Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dusiu, masz talent :) ładny rysunek ;)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jeszcze bym chciał narysować lueddemanianę, ale ona będzie trudniejsza, bo ma niejednolite płatki.

Pędziki Vand rosną. pęd liodoro jest spory i został już przypięty do patyczka. pędziki puszczają też te 2 woskowe i miniaturki. Vandy puszczają też korzonki, wszystkie, nawet te 2 malutkie. keiki na "pink panther" rośnie szybko. jak puści ładne korzenie i liście, oddzielę go i posadzę do doniczki. nie licząc 2 marniutkich wszystkie Phal. mają się dobrze. tym, co mają plamy, na razie nie przybywają żadne nowe. normalnie puszczają listki i korzonki. jestem zadowolona z moich storczyków, ale bardzo chciałabym mieć więcej botanicznych i rzadkich, oryginalnych hybryd.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Dusiu, bardzo ładnie rysujesz :P Woskowy storczyk jest cudny :D
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Super rysunek :!: masz talent, wykorzystaj to :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dusia nie myślisz czasem o Liceum Plastycznym , masz talent więc warto go doskonalić. Rysunek super. Pozdrawiam Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

niestety w pobliżu nie ma takiej szkoły... a talent mam tylko do kwiatków, bo ludzi i zwierząt raczej nie umiem rysować. gdybym się nauczyła, to może bym umiała, ale jak na razie wychodzą mi niezbyt podobne do rzeczywistości. jak jeszcze coś narysuję, to postaram się wstawić na forum. bardzo dobre są do rysowania Phalaenopsisy. zwykle rysuję patrząc na jakieś zdjęcie, np. z książki o storczykach. potem rysunki przyklejam do drzwi, żeby było je widać. w ogóle bardzo lubię rysunki i obrazki. na ścianach mam z 15 obrazków, ale kupnych. bardzo chciałabym namalować kiedyś jakiegoś storczyka, ale nie mam materiałów. obecnie haftuję obrazek z Phalaenopsisem. jak go skończę, chciałabym wyhaftować Phal. bellinę. Bellina to świetny temat do rysunków, może do haftowania też.

u storczyków w porządku. pędziki Vand rosną. pęd niebieskiej jest taki... dziwny. taki podłużny. ale może ona tak ma. mam ją dopiero pół roku, to jest pierwszy pędzxik u mnie, więc nie wiem, czy ona tak zawsze ma czy może to nie pędzik, a coś innego. chociaż wątpię, by tak wysoko urósł keik. keik raczej wyrósłby spomiędzy korzeni, jak na różowej. różowa Vanda ma keika, nawet 2, ale tylko 1 rośnie. wszystkie Vandy puszczają korzonki. bellina puszcza listek. miniaturowe Phal. i liodoro pędy.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Taki talent powinnaś rozwijać nawet wtedy, gdy tylko rysujesz kwiaty. Powodzenia :D
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja często coś rysuję, ale zwykle są to zwykłe bazgroły w brudnopisie. jak jestem w szkole, zawsze coś rysuję, zwłaszcza, jak mi się nudzi. są to zwykle napisy lub jakieś nieokreślone kwiatki. te ładne rysunki rysuję w domu, a potem przyklejam na drzwiach. to, że interesuję się storczykami i kwiatkami, widać na pierwszy rzut oka. na drzwiach rysunki, na meblach kartki ze zdjęciami storczyków, szydełkowy Phalaenopsis, obrazki z kwiatami, parę ze storczykami, kręcone gałązki obwieszone sztucznymi kwiatkami, wszędzie są kwiatki. bardzo cieszę się z moich niezwykłych zainteresowań, m.in. dzięki temu jestem bardzo oryginalna.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Dusia może częściej będziesz nam pokazywała swoje kwitnące storczyki nie tylko na zdjęciach,ale też rysowane przez ciebie.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jak coś narysuję, to pokażę. i może też pokażę haftowanego Phal., jak go skończę. a na rasunkach to nie moje storczyki, tylko wzorowane na zdjęciach z książek o storczykach.

wczoraj zauważyłam na Phal. bellina pierwsze 2 korzonki. jeszcze u mnie żadnych nie puściła, te są pierwsze i bardzo mnie ucieszyły. puszcza też nowy listek. może niedługo pojawi się pędzik... chciałabym, by puścił pędzik. a jeden z miniaturków chyba zaczyna puszczać jeszcze drugi pęd, bo ma małe pęknięcie między liśćmi. to, co mu wyszło parę dni temu, to na pewno będzie pędzik. ten miniaturek miał kwiaty żółte z pomarańczowo-czerwonym rumieńcem na środku, jeszcze u mnie nie kwitł.
maleńkie Vandy puszczają nowe korzonki, jedna z nich zaczyna też rozgałęziać te starsze. dorosłe Vandy wszystkie puszczają korzonki, 3 mają pędziki. z dnia na dzień są coraz większe, ale jedna ma taki dziwny pędzik, nie zaokrąglony na końcu. ale może ona tak ma...
pędzik Liodoro jest coraz dłuższy. ma już ok. 15 cm.
keiki na seledynowym Phal. w podłużne kropki jest coraz większe, szybko rośnie. 3 Phal. rozgałęziają stare pędziki.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

korzenie na Vandach się wydłużają. rózowa i żółta puszczają po 3 nowe z łodygi, będą mieć ok. 1 cm grubości. te na maleńkich Vandach będą cieńsze.
korzonki belliny też już się powiększyły, mam nadzieję, że niedługo pojawi się pędzik, bardzo chciałabym znowu ujrzeć jej kwiaty... i chciałabym też zobaczyć kwiaty lueddemaniany, ale w tym roku raczej nie zakwitnie. będzie kwitło Liodoro, już nie umiem się doczekać, kiedy zobaczę i powącham jego kwiaty. 17 Phal. kwitnie, 3 puszczają odgałęzienia, 1 zaczyna otwierać pąk. pędziki puszczają liodoro i miniaturki. no i Vandy. moje storczyki pięknie ruszyły na wiosnę. ładnie rosną, niektóre kwitną... ale najwięcej pędzików to będzie jesienią. czasami może połowa puścić pędy, byłoby cudownie, gdyby pojawiło się ze 20 pędzików... w poprzednich latach nigdy nie miałam tyle kwitnień, może dlatego, że teraz mam same Phalaenopsis i Vandy, czyli storczyki sprawdzające się w moich warunkach, a kilka lat temu miałam różne, a inne rodzaje nie chcą u mnie kwitnąć.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

w mojej bardzo zwyczajnej kolekcji na razie niezbyt wiele się dzieje. zauważyłam dzisiaj coś, co wygląda jak pędzik na Phal. "pink panther". oprócz pędzikap uszcza też listka i keiki. ponad pół roku stał w miejscu, nic nie rósł, a teraz wreszcie się ruszył. pędziki mają też miniaturki, liodoro, te nowe woskowe i Vandy. mozaikowaty Phal. otwiera pąk. chciałabym, by pędzik puściła bellina. z jej pędzika cieszyłabym się nawet bardziej niż z pędów Vand, w końcu to najciekawszy storczyk w mojej zwyczajnej kolekcji, w której są niestety prawie same zwykłe hybrydy. chciałabym czegoś więcej. Phal. botanicznych. Bo są oryginalne, rzadkie i niezwykłe. i piękne. niestety są bardzo trudne do zdobycia... pewnie nigdy nie będę ich mieć.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pędziki na Phal. i Vandach rosną, z dnia na dzień są coraz większe. mozaikowy Phal. już się otworzył, ma prawie 9 cm, jutro zrobię mu fotkę. Vandy puszczają dużo korzeni, Phal. też. moja zwyczajna kolekcja odżyła na wiosnę, prawie wszystkie mają się dobrze, oprócz jednego Phal. z bardzo małą ilością korzeni. mam 2 takie co mają wiotkie liście, ale 1 już zaczyna puszczać korzenie, więc nie jest źle, a drugi nic. jutro chyba będę musiała wszystkie podlać, bo teraz ciepło i szybko przesychają.
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Ciesze sie, ze u Ciebie wiosennie :) U mnie tez sie w koncu cos dzieje a to tak bardzo poprawia humor :wink:
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

już wszystkie 4 dorosłe Vandy puszczają pędziki. dzisiaj znalazłam maleńki pędzik u tej fioletowej, która zawsze u mnie rosła wolniej niż inne Vandy, ostatnio kwitła 2 lata temu (moje kwitnienie).
znalazłam też coś, co wygląda jak maleńkie pędziki na 4 Phal.
w sumie 16 Phal. kwitnie, 10 puszcza pędziki, 3 odgałęzienia ze starych pędów. 1 puszcza oprócz pędzika keiki na starym pędzie, ale o keiku już kiedyś pisałam. to keiki jest już coraz większe.
pędziki mają Phal.: jeden z białych, biały z rózową warżką, żółty z rózową warżką, "pink panther", różowy z ciemniejszą warżką, liodoro, 2 miniaturki (żółto-czerwony i ciemnorózowy), te 2 woskowe.
dzisiaj wszystkie Phalaenopsis podlałam z nawozem. do wody, w której kąpały się 2 malutkie Vandy, dałam 2 kropelki nawozu. są jeszcze bardzo malutkie i nie nalezy im dawać za dużo. puszczają młode korzonki.
lueddemanianie niestety musiałam obciąć większość korzeni, bo jej się zeschły, może uszkodziły się podczas wyciągania mchu przed przesadzeniem w normalną korę.
niestety fotki nie chcą mi się wkleić, próbowałam już 3 razy i nic, będę musiała wstawić później lub jutro, ale wolałabym teraz.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”