Storczyki Jolanty

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiec jak sie teraz na urlop wybiore to najpierw do Lesnego Ducha potem do ciebie Mirka. Tylko wam pozazdroscic tak wspanialego powietrza :lol: :lol:

Na kwitniecie Vand to ja sie juz sama nie moge doczekac. Kazdego dnia widoczny jest wzrost paczusi. Ja je ogladam, bardzo bardzo czesto ;:80
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

pędziki moich Vand też rosną, ale nie bardzo szybko, bo Vandy powoli rosną. ale latem powinny kwitnąć.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Storczykowa Vandy nie rosna powoli. Taki pedzik spieszy sie bardzo aby pokazac swoje piekno i do tego potrzebuje swiatla. Moje Vandy ktöre wisza na dworze sa w besposrednim sloncu. Po kilku dniach widac niesamowity wzrost i taka jedrnosc rosliny. Jednak trzeba zawsze pamietac w jakich ona warunkach naturalnych zyje i wszystko jest wtedy jasne. :lol:

Biorac pod uwage sile slonca oczywiscie przyciemniam okna spuszczajac zaluje od godziny 12.00 do 15.00 wszystkim storczykom. W rannych godzinach i popoludniowych swieci na nie sloneczko i zaden mi sie nie przypazyl albo zzölkl. Rosline nalezy stopniowo przyzwyczajac do zmieniajacych sie temperatur i wtedy nie ma zlych niespodzianek. :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja osobiscie na mojej Vandzie wyprobowalam to co mowilas Jolusia - czyli jasne stanowisko. Po paru dniach korzonki ruszyly ;:23 Jestes po prostu autorytetem w sprawach Storczykow. Wlasnie przed chwilka pokazywalam M jakie masz sliczne maluszki i nie tylko, byl w szoku :)
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na początek wielkie dzięki za galerie, wiedzę, doświadczenie.
Obejrzałam te 55 stron i ochom i achom nie było końca.

A przy okazji, to zauważyłam, że miłość do storczyków i kotów często idzie w parze.
Mój Portos często obwąchuje kwiatki jak byczek Fernando, ale zdarza mu się liście storczyków jako drapak pazurkami potraktować.

Dziękuję za solidną garść doświadczeń.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

moni;) my wszyscy jestesmy tutaj mistrzami w uprawie storczyköw i każdy z nas wnosi ciekawe doswiadczenia. Dziekuje za mile slowa ;:33

DAK dziekuje za odwiedziny w moim watku. Staram sie moje doswiadczenia czy pröby przekazac innym storczykomaniakom najlepiej jak umiem. Zalezy mi na tym aby wszystkim te rosliny ladnie rosly i abysmy umieli sie przeciwstawic trudnoscia ktöre na nas czekaja w ich uprawie. :uszy

Sluszna uwaga jest ze milosc storczyköw i kotöw idzie w parze. Tylko dla tego ze mam bardzo grzeczne koty moge sobie pozwolic na wiszace czy stojace na podlodze storczyki. Mam röwniez nadzieje ze tak to zostanie. ;:91
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

goska28
200p
200p
Od: 13 kwie 2008, o 18:55

Storczyki

Post »

Ja też mam kotkę która wabi się Mila ale do rzeczy ta moja kopnięta vanda marszczy jednego listka .Chyba nie da się jej uratować chyba że Ty Jolu sprawisz cud.Ta moja vanda jest uparta chyba nie chce się cieszyć swoimi kwiatami.Może coś jej brakuje ,może zacznę do niej gadać. ;:14 albo jej to zrobię.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Ostatnia metoda ktöra moze cos pomöc to bylaby metoda woreczka foliowego. Dno worka sniadaniowego zalozyc na vande tak aby w miare mozliwosci nie dotykal listköw Vandy . Wziasc gumke i zalozyc ja na wysokosci doniczki tak aby ladnie ta folie trzymalo. W " czapce " ( tak to ja nazywam ) zrobic igla kilka otworköw aby lekka cyrkulacja powietrza sie odbywala.

Mozna röwniez w " czapke " wsadzic cala doniczke razem z Vanda. Co kilka dni spryskiwac powierznie substratu.
Jak slonce swieci na dworze to wystaw ja , moze to jej pomoze. Uparta ta twoja Vanda. Moja baza ratunkowych informacji juz sie chyba wyczerpala. ;:228
Nie wspomne o tym ze fotka bylaby super
;:80
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Jolusiu, po Twoich radach wystawiłam dziś vandy na słońce.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
goska28
200p
200p
Od: 13 kwie 2008, o 18:55

Storczyki

Post »

A czy ma ona być w węglu drzewnym czy bez w tej czapce.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

goska 28 Ona ma sobie tam siedziec w weglu drzewnym. To wszystko po to aby zwiekszyc i utrzymac wilgotnosc. Mam naprawde nadzieje ze sie uda.

Mala_MI i tak trzymaj :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

nika_29
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 mar 2009, o 21:33

Post »

Witaj Jolusiu!
Dzisiaj wstawiłam zdjęcia rozkwitniętego pączka mojej miltoni jęśli będziesz miała chwilkę proszę zajrzyj do mnie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=28 i ostatecznie potwierdz lub nie że to miltonia. Twój rozwinięty pączek z pierwszej strony forum troszkę różni się od mojego choć kolor wbrew moim przypuszczeniom jest taki sam (a myślałam że będzie fioletowa bo nierozwinięte pączki na taki kolor wskazywały). Ale niespodzianka są ciemnoróżowe z tym że troszkę inne białe prążki, ciapki.
Pozdrawiam
Monika
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Juz lece ;:12
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p

Post »

Przedstawiam moje nowe maluchy. :lol: :lol:

Phalaenopsis cornu-cervi alba- 2 rosliny

Phalaenopsis venosa - 3 rosliny

Phalaenopsis rofino - 2 rosliny

Phalaenopsis equestris Apari - 1 roslina

Ale bedzie sie na co wymieniac i nietylko :wink:

Obrazek
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Joluś ale śliczne te maluszki, no na jednego nawet mam chrapke. ;:8 Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”