Gdzie zasadzić dęba?Przy domu czy 70metrów dalej przy rzece?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
FrozenFox
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 maja 2009, o 09:26

Gdzie zasadzić dęba?Przy domu czy 70metrów dalej przy rzece?

Post »

Gorąco witam wszystkich forumowiczów :D
30 maja są pierwsze urodziny mojego pierworodnego:) i z tej okazji chcę zrobić coś wielkiego tzn to będzie mała sadzonka :D ale kiedyś... 8)

problem w tym, że waham się między 3 miejscami (czerwone kółeczka; jeżeli na mojej działce to odległość dębu od domu wynosiłaby ok 15m)

-Na zielono moje działki (mieszkam na wsi, południe Polski wysokość 600m n.p.m.)
-na niebiesko rzeka
-na piaskowy kolor droga gminna gruntowa która wpada do rzeki.
zaznaczona jeszcze jest szosa i POŁUDNIE

Obrazek

taki dąb mnie interesuje: wie ktoś jaki to gatunek?
Obrazek

Po głębszym zastanowieniu... to będzie kiedyś duże drzewo, chyba za blisko domu by było dlatego lepiej przy rzece, lepiej jak najbliżej żeby miało dużo wody więc na tej działce która wpada do rzeki? (miałby jakieś 30 metrów do rzeki, 3 metry nad poziomem rzeki bo do rzeki jest spad)
Proszę o wszelkie komentarze
Dziękuję z góry:)
tomboj0
500p
500p
Od: 10 gru 2007, o 22:15

Post »

Dab rosnie powoli, ponadto dobrze reaguje na cięcie. Jeżeli na te dalsze od domu działki przychodzą sarny lub inne dzikie zwierzątka to natychmiast odnajdą młode drzewka i dokładnie je ogryzą (wiem to z własnego doświadczenia).
Reasumując - ja bym posadził koło domu. Tym bardziej, że z pewnością ta działka najdłużej będzie Twoją własnością (np. sprzedaż w przyszłości innych działek)
pozdrawiam
tomek
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

15 metrów to wystarczająca odległość od domu. Zakładając nawet najgorsze: silną wichurę, to dąb nie jest wierzbą czy inną słabizną, żeby z niego leciały gałęzie na dom, nie mówiąc już o tym,żeby jakaś wichura miała powalić dąb.
No i konary nawet największego dębu nie sądzę,żeby miały 15 metrów. Pooglądałam ten, co Ci się podoba i nie wygląda,żeby konary miały w linii prostej więcej, niż 5 metrów.
Waleria
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A co zrobisz z mączniakiem na dębie?
cx

Post »

Witam.
Zdecydowanie przy domu.Ten dąb na zdjęciu to prawdopodobnie dąb bezszypułkowy(łatwo odróżnić:żołędzie jakby siedzą na gałązkach w przeciwieństwie do dębu szypułkowego ,gdzie wiszą na długich "ogonkach").I ,dąb bezszypułkowy tworzy korony bardziej wysmukłe jak dąb szypułkowy.
Co do mączniaka,to :po pierwsze nie musi on się pojawić,po drugie w młodym wieku można go zwalczyć a starszym drzewom szczególnie nie szkodzi.Ja swoje trzy dęby kiedyś raz opryskałem i od kilku lat -gdy ździebko podrosły-nie ma takiej potrzeby(z resztą i możliwości technicznych).A stary kilkudziesięcioletni,nigdy nie pryskany ,ma się bardzo dobrze.
Pozdrawiam.
cx

Post »

Witam ponownie.
Jest jeszcze jedna kwestia,tak poradziłem bo "myślę po sobie" czyli lubię drzewa i nie przeszkadzają mi uciążliwości z nimi związane.
Jeżeli chcesz mieć angielski trawnik-to pod dębem będzie to bardzo trudne,o ile w ogóle możliwe.Druga sprawa-kwestia liści i żołędzi,będzie ich dużo.A liście mogą opadać w nietypowych porach np na przedwiośniu,albo cały czas od jesieni do wiosny.I w zasadzie trzeba je palić,jeśli masz taką możliwość i uciążliwości związane z liśćmi Ci nie przeszkadzają -to sadź.
Hej.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Mączniak na dębach nie jest szkodliwy dla właściciela,jest po prostu
obrzydliwy.Poza tym dąb wygląda paskudnie wiosną,kiedy porządne drzewa
mają już zielone listki,a na tym flejtuchu wiszą jeszcze ubiegłoroczne zaschnięte.
Wolałbym posadzic leszczynę turecką,też wyrośnie na lilkadziesiąt merów,
a uciechę będa miały wiewiórki.
Awatar użytkownika
FrozenFox
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

-Nad rzeką staram się dokupywać działki więc działki z dębem się nie pozbędę.
-Zwykła trawa, żaden angielski trawnik
-mączniak czyli taka biała maź na liściach? :) O ile to nie przyciąga insektów czy owadów to nie będzie mi to przeszkadzało :)
-to wieś więc z paleniem czy nawet wyrzuceniem żołędzi w krzaki ku rzece nie ma problrmu ; właściwie to lepiej byłoby zasadzić dęba przy rzece bo nie trzeba by było tak dbać o porządek pod nim, mógłby sobie nawet sam żyć - naturalnie :D

Myślimy wokół domu posadzić tuje czy jakieś inne drzewka- będzie dąb przy domu pasował taki duży?... Mi specjalnie nie zależy żeby był przy domu.

Przy rzece za to jest pas 10 metrowych drzew liściastych, nie wiem jakich :) i gdybym tam posadził to byłby od nich 30 metrów, tak by się wybijał... myślałem jeszcze o dębie czerwonym...
Sarny raz w życiu w tej okolicy widziałem i raz ślady więc za często raczej nie bywają ale nawet jakby to malutkie ogrodzenie z patyków by nie wystarczyło?

1.Ok, proponuję tak- posadzę po 1 na tych kropkach i jeszcze 1 między domem a szosą żeby wygłuszało hałas? I zobaczymy który się najlepiej przyjmie...

2.I pytanko techniczne kupić jakąś specjalną glinę? przypominam to jest wieś, normalna glina, obok rośnie zboże, od pół metra w dół zaczynają się kamienie.

3.Doradźcie jeszcze czy to dobry pomysł kupić te 4 sadzonki 1-roczne ? Przypominam że to na 1 urodziny syna:) ile cm będą mieć (nie licząc korzeni) ?

Przepraszam za wymyślanie ale dąb to nie taka prosta sprawa jak tuja:) do tego trzeba fachowców :D
Pozdrawiam serdecznie wszystkich życzliwych:)
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

1- między domem a szosą posadź rząd lipy krymskiej, doskonale zasłoni i wytłumi hałas
( oczywiście zimą liście opadną, ale w sezonie jest to niezastąpiona zasłona, zważywszy, że masz miejsca dużo)

przed lipami - już we wnętrzu ogrodu można urządzić swobodną kompozycję iglasto- lisciastą

2- jeśli jest glina to wystarczy tylko do dołka dać dobrej ziemi ogrodowej i wymieszać z miejscową,
sens dawania ziemi jest tylko w przypadku roślin niewielkich, w przypadku dużych drzew nie masz na to wpływu,
tempo wzrostu drzewa będzie zależeć na jakiej głębokości jest skała i co to za skała;
ogólnie dęby rosną bardzo dobrze na lessach

3- dęby nie przyjmują się najlepiej, dlatego dobrze jest sadzić małe sadzonki

4- dlaczego i Ty chcesz "wrąbać " do takiego pięknego polskiego krajobrazu Thuje, które się nijak mają do naszego środowiska, no może na cmentarz :?: :evil:
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

,,4- dlaczego i Ty chcesz "wrąbać " do takiego pięknego polskiego krajobrazu Thuje, które się nijak mają do naszego środowiska, no może na cmentarz Question Evil or Very Mad ;;

Wytłumacz bo nie rozumiem. W czym Ci żywotniki przeszkadzają?
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Wytłumacz bo nie rozumiem. W czym Ci żywotniki przeszkadzają?
Rażą moje poczucie estetyki. Thuje- żywotniki w otwartym wiejskim krajobrazie ( polskim )
to po prostu horror, i tyle :)

a już
(mieszkam na wsi, południe Polski wysokość 600m n.p.m.)
w takim miejscu,
można się domyślać, gdzieś w oddali widać szczyty gór, to podwójny horror :x
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

Fallenangelv pisze: W czym żywotniki przeszkadzają?
Jako dodatek kompozycyjny do grupy krzewów - OK.

Ale generalnie to również mam skojarzenia z cmetarzem :D

Do pewnych ogrodów Thuje będa pasować, ale do wiejskich, krajobrazowych z pewnością nie :?

Tak jak szary polbruk :wink:
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Już nawet koło biurowców nie sadzi się równych rządków iglaków, a w ogrodach, miejskich, wiejskich, wsio rawno, niestety, nadal jest to najpopularniejszy sposób na "elegancki" żywopłot. Eh, powoli, jak powoli się to zmienia... Wzdycham sobie, bo bardzo lubię tuje, ale jako element ogrodu, jeden z wielu... Nawet ogrodu rustykalnego, "wsiowego" :)

Oczywiście nie namawiam do sadzenia tylko czysto polskich, rodzimych roślin, jedynie marzę sobie, że równe ściany iglaków znikną z krajobrazu wiejskiego, albo wtopią się jakoś w ten pejzaż, tak jak góralskie domki na Mazurach... :lol:

Dąb - przy domu, czy nad rzeką - super pomysł!!!
Lipa - aleja lipowa - koniecznie!!!
Leszczyna - turecka aż taka wielka rośnie? Nie wiedziałam :roll:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
FrozenFox
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Fajna ta lipa krymska ... ale najpierw trzeba dom wybudować:) Póki co to bardziej tym dębem się przejmuję...

Roczne sadzonki byłyby ok? jakie wielkie (nie licząc korzeni) są roczne?

I co myślicie o czerwonym? Przy rzece 2 sadzonki czerwonych.... jest pas zielonych liściastych drzew nad rzeką więc fajnie by się wybijał...
A przy domu?
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Nad rzeczką dąb czerwony - bo musisz przede wszystkim pomyśleć o poziomie wód :roll:

W przypadku dębów ważne jest jak mają ukształtowany system korzeniowy,
powinny mieć jak najwięcej bocznych korzeni ( w szkółkach dęby specjalnie przesadza się kilka razy,
aby pobudzić je do tworzenia bocznego systemu korzeniowego, bo małe siewki, wykształcają bardzo silny korzeń palowy)
a koło domu, co Ci się podoba :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”