Mój ogródek - chatte - cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przed chwilą odebrałam bardzo tajemniczą przesyłkę, którą okazały się siewki żywokostu od Izy/liski :D
Ledwo zdążyłam spytac, czy jest ich duzo :lol:
Izuniu, jeszcze raz bardzo dziękuję!

Małgosiu, jeżeli masz dużo kamasji, to z radościa przyjmę jakąś cebulkę. Gabi w ubiegłym roku trochę uszczupliła swoją, więc moze lepiej odczekać z następnymi podziałami ...
Azalia jest piękna, ale ta która podbiła moje serce i dzięki której dostałam kilka krzaczków od Madzi, jeszcze jest nieduża i nie zakwitnie. Mam jednak nadzieję, ze się przyjmie i w przyszłym roku może ... ;)

Ewuś, ognista, ale ta druga, świetlista, jeszcze piekniejsza! Takie królowe dostałam :D
Jak dasz swoim floksom trochę przestrzeni, to gwarantuję Ci, że w następnym sezonie będziesz miała poduchy większe od moich :D

Moniu, myslę, że ta azalia kwitnie u mnie dlatego, ze przywędrowała z ciepłej krainy - Dolnego Śląska :D U mnie raczej wiosna zazwyczaj jest spóźniona w stosunku do innych rejonów.
Dziękuję za życzenia, ja tez mam taką nadzieję, bo pracy mam huk :D

Bożenko, tulipanowiec późno rozwija liście (przynajmniej u mnie). Tzn. zaczyna jeszcze przed lipą, ale idzie mu bardzo wolno. Lipa jest juz cała zielona, a jego listki jeszcze rosną. Ale za 2-3 dni powinny już osiągnąć właściwe rozmiary :D Czy będzie w tym roku kwitł? Zobaczymy :D Raz zdarzyło sie że pączki zmarzły :?
Twój też kiedyś zakwitnie :D
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

Kocio skalniak tęczowy!.....popatrz jak te poduchy kwitną-seksuja w pełnym słoncu i bez deszczu....taka aura wzmacnia instynkt zachowania gatunku :?

a u mnie słaboskalowe opady od godziny :shock: ......a juz myslałam ze wszystko w proch i pył zamieni się........hmmmm

cmokasy
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Ech... no i znowu nie wysłało mojego posta. :evil:

Więc w skrócie - azalia piękna! Kurcze ten kolor jest za..... y.
Mojego-Twojego floksika muszę tak jak Ave przesadzić, bo
niezapominajka go zdominowała.

A u Ciebie jak tam Izuniu? Pada?
U mnie trochę pomoczyło, ale ziemia dalej sucha. Tylko chodniki mokre.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Kociczko, wiedziałam, że azalia pójdzie w dobre ręce ;:48
Mówisz z ciepłej krainy :wink: mój tulipanowiec ma na razie jedną partię zmarzniętych centymetrowych listeczków i na ich miejsce powoli gramolą się następne, są jeszcze o połowę mniejsze :lol:
Świetlista azalia otworzyła kilka pojedynczych wyblakłych kwiatuszków, reszta pąków zmarznięta, zresztą tak jak i u siostrzyczek. Jedynie te rosnące w najbardziej zacisznych zakątkach nie ucierpiały. Dzisiejszej nocy oberwała młoda jodełka kalifornijska, nowe przyrosty z jednej strony drzewka padły... i tak ma być jeszcze do 18-tego :cry:
No cóż to się chyba nazywa selekcja naturalna :wink:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Ta śliczna azalia pachnie? Jakis ogrodnik kiedyś mi tłumaczył, że azalie pachną "tylko te żółte". I tego się trzymałem... :oops:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysztof, azalie żółte pontyjskie pachną bardzo mocno. Czy ładnie...hmm to rzecz gustu. Mam białą pontyjską - zapach upajająco słodki, krewniak jaśminów zmieszanych z bzami. Wielkokwiatowe pachną bardzo szlachetnie i dość mocno, w zależności od pogody, ale nie wszystkie. Niektóre odmiany wielkokwiatowe są zupełnie bezzapachowe. Tyle z mojego doświadczenia :wink:
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Moja pachniała mocniej rok temu, z dwoma kwiatkami niż teraz, z całym mrowiem. Ale wystarczyło, że zrobiło sie pochmurnie, i już jej zapach bylo czuć wszędzie. W słońcu i suszy nie chciała pachnąć. A za taką białą muszę się rozejrzeć - nie wiedziałem, że takie są :oops:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raz jedyny udało mi się dorwać białą pontyjkę w szkółce w Rogoźnicy. Ale to przecież nie Twoje rejony :wink:
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Smoku, te poduchy jednak były troche zraszane przy okazji podlewania warzywek ;)
Wprawdzie woda z górki spływa i niewiele ziemi sie dostawało, ale na listkach zawsze cos zostało :D
U mnie mżyło od południa, a teraz juz troche pada, choc słabo. Ale to dobrze, bo mocniejsze opady spływałyby rzekami wszelkimi zagłębieniami, a co ciut wyżej, nie dostałoby nic. A tak piaseczek powolutku nasiąka ;:49

Jadzieńko, Ty chyba nie widziałaś tej złocistej u Madz? Ta dopiero ma kolor! Mozna wzrok stracic od tego blasku, jakby sie za długo przyglądać ;) :lol: Ale ta też jest piękna :D
Niezapominajka chyba nie da rady zagłuszyc floksa, bo przeciez jest mniejsza, no i jednoroczna ...
Chyba, że floksik młodociany bardzo? Nie pamiętam :oops:
U mnie pada powolutku, więc jeszcze tylko po wierzchu mokro, ale jak tak popada ze dwie doby, bedzie ok ;:333

Madziulku, cieszę się z tych azalii ogromnie! I z tych pierwszych kwiatów :D
Nie wiem jakim sposobem, ale na razie udało mi się uniknąć przymrozków :shock:
Jestem tym niepomiernie zdziwiona, bo skoro były u Ciebie ... Ale może mi się w tym roku upiecze?
Tfu, tfu, odpukać! :lol:
Czy świetlista azalia juz nie ma zapasowych pączków? Nie bedzie zdjęć? :cry:
To chociaż z ubiegłego roku pokaż, jak kwitnie ten cud nad cudami :D
Może w następnym roku będzie lepiej i żadna z azalii nie ucierpi. A jodełka na pewno sobie poradzi. Przecież iglaki są wytrzymałe :D

Krzysiu, pachnie pięknie, choć nie tak pięknie jak pontyjska ;) No i po jednym kwiatku trudno stwierdzić, jak mocny jest zapach. Pontyjska kiedys zachwyciła mnie właśnie zapachem. Czułam ją z odległości kilku metrów. Przez kilka lat nie mogłam się w żaden sposób dowiedziec co to za azalia. Dopiero na forum dowiedziałam się, że to pontyjska :D Jedna z forumowiczek - która niestety bardzo rzadko zagląda na forum, o ile jeszcze w ogóle zagląda :? , zrobiła dla mnie odkład ze swojej azalii i po kolejnych dwóch latach zostałam szczęścliwą posiadaczką azalii pontyjskiej :D
(Ta forumowiczka nosi nick Anya i ma bajeczny ogród :D)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Też mam dwie pontyjki i nie zamieniłabym je na żadną inną.
Zapach taki, że odlecieć można do krainy bajki.
Fakt, że najmocniej pachną wieczorami i rankiem.
Właśnie zaczynają u mnie kwitnąć.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, ta którą obwąchiwałam pachniała tak w biały dzień! Może dlatego, ze rosła w półcieniu ...
A Twoje na jakim stanowisku rosną?
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

nasypali piasku :lol: .........a ja nie mam :x pontyjki......mówi się trudno i kocha dalej :lol:
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Hm... fakt... dawno nie byłam u Mag, to może i nie pamiętam tej złocistej.
Kurcze - ciągle mi umykają jakieś ogrody.

A ja pisałam o floksie szydlastym. Chyba, że to żagwin. :?
Jeszcze nie sprawdziłam, jaka jest różnica w wyglądzie
tych roślin. :oops:
Sprawdziłam - to jednak floks szydlasty. :D

Hihi... dzisiaj gdzie nie wchodzę, to piszą o azalii pontyjskiej. :lol:
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Smoku, nikt nie sypał, zawsze był ;) :lol:
Dzis nie masz, a jutro możesz mieć ;) Moze u kogoś już jest odkład dla Ciebie? A moze jakaś siewka? Nic nie wiadomo ... :D

Jadziu, jak floks szydlasty, to raczej on stłamsi niezapominajkę :lol:
Na tym zdjęciu, po lewej stronie za kamieniem widać różowy floks i niebiesko wyglądający żagwin.

Obrazek

Na ostatnim zdjęciu skalniaka są ujęte z drugiej strony i żagwin ma bardziej prawdziwy kolor :D
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ależ urzekająca fotka :!: Wspaniały klimat ma ten Twój ogród. A co do pontyjek, to rzeczywiście bardzo rzadko można je spotkać w handlu. Chyba stały się niemodne :wink: Moja na razie nie ma żadnych gałązek na poziomie gruntu, ale z czasem....
Spis treści.Wizytówka.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”