Juki, draceny i inne- odmładzanie,rozmnażanie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
izi
100p
100p
Od: 10 kwie 2009, o 15:04

Post »

Trudno to nazwać "systemem" korzeniowym, ale to co było, jest chyba raczej zdrowe. Może nowa ziemia uczyni cuda :wink: Problem tylko miałam z uzyskaniem perlitu. Zaoferowano mi za to w jednym miejscu keramzyt, ale taki drobniutki - było zresztą na opakowaniu napisane, że można go mieszać z ziemią. Tak więc uczyniłam: normalny gruby keramzyt na dno doniczki jako drenaż, ziemię wymieszałam z tym drobnym keramzytem i póki co podlałam biohumusem. Taka jestem mądrala, bo wcześniej naczytałam się tu o podlewaniu pod roślinę biohumusa ;) Pochwal albo zgań. I zaczaruj - żeby zadziałało :lol:

Pozdrawiam,
Iza
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo dobrze, skoro korzenie były zdrowe będę trzymał kciuki by się odrodziła. :wink:
Awatar użytkownika
izi
100p
100p

Post »

Ale jeszcze jednej rzeczy nie powiedziałam. Na tym ściętym pniu, który posmarowałam Dendromalem, pojawił się jakiś biały zaciek. Konkretnie na tej posmarowanej powierzchni. Czy to może coś oznaczać?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-C-j
---

Post »

Jaki zaciek?, może to soki pnia wyszły na wierzch, pokaż to. :wink:
Awatar użytkownika
izi
100p
100p

Post »

Jutro za dnia pstryknę fotkę i zamieszczę.
Awatar użytkownika
izi
100p
100p

Post »

Oto ten nieszczęsny pieniek:

Obrazek

Nadmienię, że próba usunięcia owego, nazwijmy to, nalotu, czy zacieku, powiodła się. Przy okazji znów wymacałam nieszczęsnego kikuta i mam wrażenie, że podczas, gdy u dołu jest całkowicie twardy, to w górnej części kora nie przylega tak idealnie jak tuż nad ziemią ;:145 A może urąbać do najtwardszego miejsca i spróbować ocalić choć tych parę centymetrów? Może choć rozetkę wyda na świat, to się ją później ukorzeni :cry:
x-C-j
---

Post »

Zostaw na razie tak jak jest i poczekaj na rozwój sytuacji. :wink:
Awatar użytkownika
izi
100p
100p

Post »

Myślisz, że coś jeszcze może z tego być? A jak to coś pójdzie niżej?
x-C-j
---

Post »

Jak napisałem moim zdaniem pień jest martwy ale zostaw i tak nic nie tracisz. :wink:
Awatar użytkownika
izi
100p
100p

Post »

No dobra, będę go co dzień zraszać łzami ;:98 Mam tylko nadzieję, że pozostałe dwa przeżyją.
A tak dla mojej informacji - ten pień w środku to powinien być rzeczywiście zielony?

Dziękuję za rady i sugestie,
Iza
x-C-j
---

Post »

Tak wewnętrzny ten taki jakby mniejszy okrąg w pniu powinien być zielonkawy a zewnętrzny aż do kory lekko kawowy. :wink:
Rokitnik
50p
50p
Od: 28 lut 2009, o 14:51

Post »

Witam znów. Uważnie czytam całą dyskusję o pniach :-) Dziś zresztą moje 3 wywaliłam, niestety :-( Zostały mi rozety, z których już 2 mają korzonki :tan i 2 pnie z nowymi rozetkami.

Z Waszej rozmowy wywnioskowałam, że pień ma być twardy i odpowiednie kolory mieć. Moje pniaki wypuszczają listeczki, ale obmacałam je dokładnie i wcale całe twarde nie są - miejscami, szczególnie powyżej liści są obszary, gdzie kora odstaje. Może za wysoko je obcięłam. Teraz chyba je zostawię, skoro takie ładne listki wypuszczają, ale czy może to być jakimś problemem w przyszłości?

Pozdrawiam
x-C-j
---

Post »

Nie widzę tego :?
Awatar użytkownika
izi
100p
100p

Post »

Witaj Rokitnik! ;:16
Już myślałam, że się załamałaś śmiercią 3 Twoich podopiecznych ;) Ale pochwal się tymi, które Ci rozety wypuszczają, bo u mnie to o ile kilka czubków wypuściło korzonki, tak rozety to tylko u juczki wyszły. I to w zasadzie trzy wykiełkowały, ale tylko jedna się powiększa, reszta jakby zahibernowana :? A może ta rosnąca zabiera wszystkie soki tym dwóm pozostałym ;)

Pozdrawia,
Iza
Rokitnik
50p
50p
Od: 28 lut 2009, o 14:51

Post »

Witam i pokazuję moje pnie :-)

Oto pierwszy z nich - ma ok. 30cm. Myślałam, że jest zdrowy, bo 3 rozety wypuszcza. Na poziomie liści i wyżej, aż do czubka pnia, kora miejscami jest miękka. Na czubku pod woskiem widać jakieś "wykwity" - nie wiem, czy to normalne. Obrazek

Drugi pień też ładnie 3 rozety wypuszcza. Ma ok. 60cm i tak samo jak poprzedni zaczyna robić się miękki powyżej najwyżej położonej rozety
Obrazek Obrazek

Co myślicie o moich dracenach? Przeżyją pnie? Jeśli tak, to dlaczego robią się miejscami miękkie? Czarodzieju, spójrz wprawnym okiem.

Pozdrowienia i miłego wieczoru
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”