymczasem intensywnie nad tym myślę :roll:

jeszcze kilka rzutów oka na roślinki, między innymi niedawno posadzony powojnik "Dzieci Warszawy" - który tymczasem tylko pąki wystawia do słonka, na przedostatnim zdjęciu świeże przyrosty na jodle balsamicznej, oraz widok z góry na wodę:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

w sobotę porobię nowe zdjęcia bo parę kwiatów pokazał powojnik Multi Blue oraz Niobe. W sobotę też idę na kiermasz roślin, co to będzie -trzeba będzie trawnik ściągać? :lol:
pozdrawiam
Mariola
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11

Post »

Skrzat pisze: A to ulubione poidło dla okolicznych ptaków:
Obrazek
Witaj Mariolu, Twój ogódek dawno już sobie obejrzałam. Jest to jeden z ogrodków, które podobaja mi się najbardziej. Jest taki swojski, bo znalazłam w nim wszystkie elementy i style, które mi się podobają i do tego tak malowniczo połączone. Nie ukrywam, że staram sie kilka pomysłów od Ciebie ściągnąć.... :oops: jeśli mogę oczywiście....

Błagam zrób fotkę całości tego pojnika, bo włąnie od jakieś czasu marzę własnie o czymś takim i już sie rozglądałam po sklepach za kamieniami z ciuradełkiem.......ale dzban to jest to!!!!!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Skrzat
100p
100p

Post »

Witaj Aniu-Wrocławianko ;:7

Bardzo się cieszę, że spodobało Ci u mnie. Zawsze chciałam mieć taki swojski, wiejski ogródek - takie pomieszanie stylów, na rabatach różnokolorowo, bo wszystkie rośliny kocham i trudno wybrać jeden gatunek lub jeden kolor.
Często przesadzam rośliny z jednego miejsca w drugie, ale to chyba przypadłość każdego ogrodnika :oops:

Dzban, kaskadka, oraz zbiornik na końcu to amatorski pomysł i super wykoanie mojego męża.
Na dole jest mały zbiornik- oczko- kupione w OBI razem z pompą, pompa jest schowana, w ziemi między roślinami ukryty wąż który tłoczy tę wodę do dzbana (kupiony zwykły dzban- wywiercony otwór na dnie tego dzbana przeciągnięty wąż jak do podlewania), a z dzbana woda przelewa się w dół. Kamień kupiliśmy na Muchoborze Wielkim. Duży wybór też był na rozwidleniu Avicenny/Wiejska.
Teraz gdy deszczu mało, jest to ulubione miejsce okolicznych ptaszków których w mojej okolicy nie brakuje - w dachu domu mam ze 3 gniazda mazurków, cudny widok gdy siadają sobie wzdłuż strumyczka by do dziubka cosik wpadło.
Wedle życzenia zdjęcie większej całości - tutaj nie widać dołu gdzie jest oczko, jutro mogę zrobić.

Obrazek Obrazek

pozdrawiam
Mariola
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11

Post »

Pięknie, jeszcze raz powtórzę pięknie. Właśnie takie ogrody mi się podobają, gdzie jest wszystko. Tylko że nie umiem jeszcze tego "wszystkiego" u siebie ładnie połączyć....

Wiem gdzie ten kamień na Avicenny, pracowałam w tym, "lleżącym" żóltym wieżowcu.... ;-)

Czekam na zdjęcia całości. Bardzo mi sie podoba, baaardzo. A tak w ogóle to jesteśmy "prawie" sąsiadkami, bo ja mieszkam na Muchoborze Małym. ;-)
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Mariolko, u mnie nawet ostatnie kawałki trawnika są już wykorzystane. Jeden jest już przerobiony na rabatę dwa lata
temu a ten ostatni nadgryziony w tym roku chyba długo też nie będzie się opierał. Zamiast trawniczka którego i tak nie
daję rady pielęgnować i puszczam trawkę samopasem zrobię chyba tylko ścieżkę a resztę pod roślinki.

Cudne te Twoje kopozycje, takie pomysłowe. Wystarczy niebieski garnek na kamieniu z rojniczkiem i wetknięty lampion a
i już oko zachwycone tą prostotą i ciepełkiem które z nich bije. Popatrzę i spróbuję coś u siebie wykombinować bo bardzo
mi się podoba. Te kraty na powojniki też szałowe i nawet iglaczki których pełno jest aż do znudzenia we wszystkich
polskich ogrodach u Ciebie mają swój urok. Może dlatego że tak dobrze wkomponowane w resztę a nie porozrzucane na
trawniku.

Pięknie po prostu. Daj jeszcze jak masz jakieś zdjątka. Chętnie nacieszę oczy i ponawzdycham.
A pąki powojników bardzo obiecujące. ;:113
Wątki Pszczółki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”