Ranczo wita! Moja pierwsza działka.Lamia.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lamio co do pigwowca to wyrwałam kilka odnóg z korzeniami, namoczyłam w wodzie i wsadziłam do ziemi, leje teraz litry wody, niestety widzę, że połowa raczej się nie przyjmie ale na kilku pędach zielone liście się trzymają. mam nadzieję, ze się przyjmą, jeśli nie to wczesną jesienią ponowię próbę.
Ogródek EdytyB

zapraszam
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lamia tak jak Ty walczyłaś z łubinem tak ja walczę z konwaliami, które kiedyś były moim marzeniem a teraz są moim przekleństwem,im więcej ich wyrwę to mam wrażenie że więcej ich narasta. buuu :evil:
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p
Od: 27 maja 2008, o 14:22

Post »

Chciałam wam pokazać moją nową rabatkę stworzona specjalnie do wysadzenia dalii.
Już za dwa tygodnie znajdą się na niej pędzone w domu dalie.
Jedno kłacze jest już tam w ziemi bo dostałam od mojej kochanej sąsiadki zza płotu.Podobno biało czerwona ma być.

Obrazek

A to moje hosty z kwaśnej rabatki :)
Obrazek

Obrazek
isek
50p
50p
Od: 1 kwie 2009, o 11:30

Post »

Przyszłam sobie znowu popatrzeć na Twoją działkę. Wiesz , ostatnio nic mi się nie chciało robić w ogródku , ;:201 nawet kory podsypać nie miałam ochoty ,i co zrobiłam? Włączyłam kompa , mimo że mąż niezbyt był zadowolony(na działce mamy tylko podłączenie z telefonu) , odpaliłam forum i weszłam do Ciebie spojrzeć na pierwsze strony. No,popatrzyłam sobie, pooglądałam po raz enty , i zrobiło mi się trochę łyso. No bo jak to - mnie lenistwo zbiera, głupiej kory nie ma komu wysypać , a u Ciebie jak zwykle ruch i praca :lol: ! Powstydziłam się i do roboty wzięłam. Efekty takie sobie , ale coś tam zrobione. Działasz na mnie motywująco - dzięki!!!! ;:180
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55

Post »

Aneczko witaj.
Jestem chwilowo-więc przybiegłam podziękować za troske i za miłe słowa.
Piękna Twoja rabata.
Ja czarna jak murzyn, a teraz na szczęście pada.
Pozdrawiam serdecznie i muszę nadrobic forum. :P
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38

Post »

Pięknie będą wyglądały dalie na nowej rabacie :D
Dużo masz tych dalii??
Też mam taką kochaną sąsiadkę za płotem, która obdarowała mnie 2 kłączami dalii. Już posadziłam je do gruntu, ale mam obawy czy nie za wcześnie :wink: zeby mi tylko nie wymarzły na "zimnych ogrodnikach" :roll:
Nie mam swoich, więc te dwie to dla mnie skarb :D
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p

Post »

Izuniu-isku Nie wiem co mam powiedzieć....
Nie spodziewałam się że kogoś mogę motywować do pracy i że ktoś ode mnie czerpie energię do działań.To ja ci dziękuję.Jest mi przeogromnie miło :) Aż mnie zszokowało z lekka :)
Na pocieszenie dodam że ja też nie zawsze mam chęć do pracy na działce,czasem się też tylko się kręce w kółko,obejdę wszystko,popatrzę i palcem mi się nie chce kiwnąć :)
Jak by tego było mało to też muszę jeden worek kory dosypać na rabatę bo jak wiało to mi podwiało korę i włókninę widać w niektórych miejscach.Też mi się nie chce :)

Gigulcu kochany proszę mnie częsciej odwiedzać!
Widzę że w kwestii opalenizny nie mam z tobą żadnych szans?

aanula w domu mam dwie dalie w donicach.Jedną wysoką a jedną karłową.
Dziś kupiłam kolejną bo byłam w ogrodniczym :)

To i tak chyba za dużo jak na taki skrawek?

Zobaczymy...
na razie to ma być eksperyment :)

Aaaaa...no i przy okazji bycia w ogrodniczym kupiłam dwa koleuski.
Jak papuga się zachowałam :)
Kolor mi się podobał....

ŚLICZNY! Bordowy!
A drugi zielono -bordowy :)
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z koleusów będziesz zadowolona :D
W ub. roku posadziłam do donicy 4 różne koleusy ... to była najładniejsza kompozycja kwiatowa na tarasie :D :D Każdy zachwycała się tylko tą donicą ... :wink:
Zerknij na moje zdjęcia z ub. roku ... są tam z koleuskami tez ...
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p

Post »

Właśnie wyczytałam że te moje koleuski to jednoroczne rośliny.
A ja myślałam że mogę je wsadzić do gruntu....

Tak to jest jak się człowiek nie zna a sugeruje się tylko ładnymi kolorami :)

Może zadołuje je w donicy? Tak jak Ty aanula?
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lamio, miałam też koleusy posadzone w gruncie :D
Też cudnie rosną :D :D
Piękny akcent kolorystyczny tworzą na gruncie wśród innych roślin...
Tak więc śmiało wsadzaj do gruntu :D :D
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p

Post »

Aneczko powiedz mi proszę jakie one mają wymagania? Bo nie znalazłam konkretnych informacji?

Lubią cień czy słońce? Dużo wilgoci czy mało?
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lamio, moje w gruncie rosły w pełnym słońcu, ładnie wybarwiały się liście ...
Taras mam też słoneczny ale zadaszony, więc miały też cieplutko :D

Zobacz, co znalazłam w internecie ...

Koleus Blumego w stanie naturalnym występuje a tropikalnych obszarach Afryki. Roślina swoim pokrojem podobna jest do popularnej pokrzywy. Liście różnobarwne, najczęściej koloru czerwonobrunatnego, żółto obrzeżone, zielonkawożółte, ceglaste a nawet czarnopurpurowe. Liście o nieregularnym na brzegach kształcie stanowią główny element dekoracyjny rośliny. Kwiaty drobne zebrane w grona, składają się zazwyczaj z kilku kwiatostanów. Zalecane jest usuwanie kwiatostanów, gdyż nie stanowią one dekoracji rośliny.
Uprawa
Roślina światłolubna, ilość światła wpływa na intensywność kolorów oraz zabarwienie liści. Dostęp do dostateczniej ilości światła odgrywa dużą rolę. Gleba żyzna, może być kompostowa, najlepiej z dodatkiem piasku, powinna być stale wilgotna. Roślina wymaga obfitego podlewania, wymaga dużej ilości wody. W okresie silnego wzrostu ( wiosna- jesień) zalecane jest systematyczne nawożenie rośliny nawozami wieloskładnikowymi. Pokrzywka zazwyczaj rośnie dwa lata, po tym okresie obumiera i trzeba zastąpić ją nową, młodą rośliną. Najprostsza metodą rozmnażania jest wysiew nasion. Nasiona po wysiewie przykrywamy folią i pozostawiamy do wykiełkowania w ciepłym miejscu, gry podrośnie przesadzamy do doniczek docelowych. Pokrzywkę możemy również rozmnożyć z sadzonek bocznych. Koleus Blumego może być atakowany przez węgorki, mączlika szklarniowego oraz przędziorki.
Zastosowanie
Doskonała roślina doniczkowa, może być uprawnia na tarasach i balkonach. Kształt i pokrój rośliny możemy regulować przez uszczknięcie wierzchołków pędów, które wówczas silnie się krzewią. Koleus Blumego może być uprawiany jako roślina zwisająca. Bardzo często spotykamy go również w ogrodach na obwódkach alejek bylinowych.
Okres kwitnienia
Kwiaty nie stanowią atrakcyjnej ozdoby rośliny, okres ich kwitnięcia przypada na miesiące letnie.
Zimowanie
Roślina wrażliwa na niskie temperatury, w okresie zimowym przechowujemy w dość ciepłej piwnicy, jednocześnie ograniczamy podlewanie.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Witaj Lamio, dalie z powodzeniem można wysiewać z nasion prosto na rabatkę. Zjednaj torebki można pozyskać sporo karp np. miniaturki na obwódki. Na twojej nowej rabatce dużo się nie zmieści, wysokie dalie są bardzo rozłożyste. Miniaturki ok 15-20cm szerokości.
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lamio, ja w tym roku też dostałam kręćka na dalie. Zobaczę co mi wyrośnie, bo upycham gdzie się da, ale na jesień zrobię im nową rabatę i tam będę kolekcjonować nowości ;:87 ;:87
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Aniu dlaczego nie dostaję od Ciebie powiadomień ;:110

Twoja nowa rabatka będzie śliczna jak zakwitną wszystkie dalie .....co do koleusów to dobrze anulka Ci mówi....moje co roku rosną w gruncie a końcem lata biorę szczepki i przez zimę mam piękne na wiosnę okazy ;:109
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”