Storczyki Storczykowej
- AnnaL
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dusia rysunki bardzo ładne, masz dziewcze zdolne ręce. A storczyki- miło popatrzeć na takie kwitnienia, a parapet extra. 

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
cieszę się, że rysunki i storczyki wam się podobają. niestety z obecnie kwitnących większość to kupne kwitnienia, bo moje już przekwitły. ale następne pędziki rosną, na 10 Phalaenopsisach i na 4 Vandach. ale ten pomarańczowy woskowy to jest moje kwitnienie.
pozostałe storczyki mają się dobrze. bellina ładnie puszcza listki i korzonki, codziennie patrze, czy nie rośnie jej pędzik, bardzo prawdopodobne, że jeszcze w tym roku puści. jeden z miniaturowych Phal. ma aż 2 pędziki. odkąd go mam, ani razu nie kwitł, a teraz za to ma 2 pędy. na pędzie Liodoro zaczyna już kształtować się pierwszy pąk.
wczoraj skończyłam haftować zaczęty w wakacje obrazek z białym Phalaenopsisem na fioletowym tle. dzisiaj zaczęłam haftować Phal. bellinę, ale nie wiem jeszcze, jakie jej zrobię tło.
pozostałe storczyki mają się dobrze. bellina ładnie puszcza listki i korzonki, codziennie patrze, czy nie rośnie jej pędzik, bardzo prawdopodobne, że jeszcze w tym roku puści. jeden z miniaturowych Phal. ma aż 2 pędziki. odkąd go mam, ani razu nie kwitł, a teraz za to ma 2 pędy. na pędzie Liodoro zaczyna już kształtować się pierwszy pąk.
wczoraj skończyłam haftować zaczęty w wakacje obrazek z białym Phalaenopsisem na fioletowym tle. dzisiaj zaczęłam haftować Phal. bellinę, ale nie wiem jeszcze, jakie jej zrobię tło.
Jak u Ciebie kolorowo i widzę, że masz białego phalaenopsisa takiego z dużymi kwiatami i żółtka moje chciajstwa ;:82.
Zaczęłam przeglądać twój wątek od końca ale chyba do początku nie dojdę dużo u ciebie stron jak zobaczyłam ilość miałam taką minę
.
Napisz ile storczyków już masz bardzo mnie to ciekawi i znowu pewnie zrobię ciekawą minę.
Zaczęłam przeglądać twój wątek od końca ale chyba do początku nie dojdę dużo u ciebie stron jak zobaczyłam ilość miałam taką minę

Napisz ile storczyków już masz bardzo mnie to ciekawi i znowu pewnie zrobię ciekawą minę.
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dusia zrób zdjęcie jak włożyłaś Lueddemaniane do spagnum, to zerknę i Ci podpowiem czy dobrze. Ja dziś popołudniu pokaże zdjęcie tych korzonków, które ma ratowany storczyk. 

Początek mojej przygody.
))

- Storczykowa
storczyków mam: ok. 44 Phalaenopsis, 6 Vand, 1 Vascostylis, 2 Tolumnie, 1 Dendrobium. na prawie 5 lat zbierania to nie jest dużo, niektórzy zbierają krócej, a mają dużo więcej. mnie ogranicza brak miejsca. a stron jest dużo, bo codziennie jestem na forum i zawsze coś piszę.nika_29 pisze:Jak u Ciebie kolorowo i widzę, że masz białego phalaenopsisa takiego z dużymi kwiatami i żółtka moje chciajstwa ;:82.
Zaczęłam przeglądać twój wątek od końca ale chyba do początku nie dojdę dużo u ciebie stron jak zobaczyłam ilość miałam taką minę.
mogę jej zrobić fotkę. ona ma na spodzie normalną korę, a z wierzchu jest obłożona wilgotnym mchem. nie dałam jej do samego mchu, bo powoli przesycha i te ostatnie korzonki na dnie doniczki mogłyby jej zgnić. ale na wierzchu ma mech, ale nie dotyka "pnia" rośliny, żeby nie ugniła.Dusia zrób zdjęcie jak włożyłaś Lueddemaniane do spagnum, to zerknę i Ci podpowiem czy dobrze. Ja dziś popołudniu pokaże zdjęcie tych korzonków, które ma ratowany storczyk
pozostałe storczyki mają się dobrze. pędziki Vand i Phal. rosną szybko. różowa Vanda już za miesiąc może kwitnąć. Phalaenopsis 'pp' się obudził po pół roku nierośnięcia, puszcza pędzik, keiki, listki i korzonki.
- Storczykowa
bardzo ładnie jest na parapecie, gdy storczyki kwitną. dawniej nigdy nie miałam takiego widoku, bo kilka lat temu miałam różne storczyki (które mi nie kwitły), a teraz mam same Phalaenopsisy i Vandy, a to są storczyki, które u mnie zawsze niezawodnie kwitną. dzisiaj zauważyłam na następnych 2 Phal. pędziki (na bladożółtym i na Mini Mark). Mini Mark już trzeci raz puszcza u mnie pęd, ale nigdy tych pędów nie umiał utrzymać. mam nadzieję, że tym razem urośnie mu i zakwitnie. bardzo podobają mi się kwiaty Mini Marków.
Bellina niestety jeszcze nie ma pędzika, ale może puści jeszcze w tym roku. lubię bellinopodobne Phal. lubię też rysować belliny. chciałabym jeszcze violaceę, może niedługo będę ją mieć.
Bellina niestety jeszcze nie ma pędzika, ale może puści jeszcze w tym roku. lubię bellinopodobne Phal. lubię też rysować belliny. chciałabym jeszcze violaceę, może niedługo będę ją mieć.
- Storczykowa
- Storczykowa
Phalaenopsisy kwitną, puszczają pędziki lub po prostu stoją. nigdy nie miałam tak licznych kwitnień. ale odkąd mam same Phalaenopsisy i Vandy, zawsze coś kwitnie . Phalaenopsisy to niezwykłe storczyki, pędy puszczają same z siebie i nie trzeba ich zachęcać ani robić rzeczy, które robi się innym storczykom, by zakwitły. Vandy kwitną trochę rzadziej, bo raz w roku, ale są niezwykłe, piękne i oryginalne i zawsze bardzo je lubiłam.
pędziki Phalaenopsisów na razie nie są zbyt duże, więc pewnie dopiero w wakacje zakwitną. niektóre Vandy i Liodoro mogą już za miesiąc kwitnąć.
pędziki Phalaenopsisów na razie nie są zbyt duże, więc pewnie dopiero w wakacje zakwitną. niektóre Vandy i Liodoro mogą już za miesiąc kwitnąć.
- Storczykowa
bo Phalaenopsisom i Vandom nie trzeba zapewniać np. okresu spoczynku, po prostu sobie stoją na oknie i co jakieś 10-12 dni są podlewane.
dzisiaj do mojej kolekcji dołączył Phal. amboinensis. nie kwitnie, ale ma 3 pędy i chyba czwarty mu zaczyna wychodzić. na razie jest w mchu zwanym sphagnum, zastanawiam się, czy go przesadzić. zrobiłam fotki mu, kilku innym Phal. i haftowanemu obrazkowi, zaraz je wstawię. Pozostałe storczyki mają się dobrze. Vandzie i Phal. liodoro zaczynają się tworzyć pąki na pędzikach.

dzisiaj do mojej kolekcji dołączył Phal. amboinensis. nie kwitnie, ale ma 3 pędy i chyba czwarty mu zaczyna wychodzić. na razie jest w mchu zwanym sphagnum, zastanawiam się, czy go przesadzić. zrobiłam fotki mu, kilku innym Phal. i haftowanemu obrazkowi, zaraz je wstawię. Pozostałe storczyki mają się dobrze. Vandzie i Phal. liodoro zaczynają się tworzyć pąki na pędzikach.

- Storczykowa