W moim ogródeczku ... Halina,cz.2
- HalinaK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam serdecznie
Trochę zdjęć z mojego ogrodu

berberys żółty

migdałek

tawuła

pole maj

cud natury
... nasionko dyni ozdobnej wykiełkowało na mebelkach, w domu 
No i kalendarz biodynamiczny na następny tydzień :P

W najbliższym tygodniu księżyc przybywa do pełni , która przypadnie 9-go maja.
Duże rysunki owocu wskazują iż mamy przed sobą kwadrę owocu czyli bardzo dobry czas do siewów, sadzenia, zbiorów, także wykonywania przetworów - zwłaszcza roślin owocowych.
Według zaleceń ekologicznego poradnika księżycowego w najbliższym tygodniu najbardziej korzystny czas do siewów, sadzenia i przesadzania, pikowania roślin liściowych, ziół, kwiatów, warzyw owocowych, będzie od 3-go do 8-go maja.
Będzie to również dobry termin do przepikowywania i wysadzania roślin na rozsadnikach i w mnożarkach, także sadzenia kwiatów w skrzynkach i na rabatach m.in. aksamitek, portulaki, begonii. W tych samych dniach warto zaplanować sadzenie roślin ozdobnych w oczkach wodnych oraz ziół.
W dniach z rysunkami nasion warto dosiewać trawę na trawnikach, wysiewać do gruntu lub inspektów różne kwiaty jednoroczne m.in. maciejkę, rezedę, orliki, cynie, lewkonie, astry, aksamitki. Dni oznaczone sadzonką są bardzo korzystne do sadzonkowania i przesadzania roślin pokojowych, sadzenia i przesadzania drzewek i krzewów.
Dni oznaczone owocem i słoikiem są bardzo korzystne do zbioru listków chwastów i ziół oraz sporządzania z nich wiosennych witaminowych surówek.
Wstrzymać się od siewów i przesadzania 2-go maja.
http://ww6.tvp.pl/4915,20090427902203.strona

Trochę zdjęć z mojego ogrodu

berberys żółty

migdałek

tawuła

pole maj

cud natury

No i kalendarz biodynamiczny na następny tydzień :P

W najbliższym tygodniu księżyc przybywa do pełni , która przypadnie 9-go maja.
Duże rysunki owocu wskazują iż mamy przed sobą kwadrę owocu czyli bardzo dobry czas do siewów, sadzenia, zbiorów, także wykonywania przetworów - zwłaszcza roślin owocowych.
Według zaleceń ekologicznego poradnika księżycowego w najbliższym tygodniu najbardziej korzystny czas do siewów, sadzenia i przesadzania, pikowania roślin liściowych, ziół, kwiatów, warzyw owocowych, będzie od 3-go do 8-go maja.
Będzie to również dobry termin do przepikowywania i wysadzania roślin na rozsadnikach i w mnożarkach, także sadzenia kwiatów w skrzynkach i na rabatach m.in. aksamitek, portulaki, begonii. W tych samych dniach warto zaplanować sadzenie roślin ozdobnych w oczkach wodnych oraz ziół.
W dniach z rysunkami nasion warto dosiewać trawę na trawnikach, wysiewać do gruntu lub inspektów różne kwiaty jednoroczne m.in. maciejkę, rezedę, orliki, cynie, lewkonie, astry, aksamitki. Dni oznaczone sadzonką są bardzo korzystne do sadzonkowania i przesadzania roślin pokojowych, sadzenia i przesadzania drzewek i krzewów.
Dni oznaczone owocem i słoikiem są bardzo korzystne do zbioru listków chwastów i ziół oraz sporządzania z nich wiosennych witaminowych surówek.
Wstrzymać się od siewów i przesadzania 2-go maja.
http://ww6.tvp.pl/4915,20090427902203.strona
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Halinko. Przepiękne kwitnące krzewy. Ja dopiero pod wpływem tego forum zaczęłam się za nimi rozglądać. Kilka już posadziłam w tym roku. Szczególnie będę teraz zwracać uwagę na krzewy kolorowe - właśnie berberysy, tawuły z kolorowymi liśćmi, pęcherznice - zaczęły mi się bardzo podobać. Dotąd nie zwracałam na nie uwagi, gdyż wydawało mi się że na 300 m działce to nie miejsce na nie. A to daje kapitalny efekt. Śliczny ten berberys żółty. Czy on przez cały sezon jest tak efektowny z liści, czy później zielenieje. A jak jest z przycinaniem jego gdyż jednak bardzo kłuje jak wszystkie berberysy.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki