Chińska róża(Hibiskus rosa-sinensis) cz.1
- iwika
- 500p
- Od: 17 paź 2006, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Niestety tak to jest z hibiskusami, tylko jeden dzień kwiat się utrzymuje.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli taka jednodnowa uroda tego kwiato to ok. Myslałam, że coś z nim nie tak robię.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
- Jagodzianka
- 100p
- Od: 16 sie 2006, o 15:50
- MalaRybka
- 1000p

Dzisiaj rano rozwinąl się następny kwiatek. Z tego co widzę jeszcze 3 rozkwitną lada chwila.
Wczoraj postawiłam go przy drzwiach tarasowych, od strony wschodniej. Mam nadzeję, że będzie mu tam dobrze.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
- Jagodzianka
- 100p
- Od: 16 sie 2006, o 15:50
- MalaRybka
- 1000p
Wczoraj znalazłam na podłodze na wpól rozwinięty pączek. Moja 2-letnia córeczka "zaopiekowała" się kwiatkiem
.

Ogród Rybki
Ogród Rybki
- MalaRybka
- 1000p
Mam jeszcze pytanie.
Czym nawozić hibiskusa?
Mam w domu tylko Florowit do róż i innych kwitnących, i jeszcze taki w tabletkach, które wciska się w ziemię.
Czym nawozić hibiskusa?
Mam w domu tylko Florowit do róż i innych kwitnących, i jeszcze taki w tabletkach, które wciska się w ziemię.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
Hibiskus
Kwiaty hibiskusa, zeczywiście szybko przekwitają. Moim zdaniem, w czasie kwitnienia kwiat nie lubi równiez żadnego potrącania, przesuwania, zmiany miejsca, bo wtedy natychmiast gubi również pąki kwiatowe. Czy ktoś to tez zauważył, czy to tylko moje wrażenie?
Ja mam niestety inny problem. Od jakiegoś czasu lstare liscie pokrywakją sie jakimiś czarnymi plamkami, potem caly liśc żółknie. Czy to choroba czy jakies szkodniki? Mimo to kwiat nadal kwitnie i wypuszcza na szczycie nowe liście. Może ktoś mi pomóc?
Krysia
Ja mam niestety inny problem. Od jakiegoś czasu lstare liscie pokrywakją sie jakimiś czarnymi plamkami, potem caly liśc żółknie. Czy to choroba czy jakies szkodniki? Mimo to kwiat nadal kwitnie i wypuszcza na szczycie nowe liście. Może ktoś mi pomóc?
Krysia
Poczytaj tutaj wszystko o uprawie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=5319 a nawozić śmiało możesz Florowitem przy zachowaniu odpowiednich proporcji.MałaRybka pisze:Mam jeszcze pytanie.
Czym nawozić hibiskusa?
Jeśli na liściach są takie lepkie jakby kropelki rosy to jest to sprawka najprawdopodobniej tarczników lub mszyc obejrzyj dokładnie hibiskusa czy pod liśćmi nie widać szkodników lub takich małych brązowawych tarczek poprzyklejanych do liści lub łodyg, wtedy będzie można określić co za środek zastosować by je zniszczyć.

Dziękuje za odp. Pisownia polskich znaków na mojej klawiaturze sprawia mi niestety problemy. Skoro ciężko to jednak czytac, to postaram się w przyszłości. Co do liści mojego hibiskusa, to rzeczywiście na wewnętrznej stronie zauważyłam jakieś 2 małe, ruszające się robaczki. Mam nadzieje, że widac go dobrze na zdjęciu w lewej, górnej części liścia.
Krysia
Krysia

- MalaRybka
- 1000p
Ten przedostatni kwiat po prostu mnie zachwycił. po prostu piękny 

Ogród Rybki
Ogród Rybki
- MalaRybka
- 1000p
Ile kwiatów!! Na moim maksymalnie były 2 szt rozwinięte (mam czerwone, pojedyncze). Czy na wszystkich hibiskusach kwiat utrzymuje się jeden dzień?
Ogród Rybki
Ogród Rybki
dziękuję. Warto było włożyc trochę wysiłku, bo wiosną wyglądał na prawdę marnie, i bałam się , że nic z niego nie będzię. Załączam zdjęcie z maja i z sierpnia. Po zastosowaniu nawodu do hibiskusa, jego kwiat jest teraz jakby wielopłatkowy. Trochę mnie zdziwiła ta zmiana. A jak wyglądają Wasze okazy?

Krysia