Ale to takich biały puch wyrastający w dokładnie w tych miejscach gdzie siedzi nasiono tej palmy.odnośnie nalotu na ziemi ja mam taki nalot na wszyskich roślinach w domu
Rośliny egzotyczne z nasion Cz.1
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Decydując się na uprawę egzotycznej rośliny trzeba rozważyć, czy będziemy mieli gdzie ją trzymać czy przezimować kiedy już urośnie. Ja wysiałam jakarandy mimozolistne. Wzeszło mi dużo, zostawiłam sobie dwie. Pierwszą zimę przetrzymałam w mieszkaniu, miały po 20 cm. Drugą zimę jedna spędziła w jasnym garażu a druga na strychu, bo miały prawie po metrze wysokości i zajmowały już nieco miejsca na szerokość. Mimo dodatniej temperatury (garaż jest ogrzewany, nigdy tam nie spada poniżej 10 czy 8 stopni) roślina przemarzła. Ta na strychu również, choć i tam nie było nigdy poniżej zera. Obie były aż czarne. Ta z garażu jakieś małe, zielone punkciki wybija, ale ta ze strychu to trup na amen. Gdzie przezimować, jeśli odbije w tym roku ta jedna? Nie wiem.
- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oczywiście ze warto hodować egzotyczne rośliny! nie dla zazdrości ale dla własnej satysfakcji, zazwyczaj sa to rosliny trudne w uprawie, trzeba się z nimi pomęczyc aby stworzyc warunki odpowiednie- jeśli się uda to satysfakcja jest ogromna! Zresztą wiele obecnie popularnych roslin kilkanaście lat temu było "egzotycznych".
Co do nasion to ja na razie jeszcze boję sie wysiewać- mam za mało doświadczeń. Moja mama sporo cytrusów wyhodowała z nasion. Ja natomiast wyszukuję sadzonki, czasem na allegro się zdarzają, a już na pewno na ebay-u. Myslę ze nawet baobaba by się tam znalazło (inna sprawa ze nie znam przepisow dot. wysyłki z zagranicy, z niemiec mi się udaje, z Brytanii tez, ale np sa cudne passiflory do kupienia z Hawajów...)
Co do nasion to ja na razie jeszcze boję sie wysiewać- mam za mało doświadczeń. Moja mama sporo cytrusów wyhodowała z nasion. Ja natomiast wyszukuję sadzonki, czasem na allegro się zdarzają, a już na pewno na ebay-u. Myslę ze nawet baobaba by się tam znalazło (inna sprawa ze nie znam przepisow dot. wysyłki z zagranicy, z niemiec mi się udaje, z Brytanii tez, ale np sa cudne passiflory do kupienia z Hawajów...)
Witam.
Właśnie wysiałam nasiona lagerstremii indyjskiej i grujecznika. Chcę mieć kilka małych sadzonek, żeby balkon w przyszłości ozdobić. Ciekawa jestem, czy mi w ogóle cokolwiek wykiełkuje. Nasiona z allegro.
Powiedzcie, co z nimi teraz robić. Są po stratyfikacji, wysiane do ziemi do pikowania w pudełku po lodach, przykryte woreczkiem foliowym, ale z dziurą dla dostępu powietrza. Nie podlewam ich, zraszam zewnętrzną powierzchnię ziemi, gdy przeschnie. Stoją na oknie pd-wsch. Czy jeszcze czegoś im trzeba? Jak długo mogą kiełkować?
Pozdrawiam
Karolina
Właśnie wysiałam nasiona lagerstremii indyjskiej i grujecznika. Chcę mieć kilka małych sadzonek, żeby balkon w przyszłości ozdobić. Ciekawa jestem, czy mi w ogóle cokolwiek wykiełkuje. Nasiona z allegro.
Powiedzcie, co z nimi teraz robić. Są po stratyfikacji, wysiane do ziemi do pikowania w pudełku po lodach, przykryte woreczkiem foliowym, ale z dziurą dla dostępu powietrza. Nie podlewam ich, zraszam zewnętrzną powierzchnię ziemi, gdy przeschnie. Stoją na oknie pd-wsch. Czy jeszcze czegoś im trzeba? Jak długo mogą kiełkować?
Pozdrawiam
Karolina
lagerstremia indyjska powinna wykiełkować w przeciągu 2-3 tygodni (może nawet w 10 dni). Niektórzy zalecają trzymanie przez 30 dni nasion w lodówce, ale spróbuj bez tego. Podobno dobrze im robi namoczenie przed w gorącej wodzie na noc przed posadzeniem. Jak już są w ziemi, to po prostu poczekaj. aha jeszcze jedno. podobno nasiona do wykiełkowania potrzebują światła więc nie powinny być całkowicie przysypane ziemią.
grujecznika sadź bardzo płytko. zmieszaj najpierw nasiona z grubym piaskiem i rozłóż cienką warstwą na dobrze przepuszczalnym podłożu. Nie zaduś nasion ziemią! Podłoże utrzymywać wilgotne. Możesz przykryć pojemnik folią lub szybką ale nie wystawiaj go na bezpośrednie działanie promieni słonecznych bo siewki się usmażą. Temperatura 20-25 st. W ciągu 8-10 dni powinny kiełkować. Przeciętnie kiełkuje ok 50% nasion.
powodzenia
pozdrawiam, arkandor
grujecznika sadź bardzo płytko. zmieszaj najpierw nasiona z grubym piaskiem i rozłóż cienką warstwą na dobrze przepuszczalnym podłożu. Nie zaduś nasion ziemią! Podłoże utrzymywać wilgotne. Możesz przykryć pojemnik folią lub szybką ale nie wystawiaj go na bezpośrednie działanie promieni słonecznych bo siewki się usmażą. Temperatura 20-25 st. W ciągu 8-10 dni powinny kiełkować. Przeciętnie kiełkuje ok 50% nasion.
powodzenia
pozdrawiam, arkandor
Witaj.
Dziękuję za wskazówki. Niestety, stała mi się mała katastrofa w domu - córka 1,5-roczna wlazła na parapet i wszystko zrzuciła na podłogę. Zła byłam. Teraz mam wszystko zebrane z podłogi razem z ziemią i nie mam możliwości zasiać płytko. Wywalić wszystko?
Kupię chyba nowe nasiona i całą operację jeszcze raz zacznę.
Grujecznika trzymać w lodówce jak zalecają czy można bez tego siać?
Pozdrowienia
Karolina
Dziękuję za wskazówki. Niestety, stała mi się mała katastrofa w domu - córka 1,5-roczna wlazła na parapet i wszystko zrzuciła na podłogę. Zła byłam. Teraz mam wszystko zebrane z podłogi razem z ziemią i nie mam możliwości zasiać płytko. Wywalić wszystko?
Kupię chyba nowe nasiona i całą operację jeszcze raz zacznę.
Grujecznika trzymać w lodówce jak zalecają czy można bez tego siać?
Pozdrowienia
Karolina
Wykiełkowały!!!
jednak rozłożyłam wszystko do 3 płytkich pojemników. Część nasion zdążyła już wykiełkować - mogę naliczyć ok. 20 zielonych kiełków. Nie wiem, co wyrosło - czy lagerstremia, czy grujecznik, bo wszystko zostało pomieszane w mojej "katastrofie". Pokażę siewki, gdy bardziej wyrosną
Trudno mi utrzymać wilgotność podłoża, ponieważ tej ziemi jest tak mało, że po kilku godzinach jest sucha. Nie podlewam ziemi (boję się, że wszystko spłynie), ale zraszam.
Pozdrawiam
Karolina

jednak rozłożyłam wszystko do 3 płytkich pojemników. Część nasion zdążyła już wykiełkować - mogę naliczyć ok. 20 zielonych kiełków. Nie wiem, co wyrosło - czy lagerstremia, czy grujecznik, bo wszystko zostało pomieszane w mojej "katastrofie". Pokażę siewki, gdy bardziej wyrosną

Trudno mi utrzymać wilgotność podłoża, ponieważ tej ziemi jest tak mało, że po kilku godzinach jest sucha. Nie podlewam ziemi (boję się, że wszystko spłynie), ale zraszam.
Pozdrawiam
Karolina
- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.