Kalla kwitnąca latem - Zantedeschia elliottiana cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Abudabi
500p
500p
Od: 19 mar 2007, o 19:04

Post »

Po tygodniu 44 cm.
Obrazek
A to pewnie będzie kwiatem, bo nabiera kolorku :)
Obrazek

Pytałam Pana z allegro, który wystawia bulwy calli, ze zdjęciem załączonej kompozycji. Sugerował wsadzenie do jednej donicy wszystkich trzech kolorów. Co o tym myślicie? Nie będzie jej za ciasno? na tyle ciasno, że nie pojawią się kwiaty?
Ktoś próbował ją tak zagęścić? :)
Mam tyyle wątpliwości :shock: A Wam ufam :D

p.s.
Dorko, jak się nazywa gatunek tej Twojej pięknej różowej calli?:)
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

KaRo pisze:
Zantedeschia elliottiana- cantedeskia Elliota
Zantedeschia rehmannii ? cantedeskia Rehmanna ,
Zantedeschia albomaculata
Zantedeschia aethiopica - cantedeskia etiopska

należą do jednej rodziny .

Wymienione jako pierwsze trzy cantedeskie kwitną latem i mają bulwy.
Liście zielone lub biało nakrapiane a kwiaty występują w wielu kolorach.
Cantedeskia etiopska - ma grube mięsiste kłącza i wyłącznie liście zielone i kwiaty o śnieżnobiałych pochwach z żółtą kolbą.

Bulwy sadzi się w kwietniu do podłoża ,którym może być zwykła ziemia do kwiatów,na głębokość ok.10 cm.
Górną część łatwo jest poznać po zielonych końcówkach pędów.
Można je także wysadzić zaraz po ustąpieniu mrozów bezpośrednio w ogrodzie,w miejscu osłoniętym i nasłonecznionym w odstępach co 40 cm,gdyż roslina ta potrzebuje sporo przestrzeni dla swoich dużych liści.
Cantedeskia zakwitnie wcześniej,jeśli od lutego była podpędzana w domu.
Pielęgnacja sprowadza się właściwie do zapewnienia jej ciepłego stanowiska i obfitości wody.
Gdy liście i kwiaty zaczynają się intensywnie rozwijać ,należy cantedeskie nawozić je jeden raz w tygodniu płynnym nawozem.
Cantedeskia kwitnąca latem najlepiej rośnie na świeżym powietrzu,w miejscu gdzie wieje
stale lekki wiaterek. Kwitnie długo nawet do listopada.

Istnieją odmiany o kwiatach białych,żółtych ,różowych i liściach zielonych i nakrapianych.
Brak odpowiedniej ilości wody spowoduje ,że wytworzy ona mniejsze liście i kwiaty.
Zwiedłe kwiaty i liście obcina się w dolnej częśći szypułki,reszta obumiera sama i daje sie łatwo usunąć.
Gdy roslina przestaje wypuszczać nowe liście i tworzyć kwiaty należy ograniczyc jej podlewanie i pozwolic jej zaschnąć.
Wtedy odstawiamy donicę i "zapominamy" o niej.
Można też przechować bulwy w ziemi w chłodnym i suchym miejscu,a wiosna przesadzić do nowej ziemi.

Cantedeskia etiopska ma kwiatostany o śnieżnobiałych pochwach i żółtych kolbach.Kwitnie od stycznia do maja.

Myślę,że ta informacja przybliży troche temat uprawy tej rośliny i pozwoli zidentyfikować jaki mamy gatunek rośliny.
Pozwoliłam sobie przywołać w/w opis,ponieważ podejrzewam,że zbyt podpędziłyście swoje rośliny i teraz czujecie się rozczarowane i zniechęcone. :wink:
Proszę zwrócić uwagę na pogrubiony tekst------> przenieść roślinę do nowej dużej donicy lub bezpośrednio do ogrodu i cieszyć się choćby jej ładnymi liśćmi.Pokładające się można podwiązać przy ładnej bambusowej tyczce czy pieńku owiniętym sizalem.
Moja aktualnie już jest wyniesiona do ogrodu i wygląda tak:(zdjęcie z dzisiejszego dnia)

Obrazek
guidet
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 maja 2007, o 08:10

Post »

Witam :D . Na forum dotarłem niedawno, a już sprawiło mi wiele radości, czytanie wpisów tak wielu życzliwych ludzi.
Ponieważ kolorową cantedeskią zajmowałe się dość dawno moja wiedza dziś jest uboższa, ale postaram się wyjaśnić kilka spraw które trapią forumowiczów.
- w gruncie kłącza sadzimy od połowy IV do końca VI, natomiast do doniczek w warunkach domowych najlepiej sadzić od III. Jeśli kłącza wybijają zbyt wcześnie można obniżyć temperaturę ich przechowywania do 10 stopni (np. dolna półka lodówki),
- kłącza umieszczać należy tak żeby warstwa podłoża nad nimi wynosiła 8-10cm,
- w mieszkaniach rośliny wyrastają nadmiernie, a ich szypuły z kwiatami są długie, mało sztywne. Wynika to z słabego oświetlenia, zwłaszcza jeśli posadziliśmy rośliny w okresie zimowym. Jeśli tak już się stało można spróbowaś nawozić dodatkowo potasem ("substytut światła") i wapniem (zwiększa sztywność łodyg). Niektóre nawozy do pomidorów mają zawierają wyższe zawartości tych składnów,
- do uprawy doniczkowej nadają się najlepiej odmiany o niskim wzroście np. śliczne (choć drogie) mieszańce amerykańskie 'Purple Haze', 'Picasso', Crystal Blush'. Starsze odmiany w zależności od średnicy kłączy mogą osiągac 70-100cm,
- uprawa białych i kolorowych cantedeskii różni się (białe były uprawiane przez ogrodników od dawna, natomiast kolorowe stanowią jeszcze pewną zagadkę),
- producenci roślin zwiększaja plon kwiatów 2-3 krotnie, poprzez moczenie przed posadzeniem kłącz w roztworze giberelin (stąd na zdjęciach reklamowych czesto widać obficie kwitnące callie), u nas w kraju kwas ten występuje pod handlową nazwą "Gibreskol".
Warto więc przed zakupem kłąć zapytac sprzedawcy, czy były poddane takiemu zabiegowi.
- im dłuższy okres spoczynku tym szybszy wzrost po posadzeniu
- jeśli latem uprawiamy rośliny w gruncie to korzystne jest ich ściółkowanie (chroni to kłącza przed zbyt wysoką temperaturą),
- nie warto zraszać roślin,
- ciekawostką jest to ,że jednym z odkrywców kolorowej cantedeskii był Polak- prof. A. Rehmann, badacz południowej Afryki (odkrył również gerberę),
Mam nadzieję, że moje rady okazały(ą) się pomocne(choć długie jak na forum) i pozwolą uniknąć pewnych błędów jak nie w tym to w przyszłym sezonie uprawy :)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Bardzo jestem wdzięczna ża powyższe informacje ,wszystko się nam przyda tak jak napisałeś jeśli nie w tym to w nastepnym roku. :D
Z moich obserwacji wiem,że w środku lata często kwitnące rośliny dopada jakaś dziwna niemoc,która zmusza mnie do szybkiego jej zasuszania .
Gniją pędy w miejscu gdzie stykają sie z ziemią i oczywiście roślina marnieje.
Szybkie jej zasuszenie ratuje bulwę przed zgnilizną.
Czy masz takie doświadczenia również?Co to może być?Jak ustrzec roślinę przed tym.? :)
Awatar użytkownika
Julita
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 paź 2006, o 11:22

Post »

Witam wszystkich!!
u mnie pojawia sie wreszcie kwiatek, a ja myslalam, ze z moja kalla jest cos nie tak, bo tak powoli rosla. Na forum wszyscy pokazywali swoje wielkie okazy, a ja jeszcze nie mialam czym sie pochwalic.

Pozdrowienia.
Obrazek Obrazek
Julita
jaggnaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 kwie 2007, o 11:21

Post »

witam serdecznie
podczytuję wasze forum już jakiś czas, ale piszę po raz pierwszy. właśnie wy zaraziliście mnie callami. okazyjnie kupiłam przecenione bulwy w obi- kosztowały tylko 3 zł, nie myślałam, że tak szybko doczekam sie kwiatów.a tu niespodzianka- odmiana mango już zakwitła, widzę też następny pąk. czekam jeszcze na callę żółtą i bordową. wielkie dzięki, bo odważyłam sie na te rośliny dzięki wam :D
a tak wygląda moja calla:
Obrazek
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Najładniej calle rosną na podwórku, te w domu mają wydłużone liście i słabo wybarwione kwiaty- sama sprawdzałam w tym roku na moich różowych- a te rosnące bezpośrednio w gróncie są niskie , zwarte i ładnie wybarwione.
ObrazekObrazek
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Chyba na otarcie łez (bo jak pisałam , te hodowane w domu były chude i dłuuugie ),
otrzymałam na imieniny taką. ;:49 Na razie śliczniutka - zobaczymy jak będzie dalej ?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
agasta
Przyjaciel Forum - silver
Od: 18 kwie 2007, o 14:04

Cantedeskia, frezja i begonia fimbriata

Post »

Kupiłam dziś cebulki tych roślin. Cantedeskia i begonia zaczęły już wypuszczać pędy (podają na opakowaniu że sadzi się w marcu/kwietniu/maju. Cantedeskię chcę hodować w domu. Czy ma ktoś doświadczenie w uprawie tej rośliny jako pokojowej? Jaką ziemię użyć?

Obrazek Obrazek Obrazek

Tak wygląda Cantedeskia (3 cebulki)
Obrazek Obrazek Obrazek

A to zdjęcia begonii
Obrazek Obrazek Obrazek

Co zrobić z begonią - wsadzić w ziemię i hodować w mieszkaniu czy uciąć to co zaczęło wyrastać i czekać do wiosny? A może jeszcze jakaś inna opcja?

Pozdrawiam,
Agata
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33

Post »

Cantadeska i frezja mogą być uprawiane w warunkach domowych ;-) Twoje roślinki wyglądają jakby właśnie były przeznaczone do takiej uprawy.
Co do begonii... mam mieszane uczucia :? ale wiesz co Agatko... też powinno być O.K.
Będziesz miała w zimie taki mini ogródek zimowy :D

Wszystkie z tych roślin uprawiam w ziemi torfowej z dodatkiem piasku (taka mieszanka 50 / 50)
Posadź je już teraz (już na nie czas... chyba mają przestawiony zegar biologiczny ;-)) i stopniowo zacznij nawozić małymi dawkami tak dla przyzwyczajenia.
Awatar użytkownika
agasta

Post »

Na opakowaniu frezji i cantedeskii podają, że rośliny można uprawiać również jako pokojowe. Begonia - rabaty kwiatowe, balkony i tarasy (w doniczkach).

Od dawna polowałam na cantedeskię (właściwie widziałam biała callę w kwiaciarni), ale nigdy mi do głowy nie przyszło, że ta piękna roślina wyrasta z cebulki.
Dziś tak od niechcenia poszłam do ogrodniczego (właściwie tylko po to, by nacieszyć jeszcze raz zmysły catlleyą) patrzę i widzę cebulki tej piękności. Oczywiście nie mogłam przejść obojętnie i wybrałam sobie MIX. W ofercie były jeszcze białe i różowe.

Co do ich przestawionego zegara biologicznego...
Najprawdopodobniej są to cebulki, które zostały im z wiosennej sprzedaży i teraz wyprzedają je (za wszystkie cabulki zapłaciłam 4 euro).
Tak samo było na wiosnę - lilie, mieczyki i irysy kupiłam na początku marca i zaraz wsadziłam je do ziemi. Mimo, że powinno sadzić się je na jesień, pięknie u mnie kwitły tego lata :D
Awatar użytkownika
agasta

Post »

Witajcie.
Od dawna polowałam na cebulki calli.
Wczoraj udało mi się kupić miesznkę kolorową, opakowaniu znajdowały się trzy cebulki. Maja byc takich kolorów i wysokie na 40 cm. Zobaczymy co z nich wyrośnie i czy cokolwiek z nich wyrośnie, gdy wsadzę je do ziemi teraz. Chcę hodować w domku, podobnie jak frezje które również wczoraj kupiłam.
Obrazek

A tak wyglądaja moje 3 cebulki
Obrazek Obrazek Obrazek

Czy wsadzone razem do jednej płaskiej, niezbyt wysokiej misko - doniczki to dobre rozwiązanie (by uzyskać ładną wielokolorową kompozycję), czy może jednak sadzić osobno?

P.S. czy ktoś jeszcze jest zinteresowany cebulkiami calli? Mogę kupić w takim stanie jak moje(cena za trzy cebulki około 8 zł)
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agatko, posadź Calle do wysokiej i szerokiej donicy! Każda cebulka osobno ;-)
Taka cebula potrafi się w ciągu sezonu bardzo rozrosnąć i potrzebuje sporo miejsca a donica musi być dość głęboka bo w przeciwnym wypadku będzie Ci się roślina kładła.
Awatar użytkownika
agasta

Post »

A możesz jeszcze popowiedzieć jaką średnicę powinna mieć doniczka? Wysokie donice w domu mam, ale chyba nie dość szerokie. Obawiam się że z sadzeniem musze się wstrzymać do poniedziałku.

P.S. a co z cebulki begoni - posadzić razem, czy tez po 1 do doniczki? A frezje?
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Frezje ładnie wyglądają (tzn mnie sie podobają) posadzone w kupie. Jeśli masz jakąś dużą donicę to posadź je tak jak żonkile (ale nie za ciasno bo cebuli nie będą mieć miejsca na młode). A i koniecznie głęboko bo też lubią się kłaść.

Doniczka do Calli nie musi być aż tak wielka ;-) Może być taka standardowa doniczka... ale DUŻA!
Tak duża by na szerokość doniczki zmieściły się przynajmniej dwie takie duże, dorosłe cebule a na głębokość weszły przynajmniej 4. Posadź Callie na 3/4 wysokości doniczki (przy głębokiej to powinno wystarczyć, pamętaj by nie dopuścić do tego by cebulka wystawała ponad powierzchnię bo będzie się kładła).

Nie wiem jaka to begonia (nazwa nic mi nie mówi :?) więc nie mam pojęcia czy ona jest z tych dużych czy ze zwisających...
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”