Mimoza wstydliwa - z nasion

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nelu, na towim zdjęciu rośliny są podpisane jako albicja. Mimo, że należą z mimozą do tej samej rodziny motylkowatych, są to jednak dwie różne rośliny.
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Awatar użytkownika
ola177
50p
50p
Od: 9 sty 2007, o 13:19

Post »

Dokładnie nelu, albizia to nie mimoza, Albizia kiełkuje chyba w 100%. U mnie rosły pięknie przez ok 2 miesiący a póżniej wszystkie (ok 50 szt) padły. nie wiem dlaczego. Mimoza za to rośnie ładnie :)
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

Ja spotkałam taką nazwę- Albicja-mimoza i to mnie zmyliło. Sorki
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Karls
200p
200p
Od: 10 kwie 2007, o 13:02

Mimoza (mimosa pudica)

Post »

Jakiś czas temu probowałem wyhodować z nasion Mimozę. Jednak na ponad 10 nasion wykiełkował tylko 1 a w dodatku roślinka padła po kilku dniach.

Teraz postanowiłem sie znowu za tą wziąć. Co zrobić aby więcej nasion wykiełkowało? Jakie są optymalne warunki i po jakim czasie "siedzenia" w ziemi można stwierdzić że nasionko już nie wykiełkuje( tak na 90%, bo wiadomo, że niespodzianki się zdarzają). Poradźcie coś bo szkoda żeby nasiona się marnowały w szufladzie :P
xXxAnGeLa114xXx

Post »

Mi się wydaję, że Mimoza to raczej w cieplejszych krajach pięknie rośnie. Bo jak byłam we Włoszech to tam mimoza nawet sama rośnie sobie i ona wygląda jak drzewo. Ale tak że to zależy od gatunku mimozy. Ale żeby ci wyrosła to powinnaś jej zbyt nie dotykać mocno bo jest bardzo delikatna i wątła. Ma niestały charakter i zmienne nastroje. Jest bardzo wrażliwa na podlewanie wodą.
Liście składają się w ciągu kilku sekund od dotknięcia. Roślina jest bardzo wytrzymała: znosi zarówno długotrwałą suszę jak i przymrozki, ale tylko do pewnego czasu. Dlatego warto jej się przyglądać.Nasiona koloru oliwkowego, twarde, średnicy około 8 mm zwieszają sie kiściami. Dlatego czasem Mimoza tylko 1 z np.20 nasion sie hoduje. Dlatego warto ponosić nasiona Mimozy kilka dni w kieszeni.
Jak na razie tylko tyle informacji mogę podać, bo co do innych to nie mam pewności.
Pozdrawiam !. I życzę miłej hodowli Mimozy.
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 13:27

Post »

Dwa lata temu dostałam od mamy mautką mimozę.Pięknie rosła ,kwitła i dawała nasiona .Pewnego zimowego dnia zapomiałam zamknąć okna i tak zkończyła swój żywot ( Także mrożny wiatr im nie służy) w lutym wysiałam 4 nasionka z czego jedno wykiełkowało nie dawno. Czyli czas kiełkowania jest różny. Trzymałam je w malutkich doniczkach pod folią na kaloryferze a wcześniej moczyłam przez około 2 godziny w ciepłej wodzie. Dopiero teraz przeczytałam ,że nasionka najlepiej moczyć przez 24 h, może dlatego wyrosła tyko jedna roślinka :?:
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W zeszłym roku (mniej więcej o tej porze) także zakupiłem na All nasiona mimozy. Trafiłem na dobra partię bo prawie wszystko wykiełkowało (ok. 95 %).
Była to jednak odmiana jednoroczna i na jesień nie wyglądała już ładnie. Ponieważ kilka tych nasion pozostało - pewnie wysieję jeszcze w tym roku.
Wysiew jest bardzo prosty. Rośliny bardzo ładnie rosły i kwitły na balkonie na pełnym słońcu. Musi mieć zapewnioną dużą wilgotność.
Nasiona moczyłem przez 24 godziny w letniej wodzie. Ziemia: uniwersalna + trochę kwaśnego torfu i piasku.
Rośliny kiełkują do 4 dni. Uważam, że max. do tygodnia - potem już nie ma na co liczyć i siać na nowo.
Też jestem ciekaw, czy ktoś ma inne odmiany np. jakieś wieloletnie.
Tak to wyglądało u mnie:
Obrazek Obrazek Obrazek
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p

Post »

Wykiełkowała 2 malutka mimoza czyli warto czekać.
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Kontakt:

Post »

Obrazek
Witam a to moja mimosa ;)
http://www.youtube.com/watch?v=g_518c1jMv8

Od malutkiej testowałem czy działa :)
Mi wylazł 1 na 7 albo 6 nasion :/
Maniak roślin egzotycznych :)
Awatar użytkownika
Madeleine
100p
100p
Od: 27 kwie 2009, o 22:40

Post »

Witam!
Moja mimoza dorosła do ponad metra wysokości. Wyglądała brzydko, bo miała listki tylko na górze, a ponad pół metra gołego badyla. Z duszą na ramieniu obcięłam jej czubek, ale na sczęście zaczęła się od dołu rozkrzewiac- nie byłam pewna czy to zrobi, ale teraz widz.e ze można ją spokojnie rozkrzewiać cięciem.
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Kontakt:

Post »

O0oo madeleine dobrze ze napisałaś że można przycinać ;)
Mi wyrosła 2 i mam 2 momozki ,skubana ale sie składa jak się dotknie albo jak idzie noc hehe
Maniak roślin egzotycznych :)
Awatar użytkownika
malgosia_u
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sty 2009, o 09:45

Post »

Ja też mam mimozę i nie miałam żadnych problemów z kiełkowaniem nasion. Mam teraz 6 "mimozek" i wyglądają naprawdę uroczo :)
Obrazek
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oto moje dwa maluszki :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam
Czy młodym mimozom dobrze robi trzymanie ich pod kloszem? Ja trzymam je pod 5-litrowymi butelkami bez dna żeby miały wilgotne powietrze i żeby ziemiórki (których jest u mnie pod dostatkiem :( ) nie miały do nich dostępu. Niestety zaczęły im zasychać końce najmłodszych liści. Dzisiaj przesadziłem je do osobnych doniczek, bo były dotąd dwie w jednym kubku po jogurcie i zaczynały się im już plątać korzenie.
Miał już ktoś problem z zasychaniem młodych liści?
Powinny mieć wilgotne powietrze, czy można je zostawić bez żadnego przykrycia?
Jaką mimozy powinny mieć ziemię, lekko wilgotną czy zupełnie mokrą (błoto)?
Awatar użytkownika
malgosia_u
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sty 2009, o 09:45

Post »

Ja swoich mimoz nie trzymałam i nie mam zamiaru trzymac pod żadnym kloszem. Nigdy nie zasychały im liście - po prostu rosną jak szalone :) a podlewam tak alby ziemia była wilgotna , nie sucha ani nie błoto. Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”