Identyfikacja kaktusów i sukulentów Cz.1
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mimo szczerych chęci i wertowania internetu nie trafiłam na tego sukulenta niestetyMalkar pisze:Nikt nie umie rozpoznać mojego kwiatka ?
![]()
Już trzeci raz przedstawiam go na forum, dwa razy był w sekcji o roślinach doniczkowych. I nic.

Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Lokalizacja na południowym oknie wcale nie musi oznaczać wystarczającej ilości światła. Wyraźnie widać na forkach, że nowe przyrosty są delikatniejsze niż wcześniejsze. Łodygi mają mniejszą średnicę. Liście są krótsze i węższe. Powodem może być również niewłaściwe zimowanie - jeśli roślinkę zmusiło się do wzrostu zimą, mimo niewystarczającej ilości światła dostępnej w tym czasie nawet na parapecie południowego okna to efekt może być właśnie taki jak na zdjęciach.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Malkar
- 500p
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
Blabla, pewnie masz rację.
Nie mniej nie zmienia to faktu, że mój kwiatek nadal pozostaje NN. Obejrzałam już tyle fotek w necie, przejrzałam tyle linków i nic.
Ostatnio zauważyłam, że same koniuszki, czubki najmłodszych listków mają czerwony kolor. Wygląda to jakby czerwona kropeczka na koniuszku listka. A nowe, boczne pędy, które roślinka teraz obficie wypuszcza z kątów liści też mają czerwonawy kolor.
W ogóle, to listki są mięsiste, grube, w środku też zielone a po przełamaniu nie puszczają żadnego soku.
Nie mniej nie zmienia to faktu, że mój kwiatek nadal pozostaje NN. Obejrzałam już tyle fotek w necie, przejrzałam tyle linków i nic.
Ostatnio zauważyłam, że same koniuszki, czubki najmłodszych listków mają czerwony kolor. Wygląda to jakby czerwona kropeczka na koniuszku listka. A nowe, boczne pędy, które roślinka teraz obficie wypuszcza z kątów liści też mają czerwonawy kolor.
W ogóle, to listki są mięsiste, grube, w środku też zielone a po przełamaniu nie puszczają żadnego soku.
Pozdrawiam. Małgorzata
Mam dla Was zagadkę.Znalazłem w sieci coś takiego,kto zgadnie jego nazwę:
http://www.iurl.pl/?iM8zzhFCTgTfK0d
http://www.iurl.pl/?iM8zzhFCTgTfK0d