Jakie drzewa wybrać,posadzić?
- igielka78
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Drzewo koniecznie liściaste i spore czyli tak z 10m. Pokroju raczej nie za szerokiego. Jeśli ozdobne to raczej z liści, a mieszkam na Dolnym Śląsku czyli zimy raczej znośne. Tak jak wcześniej napisałam zastanawiałam się nad jakimś klonem, może lipa. Podobają mi się buki, ale one chyba zbyt szeroko rosną. Ważne żeby było bezproblemowe i dosyc szybko miało pokrój dorosłego drzewa.
Zaraz się biorę za czytanie podanych przez ciebie wątków i pozwolisz, że jakby co to będę pytac, aby rozwiac wątpliwości.
Zaraz się biorę za czytanie podanych przez ciebie wątków i pozwolisz, że jakby co to będę pytac, aby rozwiac wątpliwości.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Tomku, topola? Owszem, dość szybko rośnie (szczególnie włoska), ale za kilka lat bałabym się pod nią usiąść, żeby mi się gałęzie na głowę nie posypały
Jak dla mnie - jest mało atrakcyjna. Ani ozdobna, ani specjalnie kształtna, ot, takie sobie drzewo. No i te wszechobecne waciane kotki - gąsienice...
Lipa. Lipa to jest to! I dla ludzi, i jako pożytek, i jako symbol, i jako parasol, wszechstronna i wspaniała. A czy szybko rośnie? Co to jest 100 lat w stosunku do wieczności

Lipa. Lipa to jest to! I dla ludzi, i jako pożytek, i jako symbol, i jako parasol, wszechstronna i wspaniała. A czy szybko rośnie? Co to jest 100 lat w stosunku do wieczności

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- igielka78
Poczytałam zaproponowane przez ciebie wątki i niestety wcale nie jestem mądrzejsza. Wg tych wątków to najszybciej rosną klony, ale ich jest tyle odmian, ze głowa boli. Zastanawiam sie nad którąś odmiana klona jaworu. Lipa jak już pisałam tez fajna, ale znowu leci do niej chmara pszczół, więc nie wiem czy przy dwójce małych bobasów to się sprawdzi. Tulipanowiec na pewno oryginalny, ale kiedy on osiągnie wymiary drzewa a nie przerośniętej sadzonki.
I tak zaplanowałam, że rozejrzę się w terenie co oferują sprzedawcy, bo jeszcze się napalę na jakąś odmianę i okaże się, że nijak jej kupic nie można. Nie wiem jak z kupowaniem takich drzew na allegro, czy to nie mija się z celem.
I tak zaplanowałam, że rozejrzę się w terenie co oferują sprzedawcy, bo jeszcze się napalę na jakąś odmianę i okaże się, że nijak jej kupic nie można. Nie wiem jak z kupowaniem takich drzew na allegro, czy to nie mija się z celem.
Lasiocarpa jest wyjątkowa - drzewo o wyglądzie bardzo egzotycznym. Niestety praktycznie nie do kupienia. Podobne, jednak o mniejszych liścich to p. wilsoni i szechuanica.Nalewka pisze:Tomku, topola?
Z lip proponowałbym Tilia henryana.
pozdrawiam
tomek
Rośliny mogą być zapylane na różne sposoby. Są to właśnie na przykład owadopylność i wiatropylność. Mogą być jeszcze zapylane przez nietoperze, ptaki czy inne takie, ale na tym nie znam się za bardzo.
Owadopylne przyciągają często duże ilości owadów, niekoniecznie pszczół i os, ale jednak często. Takimi roślinami jest większość kwiatów ogrodowych, a z drzew przykładowo:
-klony (oprócz jesionolistnego, ale osobiście go nie polecam - niebezpiecznie szybko się rozprzestrzenia),
-tulipanowce,
-lipy,
-drzewa owocowe,
-jarzęby,
-magnolie,
-bzy,
-lilaki,
-kasztanowce.
Wiatropylne zapylane są, jak sama nazwa wskazuje, przez wiatr:
-nagonasienne (np. sosny, świerki, jodły, modrzewie, jedlice, miłorzęby, metasekwoje, cypryśniki),
-buki,
-dęby,
-kasztany,
-platany,
-orzechy,
-wiązy,
-leszczyny,
-brzozy,
-olchy,
-topole,
-wierzby.
To oczywiście nie wszystkie, ale te akurat nasunęły mi się na myśl i one są najczęściej spotykane.
Owadopylne przyciągają często duże ilości owadów, niekoniecznie pszczół i os, ale jednak często. Takimi roślinami jest większość kwiatów ogrodowych, a z drzew przykładowo:
-klony (oprócz jesionolistnego, ale osobiście go nie polecam - niebezpiecznie szybko się rozprzestrzenia),
-tulipanowce,
-lipy,
-drzewa owocowe,
-jarzęby,
-magnolie,
-bzy,
-lilaki,
-kasztanowce.
Wiatropylne zapylane są, jak sama nazwa wskazuje, przez wiatr:
-nagonasienne (np. sosny, świerki, jodły, modrzewie, jedlice, miłorzęby, metasekwoje, cypryśniki),
-buki,
-dęby,
-kasztany,
-platany,
-orzechy,
-wiązy,
-leszczyny,
-brzozy,
-olchy,
-topole,
-wierzby.
To oczywiście nie wszystkie, ale te akurat nasunęły mi się na myśl i one są najczęściej spotykane.
- igielka78
Uprzejmie donoszę, że dokonałam zakupu swojskiej lipy.
Mój nabytek ma 3,5m wzrostu i już prawie wygląda na drzewo. Niestety w centrach ogrodniczych dominują same "karlaki". Rozważałam zakup klona, już miałam wybranych kilka odmian i okazało się, że w okolicy dostępne są tylko palmowe, a to raczej nie to.
Poza tym dokupiłam jeszcze modrzew i parę innych krzaczków czyli zakupy udane.
Dziękuję wszystkim za rady.

Poza tym dokupiłam jeszcze modrzew i parę innych krzaczków czyli zakupy udane.
Dziękuję wszystkim za rady.
- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
- igielka78
Swagman pisze:jak ziemia jest wilgotna i raczej ciężka i to ma być "uczciwe" drzewo a nie krzak to proponuję platana posadzić- ale osobiście to ja bym wybrał jednak lipę![]()
No i wybrałam lipę - może nie tyle z wielkiego przekonania, a le z powodu lichego wyboru w okolicy. Z tego co widzę to warunki będą jej u nas pasowały

Jak pstryknę zdjęcie to wstawię do podziwiania