Paprocie ogrodowe Cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Marta- zajrzałem na Twoją stronę. Naprawdę extra choć się chyba dopiero rozwija. Lubie takie klimaty. A może tak dodasz część o książkach ciekawych w wiadomym temacie (niekoniecznie tylko poradników) i naszych współmieszkańcach ogrodów czyli żabkach jaszczurkach i ptaszkach.Podobają mi się też Twoje zdjęcia. Czekam na zapowiadane nowe zdjęcia paproci i nie tylko. Fajnie byłoby zobaczyć paprociowe kompozycje. Ponoć świetnie wyglądają np. hosty i pióropusznik pod brzozami ( tak przynajmniej pisze Maja Popielarska, którą dość lubię. Ja głowie się teraz nad wymyśleniem czegoś dla paproci rosnących na skałach, cienista wilgotna ściana pasująca do reszty ogrodu. Kamieni mam dość ale brak pomysłu a raczej tego jednego do którego byłbym przekonany na tyle by go zrealizować. Może Ty masz jakieś sugestie?
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

larix pisze:Marta- zajrzałem na Twoją stronę. Naprawdę extra choć się chyba dopiero rozwija. Lubie takie klimaty. A może tak dodasz część o książkach ciekawych w wiadomym temacie (niekoniecznie tylko poradników) i naszych współmieszkańcach ogrodów czyli żabkach jaszczurkach i ptaszkach.Podobają mi się też Twoje zdjęcia. Czekam na zapowiadane nowe zdjęcia paproci i nie tylko.
Dzięki, ale wszystkiego się nie da zrobić:( Doba się niestety nie rozciągnie.
Encyklopedia Sue Olsen do której dałeś linka jest chyba najlepszą pozycją o paprociach, ja mam jeszcze Ferns For American Gardens autorstwa J.T.Mickela, po polsku Paprocie Elżbiety Zenkteler i i dość popularne Paprocie wyd. Officina Botanica. Jeszcze coś po niemiecku, ale nie warte uwagi. Żałuję że tego typu encyklopedii (niekoniecznie o paprociach) nie tłumaczy się na polski, albo tłumaczy niewiele.
larix pisze: Fajnie byłoby zobaczyć paprociowe kompozycje. Ponoć świetnie wyglądają np. hosty i pióropusznik pod brzozami ( tak przynajmniej pisze Maja Popielarska, którą dość lubię. Ja głowie się teraz nad wymyśleniem czegoś dla paproci rosnących na skałach, cienista wilgotna ściana pasująca do reszty ogrodu. Kamieni mam dość ale brak pomysłu a raczej tego jednego do którego byłbym przekonany na tyle by go zrealizować. Może Ty masz jakieś sugestie?
Wiesz, gdybym teraz zakładała swój ogród dużo rzeczy zrobiłabym inaczej. Większość moich paproci to pojedyncze egzemplarze poutykane pomiędzy bylinami, dopiero jakiś czas temu zaczęłam sadzić po kilka sztuk z gatunku. Kilka moich drobiazgów paprociowych rośnie na specjalnie przygotowanym murku z okolicznego piaskowca, głównie te skalne, kilku nie udało mi się utrzymać i pewnie kiedyś ponownie spróbuję. Jakieś kompozycje postaram się pokazać, jeśli nie ze swojego ogrodu to z innych.
Powoli zacieniają się inne miejsca w ogrodzie i może z czasem tam kiedyś powstanie coś fajnego.

Wiele lat temu posadziłam pod brzozami pióropusznika właśnie i hosty do tego żonkile - niby to wszystko rośnie, ale pióropusznik wygląda koszmarnie już na początku sierpnia, brzozy ogławiają i niewiele roślin dobrze się pod nimi czuje.
Moim ulubiony zestaw to Onoclea sensibilis z ułudką wiosenną, takoż Adiantum pedatum, Athyrium nipponicum var. pictum z borodowolistnymi żurawkami. Ładnie też wyglądają Polysticha z brunnerami, zwłaszcza tymi o barwnych liściach, brunnery odciągają na wiosnę uwagę od niezbyt juz efektownych liści paprotników. Tak samo prymule, te wcześnie kwitnące, elatior albo veris i rośliny cebulowe:)
Pozdrawiam, Marta
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Marta - Masz racje, czasu niestety coraz mniej a chciałoby się tyle zrobić. Ponoć polega to na sztuce rezygnacji. Jak się tego jednak nauczyć? Ale zachęcam do pracy nad Twoją naprawdę fajną stroną. Też kiedyś myślałem o stronie z różnymi moimi zainteresowaniami ale chyba nie dam rady. Może dlatego, że mam ich trochę za dużo.
Książka Elżbiety Zenkteler jest naprawdę niezła. Multico wydaje świetne książki z serii "Flora polski" w tym też pozycje "Porosty, mszaki, paprotniki" Hanny Wójcik. Ja jednak najbardziej lubię tego wydawnictwa "Atlas roślinności lasów" i "Atlas roślin chronionych". Super się ogląda. Książki Officina Botanica są super edytorsko zrobione, świetne zdjęcia ale jak dla mnie trochę za mało opisów. Encyklopedia Sue Olsen to moja aktualna lektura. Masz rację jest the best.
Dzięki za podpowiedzi co do roślin komponujących się z paprociami. Ja jeszcze nie mam specjalnych doświadczeń w tym względzie. Choć pióropusznik pod krzakiem tawuły wierzbolistnej razem z tojeścią wyglądał nieźle. Poszukam zdjęcia i pokarze.

Jeśli nie znasz to polecam fajną stronkę w ulubionych klimatach - http://www.es-mjp.pl/
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

W takim razie książek poszukam.

Stronę Ewy oczywiście znam, cieszę się że w końcu ją robi, ona mnie paprociami niejako 'zaraziła':)
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

larix pisze:Marta Ponoć polega to na sztuce rezygnacji. Jak się tego jednak nauczyć? Ale zachęcam do pracy nad Twoją naprawdę fajną stroną.
Podpisuję się dwoma rękami, wyjątkowo interesująca strona! Taka ogrodowa "zielonka" jak ja wiele stamtąd wynosi. Ostatnio nie zerkałam, może wieczór nadrobię zaległości...
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Wybrałem się w sobotę na spacer po lesie za płotem. Paproci mnóstwo. Niestety w najciekawszym miejscu gdzie były łany cienistki (zachyłki) trójkątnej, zachyłka oszczepowatego i gigantyczne nerecznice i wietlice (jakie nie wiem) padła mi bateria w aparacie wiec zdjęcia innym razem. Na samej działce rosną paprocie sprawiające mi problem z rozpoznaniem. Nerecznica czy wietlica a jak już to jaka? Wiem że najlepiej poczekać aż będą zarodniki i wtedy zidentyfikować ale z natury jestem niecierpliwy wiec proszę Was o pomoc.

Pierwsza

Obrazek

druga

Obrazek

A tak by the way, z kałuży leśnej drogi gdzie jeżdżą traktory z wyrębu drzew wyłowiłem kilkadziesiąt traszek górskich i przeniosłem do mojej sadzawki ( raptem 50 m) ratując je przed rozjechaniem. W ubiegłym roku miałem tak pełno małych traszek w tym będzie jeszcze wiec.
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

larix Ja myślę, ze raczej nikt Ci tego nie zidentyfikuje, one są bardzo podobne. Musiałbyś mieć zdjęcia poglądowe i to całkiem niezłej jakości. Przydałby się też klucz od oznaczania:)
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p
Od: 11 maja 2009, o 19:07

Post »

Witam wszystkich. Jestem na tym forum zarejestrowany od 30 minut. A dotarłem tu drogą od Google do paproci. Jest nas mało "paprociarzy" więc spotkałem znajomego: larix. Cieszę się, że jest tu trochę osób zainteresowanych paprociami.
A teraz próba odpowiedzi na pytanie larixa: która nerecznica a która wietlica. Wygląda na to, że pierwsze zdjęcie to nerecznica a drugie wietlica. Ale to tylko wydaje mi się :)
Pozdrawiam - Jean
Awatar użytkownika
izabella1004
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2008, o 08:57

Post »

Ostatno kupiłam taką paproć bezimienną .Czy może ktoś z was ma taką i będzie wiedział co to za odmiana?
Obrazek
Pozdrawiam Izabella

Ogród Izabelli
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

Polystichum setiferm 'Rotundatum Cristatum' (chyba).
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

Witam w dziale paproci i przedstawiam moje :D

Obrazek
Obrazek
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To są moje paprocie.Chyba najzwyklejsze ale jak się rozrosną to mam prehistoryczny klimat.Na nimi rozpościerają się jabłonie -mają więc cień i rozrastają się.Latem buszują tam psy

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p

Post »

Pióropuszniki, jak łany zboża. Na działkach czasem sobie poszaleją. A cyrtomium i języcznik u mnie też wydaje nowe liście.
Jeszcze w sprawie odróżniania nerecznicy i wietlicy: dzisiaj widziałem już u moich kupki z zarodniami; zielonkawe, młodziutkie ale można łatwo rozróżnić oba gatunki po ich kształcie.

I jeszcze prośba: W roku ubiegłym natrafiłem na tę pokazaną niżej paproć ale, jak często bywa na etykiecie był napis: "Paproć". Podejrzewam, że to możne być Polystichum acrostichoides. Będę wdzięczny za pomoc w oznaczeniu. Gdyby były już inaczej wyglądające liście zarodnikonośne to bym miał pewność a tak...?

Zdjęcie zostało usunięte z hostingu.
bab...
Pozdrawiam - Jean
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p

Post »

Zaledwie po 2 latach uprawy Blechnum penna-marina tworzy liście zarodnikonośne - sporofile. Wyraźnie dłuższe i inaczej zbudowane oraz ustawione pionowo. Z informacji w Tabazie wynika, że w naszych warunkach chyba nie jest to normą.
Pozdrawiam - Jean
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

Szczęściarz z Ciebie:) Moje B. penna-marina ledwo zipi:( Że o odmianach nie wspomnę;(
Pozdrawiam, Marta
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”