Storczyki Anusski

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

MirkaS pisze:Grażynko święta prawda, ale przyznasz że to strasznie wciąga, ja ostatnio tylko kupuje muszę policzyć ile już mam bo straciłam rachubę, jutro opublikuje ale będzie z 80 może i ponad to.
Mirko mi do 80 jeszcze bardzo dużo brakuje mam dopiero z 30.
Storczykowa ciesz się że masz dostęp chociaż do małych wystaw bo ja nie mam do żadnej-kilometry
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

grazka2211 pisze:
MirkaS pisze:Grażynko święta prawda, ale przyznasz że to strasznie wciąga, ja ostatnio tylko kupuje muszę policzyć ile już mam bo straciłam rachubę, jutro opublikuje ale będzie z 80 może i ponad to.
Mirko mi do 80 jeszcze bardzo dużo brakuje mam dopiero z 30.
Storczykowa ciesz się że masz dostęp chociaż do małych wystaw bo ja nie mam do żadnej-kilometry
co z tego, że mam dostęp, jak nie mogę kupować moich wymarzonych... nie ma wcale, a jak są, to bardzo mało i już wykupione albo za drogie. czekałam na tą wystawę pół roku, ale niestety nie udało mi się kupić tych, o których marzę najbardziej. żadnego z ok. 7 wymarzonych. bardzo się zawiodłam.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Dzięki dziewczyny, że mnie odwiedziłyście :wink: I zapraszam na dalsze storczykowe pogaduchy :lol:

Grażko, ty chyba nie myślisz, że... 30 to mało storczyków :shock: Jeśl tak, to co ja mam powiedzieć? ;:201
Dusiu, a próbowałaś poprosić sprzedawców storczyków przed wystawą przez e-mail, żeby przywieźli ze sobą jakiś gatunek storczyka :?: Albo żeby ktoś ze SKMO przywiózł Tobie z innej wystawy jakiegoś storczyka :?: Może by to "wypaliło", tylko musisz spróbować ;:228
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska pisze:Dzięki dziewczyny, że mnie odwiedziłyście :wink: I zapraszam na dalsze storczykowe pogaduchy :lol:

Grażko, ty chyba nie myślisz, że... 30 to mało storczyków :shock: Jeśl tak, to co ja mam powiedzieć? ;:201
Dusiu, a próbowałaś poprosić sprzedawców storczyków przed wystawą przez e-mail, żeby przywieźli ze sobą jakiś gatunek storczyka :?: Albo żeby ktoś ze SKMO przywiózł Tobie z innej wystawy jakiegoś storczyka :?: Może by to "wypaliło", tylko musisz spróbować ;:228
zamierzam tak zrobić, ale nie wiem, czy będą moje wymarzone, żeby mi ktoś mógł kupić. nie znam meilów sprzedawców z wystaw, więc nie mogłam napisać.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

E-mail'e są podane na stronach sprzedawców, np. OS ma tutaj TUTAJ, a do Orchidmani po prawej stronie w zakładce 'Kontakt' na TEJ stronie. Naprawdę, wystarczy poszukać, a na pewno znajdziesz :) Przykładowo znalezienie tych linków i wklejenie ich zajęło mi niecałe 2 minuty... :roll:
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Aniu niecierpliwie oczekuję fotek nowości ;:113 Bo mam nadzieję z wystawy nie wyszłaś z pustymi rączkami ;:112 ;:215 ;:80
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska pisze:E-mail'e są podane na stronach sprzedawców, np. OS ma tutaj TUTAJ, a do Orchidmani po prawej stronie w zakładce 'Kontakt' na TEJ stronie. Naprawdę, wystarczy poszukać, a na pewno znajdziesz :) Przykładowo znalezienie tych linków i wklejenie ich zajęło mi niecałe 2 minuty... :roll:
na OS są za drogie storczyki. a orchidmanii nie ma nigdy w Sosnowcu. muszę więc zadowalać się tym, co jest, a zawsze jest bardzo skromnie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Orange30, fotki niedługo będą, w chwili obecnej je zmniejszam, bo jeszcze w wątku wystawowym wstawię 'trochę' :lol:
Dusiu, u mnie we Wrocku, niestety, też nie było Orchidmanii :( Musiałam się zadowolić pozostałymi stoiskami :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

przecież na stronie orchidmanii jest bardzo mało Phalaenopsis.
byłaś już na wystawie?
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Tak, byłam :) Niedługo wstawię zdjęcia, a trochę to potrwa, bo długo się ładują na forum :wink:
A z Orchidmanii może na stronie jest mało phalaenopsis, ale widziałam kiedyś listę sprzedaży
na wystawę w Karkowie i był phal. appendiculata, kwitnący po 118zł, a w OS dorosły, niekwitnący
jest po 138zł :(
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

To ja pokażę, co mi przybyło na dzisiejszej wystawie, z której relację można zobaczyć TUTAJ :)
Jutro będę na niej jeszcze raz, ale wątpię, żebym coś kupiła po dzisiejszym dwugodzinnym oglądaniu :wink:
Łącznie zakupów poczyniłam 3 (a właściwie siedem :lol: ). Oto one:

1. Masdevallia hybryda - cena 49zł.
Kwitnąca dwoma kwiatami - jeden przekwita. Aktualnie ma jeden pączek i fioletowy meszek na kwiatkach :)
Była jeszcze druga, zdrowsza, ale dopiero z zakupu tej jestem w pełni szczęśliwa ;:10
Poza tym ma ładniejszy kolorek :lol: Te czarne kropki na liściach to podobno nic groźnego, bo tak po
zakończeniu kwitnienia więdną liście. Ale poczekamy, zobaczymy :roll:
Uwagi: czy ktoś może potwierdzić, że te plamy na liściu są naturalnie, a nie jest to choroba :?:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

2. Phalaenopsis hieroglyphica - cena 35zł; podłoże z 4 doniczkami - 10zł.
Roślinki są 4, zakupione w agarze, w ciągu najbliższych dwóch tygodni do przesadzenia :o
Wzięłam go tak małego, bo zdałam sobie sprawę, że dorosłego w Polsce nie znajdę... :roll:
Jeden listek ma około 4cm, zresztą zobaczcie sami :wink:
Uwagi: czy może ktoś wie przypadkiem, jak je przesadzić do normalnego podłoża :?:

Obrazek Obrazek Obrazek

3. Phalaenopsis parishii - cena 80zł.
Roślina umieszczona na podkładce, mniejsza niż się spodziewałam :lol:
Muszę teraz codziennie ją spryskiwać, żeby miała wilogtno, bo szybko przesycha.
Została umiejscowiona na wazonie od vand, bo tam się dało ją przyczepić.
Teraz to będzie moje oczko w głowie, wiadomo :lol:
Uwagi: ta warżka jakoś dziwnie 'lata' :roll:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ale ładniutkie... parischii rzeczywiście maleńki, ale słodki. Massdevalia też. a sadzonki nawet spore.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

Anusska no to sie oblawilas kobitko, ale piekne roslinki kupilas :lol: :lol:

Tymi kropkami na Masdevalli to ja bym sie raczej nie przejmowala. Dopöki roslina ma sie dobrze to jesz wszystkook.

Phalaenopsis hieroglyphica sliczne sadzonki. Wlasciwie jest to tak ze po otwarciu wieczka powinno sie wsadzac. Nie radzilabym ci wsadzic ich w substrat chociaz niektörzy to robia, jednak konczy to sie smiercia rosliny. Takie maluchy potrzebuja wilgoci. Tak wiec wsadz je albo wszystkie do jakiegos plastikowego pudelka albo wieszej doniczki lub kazdego osobno.

Wazne jest przed wsadzenie dokladne oplukanie korzeni i ich dezynfekcja. Ja mocze rosliny 5 minut w roztworze ktöry sie nazywa Chinosol. Potem wysusz je na kuchennym reczniku i wsadz w sphagnum. Najlepiej beda mialy w orchidarium chociaz ja je uprawiam na parapecie. Codzienna kontrola, spryskiwanie z wyczuciem, nie za mokro i nie za sucho, od dolu lisci aby zwiekszyc wilgotnosc.

Phalaenopsis parishii jest sliczny. Z ta wazka to jest tak jak u mojego Lobbii. Ona tak lata jak by zaraz odpasc miala, to normalne.

Oczywiscie zycze udanej uprawy i jednoczesnie prosze o relacje z rozwoju roslin. :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a w co się sadzi takie maleństwa?
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu ślicznotki przyniosłaś do domku. Ja takie maluszki miałam prawie 2 lata temu. Zabawa przednia będzie ojojoj będzie. Moje są już w doniczkach 12 cm, więc dość duże. Powodzenia :lol:
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”