Muchołówka amerykańska - uprawa, nawożenie, podlewanie, problemy
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 kwie 2009, o 15:52
Hej wszystkim
Niedawno kupiłam sobie muchołówkę. Wydaje mi się że ma dobre warunki bo ładnie rośnie. Stoi na wschodnim parapecie, podlewam ją wodą przegotowaną odstaną. Wsadziłam ją do dużego szklanego wazonu żeby miała lepsze powietrze. Właśnie trawi 3 muszki ;) I kilka dni temu urwałam nowy, rosnący listek i wsadziłam do doniczki z torfem, aby powiększyć ''hodowlę'' ;P Myślą że się przyjęła bo nowa pułapka z każdym dniem się powiększa ;)) Mam jednak parę pytań. Czy muchołówkę trzeba koniecznie zimować i w jaki sposób? Uprzejmie proszę o odpowiedź
A i jeszcze jedno... ile pupilek trawi owada? 

-
- 10p - Początkujący
Witam!
Ostatnio nabyłem tę niezwykłą roślinkę - egzemplarz pochodzi z kwiaciarni. W zasadzie teoretyczne podstawy hodowli już poznałem - podlewanie destylowaną wodą, słoneczny, południowy parapet itd. Tym niemniej załączam fotkę i proszę o opinię czy z rośliną jest wszystko ok - sam jeszcze się na tyle dobrze nie orientuję. Widoczna na zdjęciu doniczka ma średnicę ok 8 cm - rozumiem że na razie nie ma potrzeby jej przesadzania? Przy takim rozmiarze doniczki jak duża powinna być podstawka i ile w niej powinno być wody? (Kolory na zdjęciu są nieco przekłamane - zdjęcie robiłem przy sztucznym świetle z fleszem - ten zielony jest w rzeczywistości nieco ciemniejszy).
--
LeHardi

Ostatnio nabyłem tę niezwykłą roślinkę - egzemplarz pochodzi z kwiaciarni. W zasadzie teoretyczne podstawy hodowli już poznałem - podlewanie destylowaną wodą, słoneczny, południowy parapet itd. Tym niemniej załączam fotkę i proszę o opinię czy z rośliną jest wszystko ok - sam jeszcze się na tyle dobrze nie orientuję. Widoczna na zdjęciu doniczka ma średnicę ok 8 cm - rozumiem że na razie nie ma potrzeby jej przesadzania? Przy takim rozmiarze doniczki jak duża powinna być podstawka i ile w niej powinno być wody? (Kolory na zdjęciu są nieco przekłamane - zdjęcie robiłem przy sztucznym świetle z fleszem - ten zielony jest w rzeczywistości nieco ciemniejszy).
--
LeHardi

Witam!
PS. Przepraszam za podwójnego posta, ale to przez nieuwgę 2 razy wcisnąłem wyślij - a nie da się go usunąć.
--
LeHardi

PS. Przepraszam za podwójnego posta, ale to przez nieuwgę 2 razy wcisnąłem wyślij - a nie da się go usunąć.
--
LeHardi

-
- 10p - Początkujący
Hej LeHardi! Twoja roślinka jest w pełni zdrowia
Fajnie wygląda i ładnie się zaczerwieniła, a mech w doniczce świadczy o tym że ma bardzo dobrą wilgotność
Moja muchołówka też rośnie w doniczce o średnicy ok. 8cm a podstawka ma ok 15cm. Ja podlewam wodą przegotowaną odstaną i do podstawki zazwyczaj nalewam ok 2,5cm wody. Jeśli torf jest bardzo namoczny pozostawiam ją na 1 dzień bez wody w podstawce. A no i twoj pupilek wypuścił pęd kwiatowy tak jak i mój
tyle że mój jest jeszcze malutki i jak podrośnie to go obetne. No to chyba tyle. Pozdrawiam 
PS. Jak coś to pisz

PS. Jak coś to pisz
a propo CYNAMONU-dzisiaj kupiłam małą muchołówkę i zauważyłam w doniczce maciupkie srebrne robaczki... już się przestraszyłam że to jakieś świństwa które mi przeskoczą na inne roślinki.. powiedz mi proszę-jak użyć tego cynamonu? po prostu sypnąć na ziemię czy po całej roślince?? ale ile? i czy musze po jakimś tygodniu zebrać to z powrotem?