Nowy ogród Jacka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nawet trochę pobrudzone żonkile są śliczne.
A ja w przyszłym roku będę musiała pomyśleć o omiegach i
szafirkach.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Jacku szafirki,hiacynty,żonkile pięknie kwitną a szkoda tylko że od czasu do czasu nie popada żeby te roślinki wyglądały jeszcze piękniej .
W tej chwili omieg kwitnie a że ja go posadziłam w wielu miejscach no i żonkile to u mnie przede wszystkim jest żółto
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Jacku :) Masz cudne narcyzy :)
Te, o które pytałeś w moim wątku, to Irene Copeland.
Miłego dnia :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Witaj Jacku!
Jakie cudne hiacynty, szafirki i żonkilki!
Miło się patrzy na takie kolory!
Pozdrawiam. :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witam wszystkich bardzo serdecznie :!: Nie było mnie troszkę, dlatego nie pisałem. Ale za to wrażeń ogrodowych ten wyjazd przyniósł mi co nie miara :) A teraz pełne ręce roboty z sadzeniem i zaległymi pracami ogrodniczymi. Po pierwszym obchodzie po powrocie nie zauważyłem strat, tzn. nic nie uschło, za to kilka rodości:
- zakwitły niemal wszystkie narcyzy i tulipany
- odbił w końcu wiesiołek missuryjski (a już go chciałem spisać na straty)
- coraz więcej badylków ubiegłorocznych ma pączki
- ziemia nie wyschła i pod wierzchnią warstwą jest nadal wilgoć

Moniko-Rogalam, już niebawem będę wiedział dokładnie, ile odmian narcyzów u mnie, bo jeszcze coś tam ma pąki. Ale już teraz jestem pod wrażeniem, tego co kwitnie, bo jeszcze nigdy nie miałem takiej różnorodności narcyzów :!: Jeszcze raz ogromne podziękowania dla Asiuli i GrzegorzaB :)
Pamiętam o ziołach dla Ciebie, czekałem tylko na ogórecznika, bo to roślina jednoroczna i wychodzi z siewek. Już jakieś powinny sie pokazać.

Janku, w starym ogrodzie padało to pewnie i u Ciebie też. A ogród aż się prosił o deszcz i niektóre kwiatki wcześniej przekwitły. Np. praktycznie nie zobaczyłem narcyzów w starym ogrodzie, a w nowym kwitną w najlepsze. Różnice więc spore. Nie zrobiłem żadnych zdjęć, bo po prostu zapomniałem aparatu :cry: ale i tak nie nastawiałem się na zdjęcia, tylko na prace i przetransportowanie części roślin.
Mam nadzieję, że nauka idzie Ci dobrze :?:

Dzięki Jadziu-Wisienko, koniecznie pomyśl o szafirkach i omiegach, bo one nie sprawiają większego kłopotu, co w Twoim przypadku jest ważne. Poza tym mają coś z naturalistycznego ogrodu.
Postaram się, by na kolejnych zdjęciach narcyzy były juz czyste :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Jacku, czy Twój adres jest aktualny? Chcę w poniedziałek wysłać Ci ŚWIECZNICĘ :)Napisz mi na wszelki wypadek na pw.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Jacek, nie mam kiedy do Ciebie podjechac... ale może mi się jeszcze uda... postaram się... ale cierpię na straszny brak czasu :cry: Ale o szałwię trójbarwną nic się nie martw jak nie nasionka to dostaniesz małe sadzoneczki bo strasznie się rozsiała i muszę wyrywać :wink:
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Jacku wiesz ,że ogórecznik jest trujący.Piszę ,bo gdzieś wyczytałam ,że napisałeś,że to zioło.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witam wszystkich i przepraszam za zaległości w odpisywaniu. Mam takie spiętrzenie prac wszelakich, że boleję, że tak mało jestem na forum. Ale sami wiecie - w dzień, ogród przyciąga jak magnes. Dziś odkryłem z radością, że krwawnica rózgowata odpuszcza po zimie i jeszcze jedna funkia. Obie rośliny uznałem już za martwe i tylko z braku czasu nie wyrwałem ich.
Kwitnie też tojad dzióbaty i głodek orzęsiony. Takie ciekawostki, bo kolory nietypowe jak dla tych roślin. Niestety nie mam czasu robić zdjęć i jeszcze bawić się w ich obróbkę na komputerze. Wybaczcie. W niedzielę porobię zdjęcia.

Witaj Geniu. U Ciebie na pewno pięknie i bogactwo kwiatów. U mnie pojedyncze kwiatki i jeszcze mnóstwo nie wypielęgnowanych miejsc. Aż mi wstyd było wsadzać nowe kwiatki w chwaścisko, ale nie miałem wyjścia. Na razie ilość prac mnie przerasta.
U mnie też żółto - narcyzy, tulipany, omieg, tojad dzióbaty, koluria, smagliczka, ale i tak niebieskie hiacynty to najmocniejszy akcent. I zapachowy też, bo jak się w całości rozwinęły czuć je z daleka :)

Dziękuję Moniko68 za nazwę. Najpiękniejsze narcyzy zakwitły dopiero teraz. Kwitną trzy rodzaje pełnych. Łodygi uginają się pod ciężarem kwiatów. Mam nadzieję, że zdążę je obfotografować.

Dziękuję Pelagio, kwiaty o tej porze cieszą podwójnie, bo jest to eksplozja radości po zimie. Kwitnie ich już tak dużo, że nie nadążam z omawianiem i pokazywaniem wszystkiego

Ewelino, bardzo się cieszę i już wysyłam Ci nowy adres na pw. W środę podejrzałem świecznicę u znajomej, a tu taka niespodzianka - będę miał ją u siebie :lol: :!:

Alu, zapraszam serdecznie, bo jak nie to ja będę szybciej u Ciebie :) Mam mały problem - przywiozłem rudbekię błyszczącą ale teraz nie wiem, która to, bo listki ma identyczne do dwóch innych roślin. Więc liczę na Twqoją pomoc albo troszkę podrośnie i będzie wiadomo.

Witaj Ido :!: Masz sprawdzone informacje co do ogórecznika :?: Wiele razy widziałem go w przepisach kulinarnych - zarówno liście jak i kwiaty. Ja osobiście za nimi nie przepadam, ale próbować próbowałem :roll:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Jacku, nigdy nie rezygnuj za szybko z żadnej rosliny. To wprost niewiarygodne czasem, jaką żywotność wykazuję niektóre z nich. Ja mam zwyczaj po uznaniu rosliny za umarłą, odczekać jeszcze kilka miesięcy ;) , zanim definitywnie usunę ją z ogródka. Może to troche za długo, ale wolę mieć absolutną pewność, że nie wyrzucę zywej, zdolnej odrodzić się roslinki :D
Nie martw się, zdążysz zrobić wszystko co trzeba. Sam się zdziwisz, kiedy będziesz to już miał za sobą :D
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Jacku nie bardzo mam serce zawracać Ci głowę bo widzę że naprawdę jesteś zajęty.
ale zastanawiam się jak wygląda tojad dzióbaty chyba nigdy tej roślinki nie widzialam
Genia
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Jacku Jacku wybiorę się, ale do czwartku mam sporo w szkole jeszcze, ale kiedyś wpadnę ;) a rudbekie możesz do doniczki wsadzić i poczekamy jak podrośnie najwyżej... :wink:
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Jacku - pisząc o rudbeki błyszczącej masz na myśli lśniącą czy błyskotliwą?
Moja lśniąca w ciągu roku niesamowicie się rozrosła! :shock:
I teraz wiem, że za mało miejsca dla niej przeznaczyłam.

Okazało się, że szafirki w zeszłym roku posadziłam, ale już po ich kwitnięciu.
No i zapomniałam o nich! :oops: ;:112 Kurcze - muszę zrobić jakąś inwentaryzację.
A omiegi obiecała mi Iza Chatte, o czym też zapomniałam.
To już chyba skleroza. ;:124

Ja też nie wiem, jak się wyrobię z robotą. Chwasty tak się już rozpanoszyły, że szok. :evil:
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Kontakt:

Post »

czesć Jacku. u mnie deszczu dalej ani śladu. powiem szczerze, że naprawdę by się przydało już. a nauka? no ;) powoli i do przodu. na razie mam tydzień wolnego przed maturami i powolny stres się zaczyna. ale nie ma sie co przejmować na zapas! mam nadzieję, ze za niedługo pokażesz jakieś fotki nowe. pozdrawiam!
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Jacek P.... pisze: W środę podejrzałem świecznicę u znajomej, a tu taka niespodzianka - będę miał ją u siebie :lol: :!:
Melduję ,że dziś wysłałam priorytetem, mam nadzieję ,że szybciutko dojdzie , bo były już dość duże liście ( obawiam się ,że mogą przywiędnąć). Ale kłącze powinno być ok. :) Pozdrawiam , E.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”