Ogród kocicy cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Robi się coraz ładniej, coraz bardziej kolorowo. Rh mają mnóstwo pąków, azalie też pięknie rozkwitają.

Obrazek

Obrazek
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ależ kwitnąco się u Was robi!
Ewo mam pytanie odnośnie skimii - moja ładnie przezimowała, zakwitła i zaczęła zrzucać część liści, widać nowe przyrosty. Czy to normalne u tej rośliny? Czy może jej coś "dolega"?
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj tu.ja:-), cieszę się, że nasz pseudo ogród punktowo zaczyna się przeobrażać w taki prawdziwy ogród. Cieszę się z każdej rośliny, która w nim zakwita. Nie wiem o co w tym wszystkim chodzi, ale każdy dzień o świcie rozpoczynam spacerem po ogrodzie i rozglądam się co tam nowego się dzieje.
Moje skimie nie gubią liści, kilka z nich jest zbrązowiałych po zimie, ale nic takiego się nie dzieje. Mają ładne, nowe przyrosty, jedna i druga odmiana. Nie wiem dlaczego Twoje liście odpadają, ale może to taka prawidłowość - w ich miejsce wyrosną nowe. Kiedyś czytałam, że rośliny zimozielone też zrzucają liście - tyle że w sezonie wegetacyjnym - na ich miejsce zaraz wyrastają młode i nawet czasami trudno nam spostrzec to zjawisko.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Witaj Ewo masz piękny i ciekawy ogród, dużą różnorodność kwiatów i krzewów. Jest co podziwiać. Zainteresował mnie szczególnie kielichowiec, czy on w naszych warunkach klimatycznych przezimuje w gruncie? Jak z twoim sobie radzisz?
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam nowego gościa:-). Dziękuję za miłe słowa pod adresem naszego powstającego ogrodu.

Ta odmiana kielichowca bez problemu zimuje w naszych warunkach. W tym roku przetrwał -25 bez żadnego okrycia, a jest to bardzo młoda roślina. Oprócz tego bardzo dobrze znosi suszę - przetestowałam go pod tym względem gdyż jechał do mnie w paczce 10 dni. Posadziłam rok temu jeden zaschnięty badylek, a w tej chwili mam piękną roślinę i do tego kwitnie.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nareszcie pada deszcz. Przesadziliśmy dziś trochę roślin i deszcz był nam bardzo potrzebny.

Zrobiliśmy sobie taki szpaler z tawuły japońskiej Little Princess, tawułę poprzeplataliśmy trzmieliną. Może będzie ładnie za jakiś czas. Na drugim zdjęciu lilaki na tle modrzewia.
Obrazek Obrazek

Te hosty mają ogromne liście, wypuszczają już nawet paki kwiatowe.
Obrazek Obrazek

Ten stary lilak jest bardzo ładny. Ciemno różowe pąki zamieniają się w jaśniejsze kwiaty, do tego pojedyncze kwiaty są duże i mają poskręcane płatki. Na drugim zdjęciu młodziutka sadzonka floksa z rózowym paskiem w środku, niestety mój aparat nie złapał tego zbyt dobrze.
Obrazek Obrazek

Rozchodnik Diamont Edge ma coraz większe liście.
Obrazek

Enkiant rośnie powoli, ale w tym roku będzie obsypany dzwoneczkami.
Obrazek
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To ja tylko posiedzę cichutko :roll: .
Rośliny o których piszesz to dla mnie egzotyka :lol: .
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Agnieszko, to zwyczajne rośliny, żadna egzotyka.

Jeszcze trochę zdjęć z dzisiejszego dnia.

Zakwitł Cannon Double, a na drugim zdjęciu kawałek wrzosowiska
Obrazek Obrazek

Swoje różyczki rozwija głóg dwuszyjkowy, kawałek skalniaka
Obrazek Obrazek

Pieris, azalia Babuschka
Obrazek Obrazek

Lilak Sensation i kwitnące caprifolium
Obrazek Obrazek
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Ewuś tak napisałam bo nastawiłam się na małe bylinki i trochę kwiatków .
Nie mam za dużo miejsca do nasadzeń więc i choroby forumowej się boję :lol: .
Ale chętnie oglądam-choć mało o nich wiem :roll: .
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Ewuniu dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, teraz tylko muszę się rozejrzeć, gdzie będę mogła kupić ten piękny krzew. Na ostatnim zdjęciu widzę znów coś pięknego, masz dużo ciekawych roślin.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ależ bardzo proszę. To naprawdę bardzo ciekawa roślina i jeszcze rzadko spotykana u nas.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

kocicy_lwisko pisze:Judyto:
Oczywiscie że lwisko się buntuje. Mam trochę inne wyobrażenie co do ogrodu, ale że również mam mało czasu na razie patrzę co wymyśla kocica. Jeśli już przesadzi ze swoimi pomysłami to zwyczajnie w świecie poprzesadzam je. Również możliwy jest podział parceli na części zarządzane przez innych opiekunów. To tez jest jakieś wyjście.
A może Lwisko nam zdradzi swe wyobrażenia o ogrodzie :D

Odstawiliście Ewciu kawał dobrej roboty, którą już widać. A teraz z każdym dniem będzie piękniej, ciekawiej..kolorowiej.
Agnieszka ma rację...egzotyka...bardzo ciekawe i rzadko spotykane rośliny. :roll:
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A mi się wydaje, że na forum jest mnóstwo ogrodów z ciekawymi i oryginalnymi roślinami.
A ten kawał roboty to zaledwie wierzchołek. Zagospodarowaliśmy bardzo niewielką przestrzeń. Ale zgadzam się, że już teraz będzie tylko piękniej i coraz bardziej kolorowo.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Witaj Ewo, obejrzałam zdjęcia z ostatniech kilku dni i jestem oczarowana :D . Ślicznie u Was!Zupełnie zachwyciło mnie wrzosowisko, Canon Double i lilak Sensation! W moim ogrodzie został ostatnio zagospodarowany ostatni nieuprządkowany narożnik i wiem ile to trudu kosztuje. A mam malutki ogródek. Wyobrażam sobie jak trudno jest zagospodarować dużą powierzchnię. Szczególnie, kiedy robi się to roślinami nietuzinkowymi, tak jak Wy to robicie. Ale na pewno było warto. Z przyjemnością do Was zagladam i zawsze się czegoś nowego dowiaduję.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Bogusiu:-). Miło, że do nas wpadłaś. Rzeczywiście pracy mamy bardzo dużo, brakuje nam czasu na to aby odpocząć bo jak nie praca to ogród i tak ciągle. Ale musimy się w końcu uporać z ogrodem chociaż w jakimś zarysie, a potem to już będziemy tylko uzupełniać.
Ciągle pamiętam o głogu dla Ciebie, ale w tym roku były jakieś problemy chorobowe z głogiem dwuszyjkowym i wcale go nie mieli.
Wrzosowisko jest takie eksperymentalne, wrzosy są, ale teraz nic nie kwitnie oprócz azalii i enkianta, zakwitnie też zenobia, część wrzosów się zmarnowała więc wiem jakich odmian już nie kupować. Uzupełnimy je w tym roku.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”