Nowy ogród Jacka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Parę moich maluszków. Właściwie to na razie maluchy, bo młode, ale niektóre się rozrosną (mam nadzieję :) ):
serduszka powinny się rozrosnąć i zakwitnąć w przyszłym roku
Obrazek
parzydło blekolistne za duże nie jest ale powolutku rozrasta się w kępkę
Obrazek
inkarwilla Delavaya wkrótce zakwitnie, kupiłem korzeń w markecie za grosze a okazało się, że roślina zdrowa i aż rwąca się do kwitnienia :)
Obrazek
tiarella sercolistna; myślałem początkowo, że mam dwie bo miały różne kolory, ale potem zrobiły się jednakowe
Obrazek
horminum alpejskie i nadzieja na pierwsze jej kwitnienie
Obrazek
a to tak trochę przekornie, bo to będzie chyba najwieksza bylina w ogrodzie - barszcz Mantegazziego
Obrazek
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Kontakt:

Post »

serduszka hmmm :D uwielbiam. jak dobrze pójdzie to kwiaty mozesz zobaczyć nawet jeszcze w tym roku, czasem tak bywa jeśli się spodoba miejsce. takze trzymam za to kciuki! :D
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Jacku, bardzo piękne masz roślinki :D
Moja inkarwilla Delavaya, kupiona jako korzeń w Biedronce, też ładnie się rozrosła, zakwitła na różowo, ale jeszcze cały czas siedzi w donicy, na budowie :( Jutro pójdzie do gruntu :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo bym chciał Janku, by zakwitła serduszka - w końcu to już spora sadzonka (samosiejka od znajomej); byleby sie jej spodobało :)

Dziękuję Halinko za miłe słowa :) Moja inkarwilla też chciała zakwitnąć w donicze więc ją czym prędzej przesadziłem.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Muszę przyznać, że te przetaczniki zrobiły na mnie duże wrażenie. Lubię niebieski kolor ( w ogrodzie też :wink: ).
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Izo-Tu.ja :!: Niebieskiego chyba jest mało w ogrodzie więc kwiaty w tym kolorze mile widziane. Chyba dlatego wszystkie hiacynty kupiłem niebieskie. No i bardzo lubię dzwonki, też często niebieskie. Polecam się z przetacznikami, gdybyś chciała.

A u mnie ważny dzień w ogrodzie, bo zainstalowałem pompę :!: Koniec biegania z konewką i oszczędnego podlewania :!: I zaraz jak ją uruchomiłem, spadł deszcz ;:1 Więc zrobiłem tylko test, czy działa i ją rozłączyłem. Jeszcze teraz fajnie mży.
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Jacku u mnie też padało dzisiaj przez pół dnia :D
Wreszcie roślinki się porządnie napiją ;:138
Fajnie ,że pompa już zainstalowana i działa....teraz podlewanie to już będzie czysta przyjemność :!: :D
Życzę Ci spokojnej nocy ;:19
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Cynthio, że mnie odwiedziłaś. Tak, sprawa podlewania rozwiązana. Najpierw się cieszyłem, że mam studnię i wodę za darmo a teraz jeszcze ta pompa - rewelacja :!: Teraz dopiero rozbujam mój ogród :)
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Jacek P.... pisze:Lada dzień zakwitnie Twój przetacznik ząbkowany :)
Ząbkowany? :shock: Dotąd byłam przekonana, że to pagórkowy. Poszperałam trochę w necie i teraz myślę, że to nie jest ani pagórkowy, ani ząbkowany ... Tylko jaki? !
Pięknie wygląda to parzydło blekolistne :D
Pompy całkiem bezwstydnie Ci zazdroszczę, a na zdjęcia perspektywiczne - cóż, poczekam, kiedy taka Twoja niezłomna wola ;) :D
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku ja też mam pompę w studni, ale powiem tak... niektóre roślinki nie lubią tego zwłaszcza w upalne dni... woda w studni jest lodowata i zauważyłam, że zdecydowanie wolą podlewanie odstaną wodą z beczki...

ale i tak często sobie ułatwiam życie i podlewam wężem... :oops:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Izo-Chatte :!: To będziemy szukać, jaki to przetacznik, choć ze zdjęć atlasu roślin liście ma jak ząbkowany (pagórkowy ma miękkie, matowe liście, a ząbkowany błyszczące). Teraz czekam na kwiaty. Izo, przy okazji wątpliwości - melisa, którą od Ciebie dostałem, przypomina mi kocimiętkę (liście, zapach, pokrój) i też czekam, aż zakwitnie. Lubię takie niespodzianki. A parzydło blekolistne, początkowo myślałem, że to błędna nazwa i wpisałem je - błękitnolistne. Ale to była moja niewiedza :)

Aga, pompa bardzo się przyda, chociażby do napełniania zbiorników tak jak piszesz i wiaderek bezpośrednio w ogrodzie. Więc odejdzie połowa pracy z wyciąganiem i noszeniem wody :) Ale póki co jest pięknie nawilżona ziemia po deszczu więc lecę na ogród :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może uda się parę zdjęć wkleić, bo z moim internetem to zawsze loteria :)
Pokażę rośliny z rodziny konwaliowatych
majówka amerykańska, dzielnie pnie się w górę
Obrazek
konwalii mam małą kępkę, ale one szybko się rozrastają
Obrazek
kokoryczka wielokwiatowa (od Ani)
Obrazek
a to podobna nazwa ale zupełnie inna roślina - kokorycz złota (ochroleuca)
Obrazek
przywrotniki szykują się do kwitnienia
Obrazek
bodziszek korzeniasty czeka na lokalizację, co mu nie przeszkadza kwitnąć i się rozrastrać
Obrazek
kolejna roślina z mojej "poczekalni" - ogórecznik; to że jej nie za dobrze świadczy fakt, że się prawie nie rozsiał
Obrazek
ubiorek wiecznie zielony (w starym ogrodzie rozpanoszył się na pół skalniaka; tutaj już tego błędu nie popełnię)
Obrazek
.... i właśnie lunęło deszczem i gradem
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Jacku ja też lubię kwiaty w kolorze niebieskim ale nie mam ich zbyt dużo ,zazdroszczę Ci deszczu u mnie nie pada tylko jest bardzo chłodno ,ale świeci słońce
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Geniu za odwiedziny :) Padało krótko ale dość intensywnie wiec zabrałem się za przesadzanie. Do ogródka ziołowego posadziłem trzy bylice a razem z dwoma pozostałymi zrobiła się mała kolekcja. Zdaje się, że Ty też masz jakąś na skalniaku? Chętnie bym się pisał na odnóżkę. A jeśli chcesz bylicę Boże drzewko, to mogę Ci przywieźć, bo badylki się ukorzeniły. To ładny krzew. Jeszcze tylko poluję za bylicą piołunem, ale nie wiem, czy ktoś ma.
Poprzesadzałem też trochę bylin, które czekały, aż zrobię dla nich miejsce. Bylicę i tojeść kropkowaną posadziłem w wiadrach, by się zbytnio nie rozłaziły. Potem jest z tym problem. I przygotowałem dla Ciebie sadzonkę cieszynianki, bo ona rosła bidula zapomniana na końcu ogrodu jako sadzonka rezerwowa. A że moja główna cieszynianka spisała się na medal, dlatego mogę Ci dać tę drugą. Trzecia pojechała do starego ogrodu i też się troszkę rozrosła.
Poza tym sprawdziłem, czy moje młode irysy będą kwitły. I jest tylko jeden pączek na irysie, który był sadzony miesiąc temu :!: Sadzone jesienią spisały się gorzej więc nawet nie wiem, jakie mam kolory :cry:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku ja ukorzeniłam Ci tę bylicę nawet dwie .
A co do bylicy Boże drzewko to musiałabym zobaczyć zdjęcie bo być może nie spodoba mi się. A co do cieszynianki to jestem zadowolona że masz da mnie małą .
A co do irysków to na drugi rok będą pięknie Ci kwitły tylko troszkę cierpliwości ,ja zastawiłam dla Ciebie chyba 6 lub 7 ale czy w przyszłym roku Ci zakwitną nie wiem .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”