Po deszczu nawet moje piaski są pulchniutkie i pachnące, więc korzystając z tego powalczyłam z konwakiami. Od roku z nimi walczę i ciągle wychodzą, Po ostatniej rozgrywce miałam nadzieję na finał, a tu proszę, są. Konwalia, to urocza roślina, ale praktycznie, nie do usunięcia.
A teraz moja największa wczorajsza niespodzianka, zakwitła azalia pontyjska. Oto ona:

azalia japońska też chyba zakwitnie, bo ma spore pąki.
W lesie spotkałam takie cudo, rośnie sobie skromnie pod drzewem, prawdziwe leśne fiołki

Irysy od Joanny sadzone wiosną mają pąki

A tę roślinę dostałam wiosną ubiegłego roku od koleżanki, ponoć u niej kwitnie, u mnie tylko rośnie. Co to jest? Podpowiedzcie, czy warto ją trzymać i oczekiwać na kwiaty?

Mój ogródek ziołowy zaczyna pięknięć, czy raczej staje się mniej brzydki, mięta ananasowa

i kolejna mięta, delikatna, pięknie i długo kwitnie

Stokrotka

i tulipan w kolorze, który podziwiałam w innym ogrodzie, a tu proszę u mnie jest - z pięciu cebulek zakwitły 3

Kilka postów wcześniej donosiłam, że kupiłam sobie dwie magnolie, małe, bez szans na kwitnienie w tym roku, a tu proszę jaka niespodzianka, pąk kwiatowy

a za dwa dni już taki

W domu mam kannę (paciorecznik) - raczej mizerną, czy tylko mi się wydaje. W co mają już z pączkami kwiatowymi.
Przy okazji poradźcie, proszę, kiedy ją wysadzić do gruntu.
Pozdrawiam, Danuta