Z tego co wiem to pewnie owocówka śliwóweczka. W maju samice składają jaja na zawiązkach owoców, a wychodzące gąsiennice wgryzają się do ich wnętrza.
Wybrać to raczej tego nie będziesz ( owoce i tak opadną) w zostanie więc chyba oprysk, chyba że ktoś zna inne metody.
Gabka czy możesz powiedzieć czy masz jakieś inne objawy? Np.: czy wierzchołki pędów więdną i zasychają, czemu towarzyszy wyciek "gumy"?
Jednym z preparatów na owocówkę może być FASTAC 100EC, Basudin 25EC, Decis 2,5 EC ale może się wypowie Pan Janusz z pogotowia ogrodniczego to powie coś więcej.
Jak się zwijają na czubkach to mogą być TEŻ mszyce.
Rozwiń listek i zobacz co jest w środku. Ale owocówka też jest bo jest już w zawiązku owocu (wygryza miąższ).
czy mam pryskać przy takiej pogodzie? raz pada raz nie? czy czekać az zupełnie przestanie padać?
Pytanie II - jakie drzewa i ew. czy winorośle też pryskać profilaktycznei po deszczowej pogodzie?
Dzięki za pomoc z góry , na razie sie ucze i mam nadzieje ze kiedyś tez będę mogła udzielać rad!!!!!!!!!!!
Polecam http://www.piorin.gov.pl/sygn/start.php Jak pada to nie pryskamy. Trzeba opryskać po deszczach wszystkie drzewa i krzewy w tym winorośl. Palecam: Discus 500 W oraz Score 250 EC +Superam lub Topsin M 500 SC. Zagrożenie rdza gruszy, plamistość, szara pleśń, parch,... .
Czy to przypadkiem nie mszyca,ale niech się wypowie ktoś bardziej znający na tym, ja swoje śliwy pryskałem od mszycy w ubiegłym tygodniu bo aż liście się skręcały,pozdrawiam Robert.
Jest to misecznik śliwowy.Sprawdziłam dzięki za podpowiedż ale jak njskuteczniej się pozbyc opryskiwałam już drzewa owadofosem na mszyce i nic nie pomogło.
Zabezpieczona bestia tarczą!
W w/w linku zalecają Actelic. Ja z moich cisów przegnałem gada czymś innym, chyba Calypso. Środek musi być układowy, albo działać długo gazowo.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Witam,
Mam problem ze śliwką węgierką. Problem polega na tym że na wiosnę drzewo pięknie kwitnie (co roku), owoce się zawiązują a przed dojrzewaniem opadają.
Proszę o pomoc ! Jak można temu zapobiec ?