Papryka do gruntu. Część 1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rybko, ja też po raz pierwszy w tym roku uprawiam paprykę Robertę, wysadziłam pod włókninę, kiedy zauważyłam pączki kwiatowe. I to nie po jednym kwiatku ale po 5 , jeden największy wyrastał ze środka i po bokach po 2 kwiatki. Ten największy, środkowy usunęłam, a może powinnam usunąć wszystkie? . Moja siostra kracze i kracze, że mi nic nie wyjdzie z tej papryki, bo ją posadziłam pod włókniną (grubszą) a ktoś jej powiedział, że powinna być pod folią . Ale ja się zawzięłam i nie popuszczę, uważam, że grubsza włóknina zdecydowanie lepsza od folii.
Też pierwszy raz mam robertę i mam nadziję że coś z niej będzie bo późno siałam i w dodatku zamierzam ją mieć w gruncie. A tak przy okazji mam pytanie czy papryka może być pod folią razem z ogórkiem czy lepiej nie. Bo z tego co wiem to ogórek nie przepada za towarzystwem pomidora ale być może z papryką by się polubiły? Wtedy mogłabym jakieś krzaczki dać do folii to szybciej owoce by może były? Bo w szklarni z pomidorami to już miejsca na paprykę nie znajdę niestety.
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Uważam, że warto usunąć całe pierwsze grono kwiatowe a nie tylko jeden kwiatek - bo to nie zmieni sytuacji - tak jak już pisałam wcześniej - papryka zamiast skupić się na wzroście rośliny, będzie inwestowała w owoce - a założę się, że krzaczki wysadzonej papryki są jeszcze malutkie.
Po połowie maja proponuję tez ściągnąć włókninę.
Po połowie maja proponuję tez ściągnąć włókninę.

-
Magdo, włókninę po połowie maja ściągnę nie tylko z pomidorów, ogórków , z papryki również.
Co do tych kwiatków, może spróbuję poeksperymentować? Mam 11 sadzonek Roberty , wiec usunę resztę kwiatków z 6-ciu a 5 pozostawię z tymi czterema? Jaka będzie różnica? Ile średnio owoców wiąże 1 papryka i w jakim terminie dojrzewają?
Co do tych kwiatków, może spróbuję poeksperymentować? Mam 11 sadzonek Roberty , wiec usunę resztę kwiatków z 6-ciu a 5 pozostawię z tymi czterema? Jaka będzie różnica? Ile średnio owoców wiąże 1 papryka i w jakim terminie dojrzewają?
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gieniu ja nie wiedziałam wcześniej o tym usuwaniu kwiatków i efekt był taki, że moje papryki wiązały pierwszy owoc (lub dwa) i jakby stawały w rozwoju do momentu aż owoc urósł i zaczął dojrzewać. Potem wypuszczały kolejne kwiaty i owoce, ale już nie wszystkie zdążyły dojrzeć przed ochłodzeniem. Dokładnie tak samo zachowywały się pikantne papryczki. A u mnie ochłodzenie jesienne przychodzi później niż w Polsce. W którymś paprykowym temacie Tadeusz dokładnie opisał jak to obrywanie kwiatków wpływa na owocowanie papryki. W tym roku będę skubać 

-
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Gieniu tu masz dokładny opis Tadeusza
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=56
wydaje mi się, że chodzi o uszczykiwanie jednego ewentualnie dwóch kwiatków.
Mogłabyś wkleić fotki swoich papryk?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=56
wydaje mi się, że chodzi o uszczykiwanie jednego ewentualnie dwóch kwiatków.
Mogłabyś wkleić fotki swoich papryk?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
Rybko, zdjęcia papryki mam, zrobione ze 2 tyg. temu( nie pamiętam dokładnie) jak jeszcze stały na parapecie, ale z mojego kompa zdjęcia mogę wysyłać tylko outlookiem. Różni spece już deliberowali nad moim kompem, na czele z synem, który definitywnie stwierdził, że nadaje się do wyrzucenia przez okno, obiecał "wkrótce" nowy, ale to "wkrótce" trwa już pół roku. Nie przypominam mu, bo wiem, że za wielką wodą kryzys jest daleko większy niż u nas.
Ten post Taseusza czytałam i pisze o wyskubaniu pierwszego, głównego pąka, tak też i zrobiłam, ale chyba wyskubię i te pozostałe 4, bo chyba by tylko te 4 owoce dojrzały, na więcej owoców bym się nie doczekała.
Byłam dziś na działce, ale było zimno i wietrznie, nawet włókniny nie podnosiłam, żeby zerknąć na papryczki.
Ten post Taseusza czytałam i pisze o wyskubaniu pierwszego, głównego pąka, tak też i zrobiłam, ale chyba wyskubię i te pozostałe 4, bo chyba by tylko te 4 owoce dojrzały, na więcej owoców bym się nie doczekała.
Byłam dziś na działce, ale było zimno i wietrznie, nawet włókniny nie podnosiłam, żeby zerknąć na papryczki.
słuchajcie, a kiedy należy uszczykiwać pierwszy największy pąk, jak się lekko rozwinie czy jak jest sam zawiązek pąka widoczny?????
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53826" onclick="window.open(this.href);return false;
Życie jest pełne niespodzianek.
Życie jest pełne niespodzianek.
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
to moje papryczki wysiane 15 marca, czy one nie są za małe- do pokazania się pąków to chyba mam daleko!!! teraz jest odrobinę urosły.
czy ktoś siał czerw. paprykę około 15 marca?? chętnie porównam

czy ktoś siał czerw. paprykę około 15 marca?? chętnie porównam
Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
-
Penelopo, siałam paprykę 23 lutego, czyli dokładnie 3 tyg. wcześniej od Ciebie. Pikowałam 22 marca a pączki zauważyłam tak około 25 kwietnia, jeżeli rosną mniej więcej obie papryki jednakowo, to za dwa tyg. powinnaś te pąki zobaczyć, jeżeli też masz Robertę. Inne odmiany może inaczej się zachowują. Dopiero pierwszy rok uprawiam paprykę i niewiele wiem.