Moje spełnione marzenie tu.ja cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niestety Jacku u mnie raczej już po drakuli...Robiąc porządki na tej rabacie wykopałam coś gnijącego przypominającego cebulę-bulwę. Myślę, że to były resztki po drakuli...Aż się wierzyć nie chce by kwitły dopiero tak duże cebule. Chociaż z egzotycznymi roślinami różnie bywa. U mnie niektóre narcyze jeszcze w pąkach.
Ado - dziękuję! Ta czerwona okazała jest po przejściach. Kwitnie u mnie pierwszy raz. Posadziłam ją 2 lata temu jako jeden z pierwszych własnych kwiatów na tej działce. Wyobraź sobie moją wściekłość gdy dosłownie po kilku dniach zobaczyłam puste miejsce po niej :twisted: . W zeszłym roku ku memu zdziwieniu wzeszła czyli musiał zostać mały kawałek korzeni, ale nie kwitła. Jeśli w ciągu najbliższych dni nie będzie padało to chyba będę musiała potraktować roślinki ASAHI.
Asiu - masz rację, że są cudowne. Może u Ciebie już przekwitają, ale u mnie są dopiero na półmetku :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo białe narcyze ,muszę w tym roku dokupić koniecznie .A i u mnie susza okropna .M już drugi dzień podlewa deszczownią truskawki .Bieda będzie ...Ewa się odezwała...zalatana...jak wszyscy...
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Ido! Wszyscy zapracowani...i padnięci :wink: . Kto to widział żeby w kwietniu były takie temperatury i susza :?: :?: :?: Dla kwiatów u mnie musi być woda, ale zamiast trawnika to chyba będę miała step - jak tak dalej będzie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś ależ wspaniałości pokazujesz :D Wszystkie kwiatuszki super, musiałabym wymieniać każdego z osobna :wink: :D Wspaniale rosną Ci skalnice, ja mam z nimi zawsze problem, w tym roku znowu kupiłam, może w końcu się uda :roll:
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuniu, wszystko pięknie kwitnie :D :D Śliczną masz wiosnę :)
Miłego dnia :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Izuniu. Podglądam Twoją wiosnę bo u mnie to już lato. Chociaż u Ciebie oczy nacieszę. Szafirki, hiacynty, tulipany narcyzy przekwitły. Kwitnie bez, truskawki, - jeszcze nie widziałam aby w kwietniu kwitły truskawki - to koło 15 maja będą owoce jeżeli dalej będzie tak ciepło i sucho. Lada dzień rozwiną się pąki na piwonii majowej gdyż są już bardzo nabrzmiałe. Dziwny rok - długa zima, upalna wiosna, zobaczymy jakie będzie lato.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich cieplutko!
Agness - mojej skalnice rosną prawie pod brzozą. Tam jest zawsze sucho i słońce w zasadzie tylko do obiadu. Mimo wszystko jakoś sobie radzą. Może nie rozrastają się bujnie, ale kwitną. Jak powstanie skalniek z prawdziwego zdarzenia zmienią miejsce "zamieszkania" :wink:
Dziękuję Moniko! Tobie również życzę miłego dnia!
Ado - mnie też ta wiosna tegoroczna szokuje! Zastanawiam się co będzie latem...

O dziwo wszystkie kępy starych liliowców tych po poprzednikach mają już spore pąki. Zamiast w czerwcu-lipcu zakwitną w maju. Kwitną śliwki, jabłonie nieśmiało otwierają pojedyncze kwiatki. pigwowiec cały w kwiatach. Kolejne tulipany pysznią się na rabatach.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Raduje się serce, raduje się dusza gdy tak wszystko pięknie w górę rusza.
Przepych kolorków.
Wspaniała pora roku :D
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Izo, melduję z radością, że kruszczyk wyszedł z ziemi :!: Już zwątpiłem w niego, tym bardziej przy takiej suszy. Ale jest i to najmilsza nowinka dzisiejszego dnia.
A u Ciebie piękne wiosenne kwiaty. Widzę, że wody nie żałujesz. Bardzo spodobał mi się omieg. To jakaś inna odmiana :?: I fajne zdjęcie migdałka z biedronkami i mrówkami. Oj dzieje się tam, dzieje :lol:
To drakuli nie wykopałaś na zimę? Widocznie zmarzła. Szkoda.
Awatar użytkownika
TAJGA 2008
1000p
1000p
Od: 5 sie 2008, o 09:44

Post »

Iza - szok. U Ciebie już prawie wszystko kwitnie. Liliowiec mnie zaskoczyŁ, u mnie pączki ma dopiero ten najwcześniejszy botaniczny.

Niektóre tulipany mamy takie same, może znasz nazwę tego czarnego papuziego. Mojego kupowałam bez nazwy w ogrodniczym.

Obrazek
Pozdrawiam i zapraszam
Ogródek TAJGI 2008 2009 2010/2011
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj roslynn w moim powstającym ogrodzie! Miło, że trafiłaś i zapraszam częściej!
Co za zbieg okoliczności Jacku :shock: :!: Ja właśnie też dzisiaj zobaczyłam, że kruszczyk ruszył. Chciałam wszystkim przekazać tę dobrą nowinę i widzę, że mnie ubiegłeś :wink: Bardzo się cieszę, że Ci odbił kruszczyk. Drakuli nie wykopałam, zaryzykowałam i tylko ją przykryłam liśćmi i jedliną. Niestety zimę mieliśmy wyjątkowo mroźną w tym roku i taki mam efekt eksperymentu. Pewnie, że szkoda. No, ale cóż - mówi się trudno i żyje dalej...
Staram się wody nie oszczędzać, jeśli tylko leci z kranu. Płacę ryczałtowo, bo woda jest z rzeki czy kanału. Jak nie leci, to w ruch idą wiadra. Wyciągam z basenu ( zapas wyczerpany prawie) lub ze studni. Przy okazji wyrabiam sobie muskuły :;230 bez chodzenia na siłownię.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prawie w jednym czasie pisałyśmy Basiu. Mnie te liliowce też mocno zaskoczyły. To są wieloletnie kępy. Niestety nie mam pojęcia jak się nazywa ten ciemny papuzi, ani skąd się wziął.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Witaj Izo :)
Przeczytałam u Moniki ,że masz problem z lawendą. Jeżeli to młoda roślinka to tnie się ją zawsze po kwitnieniu i tylko pędy na których rosły kwiaty.
Natomiast starsze rośliny , w celu odmłodzenia przycinamy na wysokość ok. 15 - 20 cm. i teraz jest bardzo dobra pora na takie cięcie :)
Mam nadzieję ,że pomogłam.
Miłego wieczoru :)
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Cynthio za pomoc. Moja lawenda ma 2 lata. Po kwitnieniu przycinałam, a raczej ścinałam kwiatostany. Jesienią jakoś tak pękła od środka i zrobiła się "rozlazła". Wygląda to bardzo kiepsko - załączam fotkę:
Obrazek - czyli jedyne lekarstwo "ciachnąć".

Niestety mam tez problem ze skimią. Pięknie mi przezimowała, pięknie zakwitła, ale zauważyłam właśnie, że zaczynają żółknąć i opadać liście. Zastanawiam czy to tylko efekt suszy czy jakaś choroba... Wygląda to tak:
Obrazek - może ktoś z Was wie co jej dolega i jak jej pomóc...
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Tak dojrzałą lawendę tnij do bólu. Ile Ci pasuje. Mając mocne korzenie zacznie od nowa.
Nie widać, czy są nowe pędy od korzeni, więc może przykróć ją na 2-3 odrosty przy tych zdrewniałych.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”