Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 1
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Maliny korzenią się płytko, do ok. 40 cm, pojedyncze korzenie mogą sięgać do 1 metra. Dlatego trzeba przygotować im podłoże do ok. 50 cm (mówię o przeciętnej glebie, a nie o zwartej kamiennej glinie czy czystym piachu).
Maliny kupione z gołym korzeniem trzeba przed sadzeniem namoczyć w wodzie, podobnie jak krzewy róż.
Sadzi się płytko, 2-5 cm warstwa ziemi nad szyjką korzeniową, a ziemię dookoła ubija. Jeśli ziemia jest wyjątkowo pulchna, należy sadzić nieco głębiej, żeby jak osiądzie uzyskać te 2-5 cm ziemi nad szyjką korzeniową.
Po posadzeniu łodygę trzeba przyciąć tuż nad ziemią.
Kiedy wyrosną pędy dobrze jest przywiązać je do drutów (czy innych konstrukcji poziomych) w dwóch miejscach, a powyżej 120-150 cm wysokości pędy przyciąć, żeby się nie wyłamywały pod ciężarem owoców. Tak jest wygodniej i "porządniej", ale jeśli chcemy mieć rozwichrzony maliniak, to wiązać nie musimy
Odrosty odrywać od korzenia kiedy mają po 10-15 cm wysokości, zostawiając 6-10 najsilniejszych pędów na przyszły rok (owocujące na pędach dwuletnich), lub golić jesienią kosiarką te maliny, które owocują na jednorocznych.
Gdzieniegdzie zaleca się zostawianie jednorocznych (powtarzających) pędów na drugi rok, że jako dwuletnie też będą owocowały obok jednorocznych. Nie wiem jak to jest, jeszcze nie sprawdziłam u siebie, bo moje maliny mają dopiero tydzień
Maliny kupione z gołym korzeniem trzeba przed sadzeniem namoczyć w wodzie, podobnie jak krzewy róż.
Sadzi się płytko, 2-5 cm warstwa ziemi nad szyjką korzeniową, a ziemię dookoła ubija. Jeśli ziemia jest wyjątkowo pulchna, należy sadzić nieco głębiej, żeby jak osiądzie uzyskać te 2-5 cm ziemi nad szyjką korzeniową.
Po posadzeniu łodygę trzeba przyciąć tuż nad ziemią.
Kiedy wyrosną pędy dobrze jest przywiązać je do drutów (czy innych konstrukcji poziomych) w dwóch miejscach, a powyżej 120-150 cm wysokości pędy przyciąć, żeby się nie wyłamywały pod ciężarem owoców. Tak jest wygodniej i "porządniej", ale jeśli chcemy mieć rozwichrzony maliniak, to wiązać nie musimy

Odrosty odrywać od korzenia kiedy mają po 10-15 cm wysokości, zostawiając 6-10 najsilniejszych pędów na przyszły rok (owocujące na pędach dwuletnich), lub golić jesienią kosiarką te maliny, które owocują na jednorocznych.
Gdzieniegdzie zaleca się zostawianie jednorocznych (powtarzających) pędów na drugi rok, że jako dwuletnie też będą owocowały obok jednorocznych. Nie wiem jak to jest, jeszcze nie sprawdziłam u siebie, bo moje maliny mają dopiero tydzień

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Malina "Malling Promise"
opis: krzew o silnym wzroście, wiotkich pędach, tworzący wiele odrostów korzeniowych, ma tendencję do obfitego owocowania,
owoce: duże, szerokostożkowate, koloru czerwonego z nieco jaśniejszym wierzchołkiem, miąższ jasnoczerwony, soczysty i smaczny, owoce dojrzewają średniowcześnie, transport znoszą dobrze,
podatność na choroby: wrażliwa na choroby wirusowe i choroby powodujące zamieranie pędów,
wytrzymałość na mróz: średnia,
to znalazłam na temat twojej maliny........ niewiele
opis: krzew o silnym wzroście, wiotkich pędach, tworzący wiele odrostów korzeniowych, ma tendencję do obfitego owocowania,
owoce: duże, szerokostożkowate, koloru czerwonego z nieco jaśniejszym wierzchołkiem, miąższ jasnoczerwony, soczysty i smaczny, owoce dojrzewają średniowcześnie, transport znoszą dobrze,
podatność na choroby: wrażliwa na choroby wirusowe i choroby powodujące zamieranie pędów,
wytrzymałość na mróz: średnia,
to znalazłam na temat twojej maliny........ niewiele
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ciekawe rzeczy o malinach TUTAJ i o jagodzie kamczackiej też... Wynika z nich, że Malling Promise i Veten to normalne maliny owocujace na pedach zeszłorocnych(zobacz opis odm. Polana).
Moniś, przejrzyj owe badylki malin i usuń chore oraz zaschniete, pozostałe możesz uzanc za zdatne do owocowania i potraktować na jeden ze sposobów w/w przez Nalewkę. Wciąz możesz przyciąć, jeśli są za wysokie. Smacznego!
Moniś, przejrzyj owe badylki malin i usuń chore oraz zaschniete, pozostałe możesz uzanc za zdatne do owocowania i potraktować na jeden ze sposobów w/w przez Nalewkę. Wciąz możesz przyciąć, jeśli są za wysokie. Smacznego!
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Tydzień temu kupiłam Polkę, przy wyszukiwaniu malin jesiennych znalazłam 5 odmian:
- Polana- dojrzewa w poł. sierpnia do przymrozków, plenna, wzrost średniosilny
- Pokusa- dojrz. podobnie jak Polana, plenność średnia, wzrost silny, ma nieliczne kolce
- Polka - dojrz. pocz. sierpnia, pędy -duża ilość w krzewie-do 1,8 metra z licznymi kolcami
- Poranna Rosa-dojrz. początek września, owoc żółty, w krzewie niewiele pędów- wys. 1,5 m,silne kolce, plenność średnia
- Polesie- niestety niewiele o tej odmianie znalazłam- pędy kolczaste, dojrzewa wcześnie, owoc ciemno-czerwony
- Polana- dojrzewa w poł. sierpnia do przymrozków, plenna, wzrost średniosilny
- Pokusa- dojrz. podobnie jak Polana, plenność średnia, wzrost silny, ma nieliczne kolce
- Polka - dojrz. pocz. sierpnia, pędy -duża ilość w krzewie-do 1,8 metra z licznymi kolcami
- Poranna Rosa-dojrz. początek września, owoc żółty, w krzewie niewiele pędów- wys. 1,5 m,silne kolce, plenność średnia
- Polesie- niestety niewiele o tej odmianie znalazłam- pędy kolczaste, dojrzewa wcześnie, owoc ciemno-czerwony
- treissi
- Od: 8 sty 2008, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój mąż wczoraj kupił krzaczek czarnej maliny odmiany 'bristol'. Miejsce gdzie ma być posadzona znajduje się blisko lasu (głównie iglastego), ziemia jest piaszczysta, dawno nieuprawiana. Czytałam trochę na temat sadzenia malin, ale nadal nie wiem co zrobić
Byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie informacje.
P.S. Krzaczek był kupiony w doniczce i ma dwa pędy 40 cm (przycięte u góry).

P.S. Krzaczek był kupiony w doniczce i ma dwa pędy 40 cm (przycięte u góry).
Witaj, Moniko 
Z innego malinowego wątku (śledzę je, wczesną wiosną posadziłam 20 sztuk Polany i tylko z 5 daje jakieś znaki życia...)

Z innego malinowego wątku (śledzę je, wczesną wiosną posadziłam 20 sztuk Polany i tylko z 5 daje jakieś znaki życia...)
konopielka pisze:serdecznie polecam malinę czarną BRISTOL , kupiłam w OBI, ale chyba nie wolno podawać producenta więc zmilczę. Zalety - mało rozłogów, nie choruje, rośnie ogromna, więc trzeba bezlitośnie ciąć, owoce słodkie. Wady - krótki okres owocowania, niezbyt silny aromat. Dwuletnia.
- treissi
- Od: 8 sty 2008, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu przeczytałam już wszystko co znalazłam na naszym forum. Wątek, zktórego pochodzi ten cytat też czytałam.
Dowiedziałam się dużo pożytecznych rzeczy i teoretycznie już wiem co mam zrobić z krzaczkiem - jak go posadzić i pielęgnować.
Nadal mam jednak problem z podłożem
Zastanawiam się czy wykopanie dołka i wypełnienie go odpowiednim pod maliny podłożem byłoby odpowiednim rozwiązaniem...? I tu z kolei nie mam pojęcia jakie podłoże powinnam kupić, bo "żyzne" nic mi nie mówi

Dowiedziałam się dużo pożytecznych rzeczy i teoretycznie już wiem co mam zrobić z krzaczkiem - jak go posadzić i pielęgnować.
Nadal mam jednak problem z podłożem

Usztywnienie malin
Witajcie.
Mam na działce pas ok 6m malin po 2 rzędy, chcę je usztywnić ale nie wiem jaki materiał na to zastosować. Co myślicie o taśmie bandowniczej używanej do pakowania dużych paczek/ładunków.
Mam na działce pas ok 6m malin po 2 rzędy, chcę je usztywnić ale nie wiem jaki materiał na to zastosować. Co myślicie o taśmie bandowniczej używanej do pakowania dużych paczek/ładunków.
Pozdrawiam, Bartosz
Moja działeczka
Moja działeczka
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Treissi, a twoja ziemia w ogrodzie jest naprawdę do niczego? Może nie musisz niczego kupować, malina rośnie jak chwast, właściwie każda ziemia jej wystarczy, żeby się rozrosnąć. A rzyzna ziemia to taka, która ma dużo próchnicy i składników odżywczych, np. kompostowa. Substrat torfowy wcale nie jest najlepszy, bo kiedy jest sucho, to torf wysycha na zdrewniały wiór i wysusza rośliny, które w nim rosną.
Jaką masz własną ziemię? Jeśli suchy piach, to kup zwykłą ziemię ogrodniczą, albo mieszankę pod warzywa, jeśli zaś masz ziemię gliniasto-piaszczystą, to nie kupuj nic, tylko wykop grządkę i sadź maliny. Warto je wyściółkować czymś, żeby chwasty nie rosły. I to właściwie tyle
Jaką masz własną ziemię? Jeśli suchy piach, to kup zwykłą ziemię ogrodniczą, albo mieszankę pod warzywa, jeśli zaś masz ziemię gliniasto-piaszczystą, to nie kupuj nic, tylko wykop grządkę i sadź maliny. Warto je wyściółkować czymś, żeby chwasty nie rosły. I to właściwie tyle

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."