Ranczo Nokły cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ZYTO- dziękuję za odwiedziny, warto kupić szachownicę kostkową, są to piękne i wiosenne kwiaty.

AGNIESZKO- dziękuję za odwiedziny, oj pięknie jest, tylko roboty dużo i jedynym dniem żeby dokładnie obejrzeć to "piękno" jest niedziela, może za kilka dni, będzie mniej pracy na działce,

IZO- dziękuję za odwiedziny, napisz mi koniecznie, jak Twoje prace ze spychaczem wyglądają, nie zaszkodziła by fotka z prac.

RENATKO- dziękuję za odwiedziny, wiosna w pełni, wszystko kwitnie, ... i szybko przekwita, a pracy w ogrodzie, jak na razie nie ubywa.

NIGELLO- dziękuję za odwiedziny, no właśnie, zapomniałem o hortensjach , lubią cień i ziemię kwaśną , dobrze im będzie pod tą sosną. Jest słonecznie, lecz zimno, praktycznie co noc są przymrozki, rośliny które rozpoczęły wegetację okrywam włókniną od niedzieli, najbardziej mi zależy na judaszowcu ma moc pąków kwiatowych, już raz tak było, lecz nie udało mi się ochronić przed przymrozkami, na razie jest dobrze z pąkami kwiatowymi.

EWELINO- dziękuję za odwiedziny, dla trawnika ożywczy byłby deszczyk, sucho jest , od świąt u nas nie padało, dobrze że nasz trawnik jest w obniżeniu terenu.

JOLU- dziękuję za odwiedziny, pogoda w weekendy piękna, więc i goście dopisują, nie mówiąc o wnukach, których do wyjazdu w Nokły nie trzeba namawiać bez względu na pogodę.

PELAGIO- dziękuję za odwiedziny, kwiatów na naszej działce nie brak, z żoną lubimy kwiaty wieloletnie, jednorocznych niewiele siejemy w ogrodzie.

Nie wiem co mojemu kretowi się stało, pewnie był blisko jak go kląłem i słyszał że mnie mocno zdenerwował, wolał się wynieść samodzielnie, aby uniknąć eksmisji. Mam za to krecika na podwyższeniu terenu, jest taki sprytny że swoje tunele kopie głęboko pod ziemią i ziemię tylko wywala na trawnik, gdy próbuję się dobrać do jego korytarzy, stwierdzam że jest tylko głęboka pionowa dziura w ziemi, wybrałem ziemię na głębokość co najmniej 30 cm i nie natrafiłem na korytarz w poziomie. Już widzę że będzie ciężka z nim walka, zobaczymy kto tu się pierwszy zmęczy.

EWO- dziękuję za odwiedziny, dzięki kontaktom przez internet możemy się poznać , a później odwiedzać w swoich ogrodach, tym bardziej jak niektórym niewiele trzeba by zboczyć z planowanej trasy. BABIJ, jadąc na swoją działkę, przejeżdża drogą przy naszej działce, a ELSI mieszka od działki na rzut kamieniem.

W ogrodzie kwitnie już wiele roślin, żonkile, po tulipanach botanicznych zaczynają kwitnąc tulipany zwykłe, dalej kwitną szachownice kostkowe, lada chwila zacznie kwitnienie szachownica cesarska., w kolejce do pokazania jest wiele zdjęć.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Carla-pwd
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 07:25

Post »

Tadeuszu mam prośbę wedź do mnie do wątku tam mam zdjęcia pomidorków swoich i jest tam problem zasychania pierwszych listków.. zerkniesz i powiesz czym to może być spowodowane??? będę wdzięczna...
Awatar użytkownika
Kubuś
200p
200p
Od: 2 paź 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Tadeuszu. Jak zwykle u Ciebie pięknie. Mam pytanie co to za kwiat na 2 ostatnich fotkach?

Pozdrawiam :wink:
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Wykrakałeś z tymi przymrozkami :? Dużo moich sadzonek nie ucierpiało.Zmarzło 15 200 zostało.Latałam jak kot z pęcherzem fizeliną.Wszystko wyniosłam do domu i stoją sobie na stołach pomidorki i papryka jeszcze z tydzień.Spać nie mogłam przez te pomidory.
Tadeuszu mój m kupił mi kielichowca wonnego ;:1 dużą sadzonkę ,która już kwitła .Pięknie u Ciebie jak zwykle.
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Praca wre,aż miło patrzeć,wszystko zadbane i piękne.
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

CARLO- dziękuję za odwiedziny, pooglądałem Twoje pomidorki, zastosowałaś im "zimny wychów" a to dopiero malutkie sadzonki, co robić napisałem Ci na Twoim wątku.

KUBUŚ- dziękuję za odwiedziny, na ostatnich 2 fotkach jest kwiat korona cesarska, duma mojego ogrodu, próbowałem wiele razy sadzić ten kwiat z cebuli, ale jeszcze nigdy mi nie kwitł, to co widzisz , to pierwszy raz w naszym ogrodzie.

IDO- dziękuję za odwiedziny, to nie ja wykrakałem, tylko Ty pomyślałaś że mieszkasz w ciepłych krajach. Nie pamiętam roku, a już ich trochę tych lat przeżyłem, by w okresie 15 kwiecień-15 maj nie było przymrozków w naszym kraju, po 25 kwietnia, prawdopodobieństwa przymrozków jest duże, ale czasami się udaje że już przymrozków nie bywało po tym terminie.

Czy Cię dobrze zrozumiałem , posadziłaś 200 sztuk, a zmarzło tylko 15 sadzonek, to musiałaś je dobrze opatulać, bo w Twoim rejonie przymrozki były naprawdę duże. Mnie praktycznie nic nie zmarzło, ale podmarzł mi grujecznik i enkiant, mimo okrywania, powinny się wykurować bez strat, judaszowca, pełnego pąków kwiatowych codziennie porządnie opatulam i na razie jest dobrze.

MARYLO- dziękuję za odwiedziny, w ogrodzie pracujemy oboje z małżonką, takie prace jak wycinanie suchych pędów z powojników, to w sam raz dla mojej ślubnej, potrzeba cierpliwości i precyzji, by nie wyciąć zdrowego pędu. Odkładam sadzenie pomidorów do czasu aż ustąpią przymrozki, myślę że w piątek sobotę posadzę.

Nasze pomidory mają już przygotowane miejsce do sadzenia w tunelu, czas najwyższy by je posadzić, bo już są duże i zahartowane. Dzisiaj kupiłem od zaprzyjaźnionego ogrodnika 15 sadzonek szczepionych pomidorów, od kilku lat kupuję takie pomidory i jestem z nich bardzo zadowolony.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Świetnie przygotowane miejsce na pomidorki...
A pomidory zdrowe jak się patrzy ,
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Tadeuszu witaj! Dorodne sadzonki pomidorów już masz...Zaciekawiło mnie to sreberko na łodydze pomidora....w jakim celu ono tam jest? ...wydaje się jakby dwa pędy szły??
Awatar użytkownika
AnniaJ
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 19:25
Kontakt:

Post »

Ale miło zaglądać do tego wątku.

Tadeusz dla każdego ma radę :) Zawsze odpowie, zawsze miło potraktuje :) Wysłucha, doradzi :)

Pozdrawiam :)
ida74
---

Post »

Tadeuszu posadziłam do doniczek 200,a do ziemi 15.Te właśnie zmarzły.Reszta stoi w domu.Po tych mrozach liście na różach zrobiły się czarne,tawułki tak ładnie wychodziły z ziemi ,a teraz przywiędły.Morelę muszę codziennie okrywać,bo mi właśnie pierwszy raz zakwitła i ciekawa jestem owocków.Już prawie kwitną wiśnie .Deszczu już dawno nie było ,i nic nie zapowiada ,że będzie :? Dziwna pogoda.Rzepak wcale się nie rozkrzewia i za chwilę będzie kwitł,a mały ,niziutki jeszcze jest.Plony będą nieciekawe.Pozdrawiam.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MARYLO- dziękuję za odwiedziny, pomidory gotowe do sadzenia, szklarnia też, tylko moja pani wyperswadowała mi dzisiejsze sadzenie, mówiąc żeby poczekać do soboty, no cóż , sobota też dobrym dniem na sadzenie pomidorów.

JOLU- dziękuję za odwiedziny, pomidorki, na których zauważyłaś sreberka to są sadzonki szczepionych pomidorów kupione od znajomego ogrodnika. W tym roku, ogrodnik zaspał z przygotowaniem takich sadzonek, gdyż co roku o tej porze brałem od niego takie same pomidory już z owocami jak winogrona, oraz z kwiatami. Zawiązki owocowe już mają, w maju nie będę miał swoich pomidorów, ale za to te szczepione pomidory rosną na długość 4-5 metrów, owocują obficie i bardzo długo. W ziemi są dwa pędy, podkładki ( nie chce zdradzić co to za odmiana psiankowatych) i właściwego pomidora. Sreberkiem jest osłonięte miejsce szczepienia tych dwu odmian. Mogę tylko dodać , że jesienią wyrywając suche pędy muszę dwukrotnie więcej użyć siły by wyrwać korzenie tych szczepionych pomidorów.

ANNIAJ- dziękuję za wizytę w naszym ogrodzie, jesteśmy niezmiernie radzi że pospacerowałaś trochę po naszych "włościach", zapraszamy do dalszych odwiedzin. No cóż trochę się już pożyło latek, nabrało doświadczenia, niejednokrotnie zdobycie tego doświadczenia okupiło się błędami . Cieszy mnie to ,że mogę podzielić się swoim doświadczeniem, bo wiem że nauka na swoich błędach jest czasochłonna i drogo kosztuję.

W ogrodzie ciągle kwitną nowe kwiaty i krzewy, do ogrodu przybył kolejny krzew.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj na działce , już drugie w tym roku koszenie trawnika, w nogach przybyło kolejne dziesięć kilometrów za kosiarką. Po koszeniu tak wyglądają nasza działka.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Już wiem, że zakupiony przez Ciebie kiścień będzie pasował do kwasolubnych i rabaty wrzosowej - jesteś konsekwentny. Jak widzę Twoją magnolię (gwiaździstą?), to dojrzewam do jej zakupu, Susan jest jednak inna i chyba mniej strojna. Gorzej ze znalezieniem zacisznego miejsca dla nowych nasadzeń.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Dla mnie to jak w zaczarowanym ogrodzie.... Bardzo lubię spacerować i oglądać Twój ogród Tadeuszu.

Ja również jestem po drugim koszeniu trawnika w tym roku :)

pozdrawiam serdecznie
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
ida74
---

Post »

Tadeuszu pomyślałam sobie o twoim trawniku,może kup kosiarkę na traktorku :D Tyle kilometrów chodzić.
Co sądzisz o mikoryzie pod pomidory :?:
Pierwsze dwa koszenia mam za sobą...
Twojego nowego zakupu nie znam :oops: jaka ja niedouczona jednak jestem.
Pozdrawiam Cię bardzo,bardzo...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”