Pokrzywka brazylijska, koleus blumego(Plectranthus scutellarioides) uprawa w domu
Piękne są
Też mam ich sporo 

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nasiona - zbierać, czy nie?
Paprykarzu, chyba masz ochotę na eksperyment? W sklepach bywają nasiona koleusów, to znaczy, że nie rozmnażają się wyłącznie wegetatywnieA mozna zbierac nasiona? Jak? Kiedy? Moje koleusy w ogrodzie wlasnie kwitna.

Coleus Canina
Czy ktos slyszal o coleusie canina i jego odstraszajacym wlasciwosciom na koty? A moze inne koleusy tez dzialaja?
Ludzie wstydzą się dziś, że ciągle jeszcze wstydzą się tego, czego wstydzili się dawniej.
Kupiłam na targach pokrzywkę o bardzo dużych liściach.Nie wiem czym właściwie różni sie od takich o liściach mniejszych, czy rozrośnie się mocno i cały czas będzie wypuszczać tak duże liście? Nie wiem ile miejsca przeznaczyć jej w donicy, bo chciałam dosadzić do niej Euphorbię Diamond Frost o białych drobnych kwiatkach
Czy ktoś uprawiał taki koleus o dużych liściach i może coś napisać:?:

Pokrzywka

To zdjęcie pokrzywki, wszystkie okazy na targach miały takie duże liście tyle, że różne kombinacje kolorystyczne

To mój pierwszy koleus, jakoś wcześniej nie mogłam się przekonać, bo nie przepadam za pstrymi liśćmi, ale chciałam coś przed wejściem do domu by nie śmieciło opadającymi kwiatkami

-
- 10p - Początkujący
- Od: 2 lip 2009, o 14:24
Mam koleusa, który ma bardzo wielkie liście, coś takie jak u kolegi powyżej. Zauważyłam, że jak sie ich nasadzi w "kupie" kilka sztuk, to nie rosną im tak wielkie liście, a jak jest sam jeden to ma olbrzymie rozmiary, gigantyczne liście. Czy jest jakiś sposób aby te liście byly mniejsze jak koleus rośnie sam w doniczce?
- x-b-6
- 200p
- Od: 5 lip 2009, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
A ja posiadam takie koleusy (chociaż szukam już innych kolorów ;)):

U mnie pomaga (nieco) sukcesywne uszczykiwanie - w tym także tych największych liści. Koleus szybko mi odrasta, więc ubytki błyskawicznie są "ukrywane" wśród nowych pędów. A gdy uszczykuje, roślina koncentruje się właśnie na wypuszczaniu nowych pędów, a nie rozroście istniejących liści.Katarzynka19 pisze:Czy jest jakiś sposób aby te liście byly mniejsze jak koleus rośnie sam w doniczce?