Moje spełnione marzenie tu.ja cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To jest truskawka , odmiana " Pink Panda " , jadalna , nie zawiązuje zbyt dużo owoców , ma za to duże różowe kwiaty . Rozrasta się mocno rozłogami :twisted:
U mnie czereśnie już przekwitły i tulipany kończą kwitnienie :D .
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Czy to jest truskawka ,o której myślę-FORUMKOWA :?: u mnie jeszcze nie kwitną...
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

tu.ja pisze: Obrazek
Ten tulipanek jest przeuroczy :D
Zawilce też świetne. Szukałam żółtego, ale nie było :cry:
Szachownica kostkowata dobrze rozmnaża się z nasion. Same się sieją.
Awatar użytkownika
LILA 51
1000p
1000p
Od: 14 maja 2008, o 21:48

Post »

Witaj Izo, bardzo ładna wiosna u Ciebie, ciekawe kolory tulipanów i szachownica bardzo mi się podoba.
pozdrawiam Lila
Zapraszam
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuniu, wszystko pięknie kwitnie :) Bardzo podobają mi się Twoje narcyzy.
Miłego dnia :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie wiosennie i słonecznie!
Krzysiu masz rację, że do kwitnienia nie potrzebne towarzystwo...Tak myślę, że jej kiepskie kwitnie można tłumaczyć młodym wiekiem...Jej pień to taki grubszy kij :wink: W zeszłym roku miała 3 śliwki ( trochę dziwne w smaku) i liczę, że w tym będzie ich trochę więcej.
Dzięki Danusiu za ostrzeżenie - będę miała na nią oko.
Niestety nie Iduś. Tym od Ciebie jeszcze trochę brakuje do kwitnienia.
Aniu - te tulipany mam pierwszy rok, podobnie szachownicę. Mam nadzieję, że im się spodoba u mnie i liczę na "owocną współpracę" :lol:
Witaj Lila! Cieszę się, że znalazłaś chwilkę by mnie odwiedzić. Zapraszam częściej.
Moniko - przyznam się, że niektóre z nich są dla mnie niespodzianką. Z nazwami pogubiłam się, bo przez zimę wyblakły mi doszczętnie tabliczki :( . Może Ty wiesz co to za odmiany?

Pogoda prawie wakacyjna. Deszcz jest jednak coraz bardziej pożądany. Przy dużej pomocy M działka nabiera kształtów. Coraz mniej na niej miejsc dzikich i zaniedbanych. W maju ma urlop i obiecał uporządkować resztę.
Wczoraj mieliśmy pierwszego grilla czyli robię postępy - nie tylko praca, ale i przyjemne nieróbstwo.

Kolejna odsłona postępującej wiosny:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Iza ja też czekam na deszcz. W tamtym tygodniu padało w nocy, do beczki zebrało się tylko 500l, a cóż to jest jak trawkę mam wysianą i trzeba podlewać...A słońce praży cały czas :)
A u Ciebie kolorowo....tulipan krasiaty fajny,..no i magnolia super... A ja w sobotę też troszkę poleniuchowałam :lol: , a obiecałam sobie, że nadgonię z robotą :x Kawusia w towarzystwie "sąsiadki zza miedzy" /nawiasem mówiąc rodzina męża :lol: / i gadu gadu a czas poleciał :P A co tam....
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Iza! Twoja działka coraz piękniejsza. Zrobiłaś mnóstwo dobrej pracy.
Pytałaś o tojeść orszelinową. Wyszła już tydzień temu w moim starym ogrodzie. A jak u Ciebie? Niestety nie wyszła jeszcze szkarłatka amerykańska, którą Ci obiecałem.
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Od: 19 sie 2007, o 17:35

Post »

Izo. piękna wiosna u Ciebie. Od kolorów aż się kręci w głowie. U mnie też dużo kwiatów, tylko nie mam czasu wstawić zdjęć. W tej chwili mam bardzo dużo różnych obowiązków i trudno mi znaleźć wolną chwilę. Czy u Ciebie też tak bardzo sucho jest? Codziennie podlewamy rośliny, ale to nie to samo. Przez tę suszę krócej wszystko kwitnie. Nie wiesz, co z Idą? Ma zamknięty wątek.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Śliczne zakupy ,zwłaszcza te zawilce .
Muszę się gdzieś za nimi rozejrzeć . :wink:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś ślicznie kolorowo w Twoim ogródku :D żonkile, tulipanki, hiacynty piękne :D Magnolia cudo :D
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Jolu - ta susza chyba wszędzie i wszystkim daje się we znaki. Ja też posiałam trochę trawy ( na miejscu po orzechu i wiśni) i mam spory problem z podlewaniem.
Witaj Jacku! Niestety wciąż nie widać mojej-Twojej tojeści. Dam jej jeszcze trochę czasu, bo codziennie zaskakuje mnie widok jakiejś wschodzącej rośliny - o której sądziłam, że wymarzła. Kruszczyk też jeszcze się nie pokazał.
Ewuniu - miło, że zajrzałaś na Forum. Ida ma podzielony wątek. Sucho - to mało powiedziane...Prawie Sahara. A jeszcze te wiatry :( . Zastanawiam się nawet czy to szybkie przekwitanie nie będzie miało wpływu na owocowanie drzew. Moja czereśnie ledwie zaczęła kwitnąć, a już się osypuje...
Dziękuję Jolu za uznanie. Te zawilce te był dobry wybór. Wciąż pięknie kwitną choć po białych zostało już tylko wspomnienie.
Dzięki Agness za dobre słowo! Hiacyntów muszę koniecznie dokupić w tym roku. Mam tylko te trzy. Wbrew moim obawom magnolia dobrze zniosła przesadzanie do ogrodu i przymrozki, z dnia na dzień wygląda piękniej.

Każdego dnia mój pobyt na działce to przede wszystkim podlewanie. Niewiele więcej mam czas zrobić. Plewienie jest prawie niemożliwe ( nie wiem dlaczego chwastom nie przeszkadza susza :roll: ) - chwasty rosną na potęgę. Staram się systematycznie wynosić z balkonu doniczki z roślinami na działkę i jakoś nie widać końca tej przeprowadzki. Czas chyba myśleć o sadzeniu cebul letnich - tylko kiedy? Sianie jednorocznych i nawożenie chyba przełożę na okres kiedy popada... Teraz to i 12 godzin na dobę nie jest wystarczające by ze wszystkim zdążyć...
Dzisiaj odkryłam,że odbiła wietlica japońska o którą poważnie zaczynałam się martwić a także tułacz pstry pokazał się choć został zaliczony do strat mrozowych. Pokazują się kolejne hosty - chyba wszystkie przeżyły...
Z radością odkryłam, że mam 3 kolory skalnicy Arendsa. Biały fiołek od Magdy-Maakity jest coraz ładniejszy choć po wonnych i różowym zostały tylko listki. Rabata przy kręgu nadal pusta. Chyba zasiedlą ją liliowce od Danusi-Ktoś, a z przodu zostawię miejsce na wiosenne cebulowe. Tam jest dość szeroko więc i jakiś krzew znajdzie tam swe lokum.
Z sianiem jestem mocno do tyłu, ale maciejkę obowiązkowo posiałam - przy stole.

By nie być gołosłowną - kolejne kwiatuchy:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Na ostatnim zdjęciu są narcyze "Thalia" - cudownie pachną.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Narcyzy 'Thalia' bardzo eleganckie. Dziś od tych wiatrów złamał mi się narcyz pełny a z miłych wieści - zakwitły ostatnie narcyzy 'Actea'. Też pachnące i na pewno je dostaniesz ode mnie, bo ich jest zawsze nadmiar. A chciałem zapytać, jak tam Twoja drakula? Ja w końcu znam pełną nazwę mojej - dziwidło Riviera. Na razie nie wyszło z ziemi, ale w tamtym roku miało małe cebulki, które posadziłem osobno. Dowiedziałem się też mniej przyjemnej rzeczy, że zakwitają tylko duże cebule - takie kilkukilogramowe. Trudno mi w to uwierzyć, bo moja cebula ma może 20 dkg :shock: Ale tak wyczytałem w artykule.
No i ładne kolory skalinc u Ciebie.
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Izuniu. Piękne kwiatuchy. Serduszka Ci kwitną. Są bardzo efektowne. Moje w tym roku chyba nie zakwitną, gdyz dopiero wiosną je sadziłam. A z ta suszą to tragedia. Również leję wodę, pomimo tego że w ubiegłym tygodniu popadało. Roślinki są jednak płytko zakorzenione i trzeba im pomóc.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Widzę, że masz moje ulubione 'Thalie'. Aż szkoda, że powoli zaczynają przekwitać...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”