Powolna metamorfoza - 2009. cz. 3
-
- 1000p
- Od: 17 cze 2008, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krzysiu u mnie też magnolie przymarzły , wsadziłam trzy rododendrony i jednemu młode listki też chlapły i zrobiły się brązowe
.

Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kamyki mają dużo zalet: są dekoracyjne, trzymają ciepło, jak pisze Hania, odprowadzają wodę, ostrzegają, że ktoś nadchodzi
Ale mają tez wady. O przerastaniu chwastami pisala już Nalewka, poza tym źle się po nich chodzi. Na dłuższa metę to męczące, coś jak chodzenie po plaży. Niespieszny spacerek jest przyjemny, dostarcza wrażeń, ale kiedy trzeba gdzieś szybko przejść to powstaje dyskomfort. Więc na ścieżkę dla psa mogą się nie sprawdzić, co, jeśli pies będzie wolał chodzić obok ścieżki?
Kamienie są ze żwirowni, w każdej chyba powstają jako odpad przy płukaniu piasku. Ale nie wiem, ile kosztują, bo ja je dostałem.

Ale mają tez wady. O przerastaniu chwastami pisala już Nalewka, poza tym źle się po nich chodzi. Na dłuższa metę to męczące, coś jak chodzenie po plaży. Niespieszny spacerek jest przyjemny, dostarcza wrażeń, ale kiedy trzeba gdzieś szybko przejść to powstaje dyskomfort. Więc na ścieżkę dla psa mogą się nie sprawdzić, co, jeśli pies będzie wolał chodzić obok ścieżki?
Kamienie są ze żwirowni, w każdej chyba powstają jako odpad przy płukaniu piasku. Ale nie wiem, ile kosztują, bo ja je dostałem.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- agape
- Od: 23 lip 2008, o 21:33
Krzysiu! To jest TA ściezka nowa?
Toż ona wygląda jakby tam od dwana była, taka wpasowana w ogród, że nawet nie skomentowałam na zdjeciu! Myślałam, że robisz inne ścieżki? Coś mi się pokręciło...Wygląda super, szczególnie przy soczystej zieleni. Ja osobiście lubię chrzęst kamyków...
Ale jestem gapa, ale to tylko na korzyść Twojego dzieła. Nie wybija się z całości ogrodu, a to chyba świadczy najlepiej, że komponuje się z nim w całość.

Toż ona wygląda jakby tam od dwana była, taka wpasowana w ogród, że nawet nie skomentowałam na zdjeciu! Myślałam, że robisz inne ścieżki? Coś mi się pokręciło...Wygląda super, szczególnie przy soczystej zieleni. Ja osobiście lubię chrzęst kamyków...
Ale jestem gapa, ale to tylko na korzyść Twojego dzieła. Nie wybija się z całości ogrodu, a to chyba świadczy najlepiej, że komponuje się z nim w całość.
- maakita
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
Co do dalii to ja moje zawsze wsadzam w połowie kwietnia i zawsze wychodzą, tylko ja mam głównie te kraciaste, pozostałe giną w nie wyjaśnionych okolicznościach (być może za wcześnie je wsadzam .
), dobrze, że napisaliście o tym płodozmianie dalii jakoś tak nie przyszło mi to do głowy i co roku sadzę je w to samo miejsce (takie fajnie mam), a w przyszłym roku trzeba będzie zmienić.

-
- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Kontakt:
O!
Bishopcio "kupił" kamole...........rewelacja!......naturalia zawsze się sprawdzaja i sa wieczne ale czy aby na wybrzezu?........Krzysiu a nie lepiej "nasypali piasku"?
.....ostatecznie rzecznego z potoków i rzek górskich?
a co do dalii to Guru jest EmZet ale się wychyle.........koniecznie trzeba pędzić od marca w donicach a od konca kwietnia w gruncie bo maja długi czas wegetacji........chyba ze chcecie mniejsze i delikatniejsze w bujnosci, hmmmm 8) .....w górach wkopałam w połowie kwietnia[ nieco pózniej niz zwykle] :o ..........dodam ze podobnie jak róze są okropnie żerne i wymagają fury kompostu
cmokasy

a co do dalii to Guru jest EmZet ale się wychyle.........koniecznie trzeba pędzić od marca w donicach a od konca kwietnia w gruncie bo maja długi czas wegetacji........chyba ze chcecie mniejsze i delikatniejsze w bujnosci, hmmmm 8) .....w górach wkopałam w połowie kwietnia[ nieco pózniej niz zwykle] :o ..........dodam ze podobnie jak róze są okropnie żerne i wymagają fury kompostu

cmokasy
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
Oj! jaka szkoda tych roślin... Mam nadzieję, że skoro teraz nas te przymrozki
straszyły, to zimni ogrodnicy nie będą już groźni.
Fajna ścieżka Krzysiu. Też o takiej myślałam. Ale skoro mówisz, że źle się
po nie chodzi, to trzeba będzie to przemyśleć. Chyba ... że będzie to ścieżka
do masażu stóp, czyli "ścieżka zdrowia"
straszyły, to zimni ogrodnicy nie będą już groźni.
Fajna ścieżka Krzysiu. Też o takiej myślałam. Ale skoro mówisz, że źle się
po nie chodzi, to trzeba będzie to przemyśleć. Chyba ... że będzie to ścieżka
do masażu stóp, czyli "ścieżka zdrowia"

Pozdrawiam serdecznie
-
- Od: 26 maja 2008, o 20:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krzysztofie mnie też ścieżka z kamieni bardzo się podoba
. Ja mam ścieżkę z płyt z piaskowca, ale są źle, nieumiejętnie położone i każda płyta jest na różnej wysokości, do tego stopnia, że taczką bardzo trudno jest przejechać. A jezeli chodzi o lilie, to kupione niedawno cebulki sadziłam w zeszłym tygodniu do ziemi. Tez miały pędy zakręcone jakby były płożące, ale po dwóch dniach wszystkie sterczą do góry
.

Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia