Bonsai domowe i te z marketu; porady, uwagi, diagnostyka

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
izabellka
100p
100p
Od: 24 mar 2008, o 13:50

Post »

karpek,
dzięki za wypowiedź
swego czasu formowałam 2 sosny w ogródku, ale zaniedbałam to i powróciły niemal do stanu pierwotnego, tzn mają krótsze igły, są zagęszczone i lekko wykrzywione bo je drutowałam :)
może którąś z nich wykopać??
ale szkoda mi właśnie, że się zmarnuje :( a akurat z tego jej aktualnego miejsca nie chciałabym jej stracić
mam ich sporo na innej wolnej działce ;) może faktycznie spróbuję ją podkopywać ....
a co by się stało gdybym ją obcięła z głównego pnia, dajmy na to tak do 30 cm od ziemi?? ;)
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53826" onclick="window.open(this.href);return false;

Życie jest pełne niespodzianek.
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję, odezwę się na tym wątku zatem jak moje drzewko troszkę podrośnie, poradzisz mi (mam nadzieję) co dalej, dobrze?
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może teraz zdjęcie jest lepsze

Obrazek
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

Mój wiąz żyje - wszystkie gałęzie są żywe i wypuściły pączki. Czy teraz mogę prosić o wskazówki co do uformowania rośliny tak, by rosła jak normalne drzewo na wysokość? Jest przesadzone do normalnej doniczki.
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
aguka
1000p
1000p
Od: 16 lut 2009, o 22:35

Post »

Karpku może mi podpowiesz co mogłabym wykombinować z tym oto drzewkiem. Chciałam związać ze sobą pnie tak na jesień bo na razie fikus jest w trakcie aklimatyzacji - gubi listki na potęgę i jeszcze był przelany więc o przesadzaniem nie będę go jeszcze w tym roku męczyć.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Joasiu - przede wszystkim bardzo się cieszę, ze drzewko odżyło (szczerze mówiąc dawałem mu 20 % szans). Przydałoby się zdjęcie(a). Wracając do strony 12 - tak jak tam pisałem - nie widać gałęzi, która mogła by być przedłużeniem pnia. Trzeba na którąś się zdecydować (raczej najwyżej położoną od góry), skrócić i być może odrutować by przyjęła rolę nowego wierzchołka pnia. Po za tym, jeżeli nie poprzycinasz gałęzi - drzewko w niedługim czasie "zdziczeje".
Być może da się zrobić na nim koronę parasolową. Gałęzie do załamania pnia należałoby usunąć. Te powyżej leżące przyciąć i... niech sobie rośnie.

Aguka - widać na oko, że fikusik coś nie zdrowy. Nie jestem pewny czy to przelanie (chyba, że miał wodę na podstawce). Ziemia w doniczce wygląda na czysty torf, który owszem nawadnia się - ale też pewnie szybko wodę oddaje i cała ziemia szybko przesycha. Może dobrze by mu zrobiło dosypanie z centymetr, dwa "czarnej" normalnej ziemi (uniwersalnej). Trzeba czekać aż roślina odżyje - zacznie wypuszczać nowe liście i pędy. Wtedy można ją skorygować: usunąć całkowicie zamarłe gałązki i inne nieznacznie przyciąć.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p
Od: 4 cze 2008, o 20:31

Post »

Leśny Duch pisze:Mój wiąz żyje - wszystkie gałęzie są żywe i wypuściły pączki.
Świetne wieści! I okazuje się, że znowu miałem racje. Życzę Ci, żeby drzewko rosło jak szalone. :)
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

Wygięłam galazki w górę, i podwiązałam do palika. Czy jest szansa, że za jakiś czas galęzie będą naturalnie rosnąć w tej pozycji bez podtrzymywania? Jeśli tak, to po jakim czasie statystycznie się to dzieje?
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście że tak. Jeżeli przyrost masy liściowej będzie duży to po ok. pół roku czyli na jesień te odciągi będzie można zdjąć a gałęzie powinny zachować nadany im kierunek.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
aguka
1000p
1000p
Od: 16 lut 2009, o 22:35

Post »

Dziękuję Ci Karpku za uwagi, postanowiłam jednak przesadzić i rozsadzić drzewka do większych donic. W doniczce było błoto myślałam, że przeschnie więc aby mi korzenie nie zgniły oczyściłam fikusa ze starej ziemi, jednego dałam pod foliówkę, drugi radzi sobie całkiem dobrze.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo piękne drzewko - i w tej chwili nie ma tam nic do ulepszania. Problemem będzie na pewno znalezienie mu odpowiedniej donicy.
Jeżeli nie jest to kłopotliwe - to zdradź nam cenę tego cudeńka. Holender, że ja nie mam takiego farta...
Pozdrawiam - Janusz K.
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Jestem laikiem w temacie bonsai. Nie znam się na formach, drutowaniu itp.

Od września ubiegłego roku mam takie oto coś. Zakupione w szkółce ogrodniczej. Wyglądało jak jakiś cyprys i miało kształt stożka walcowatego czy coś w tym stylu nie pamiętam co to za drzewko. Wziąłem je poprzycinałem, odrutowałem po swojemu i obecnie prezentuje się tak.

Możecie coś mi doradzić i podpowiedziec w prowadzeniu tego drzewka?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ALBUM Z DUŻYMI ZDJĘCIAMI
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

Czy powinnam mu przeceszać korzenie i podciąć. Bryła jest strasznie zbita.

Obrazek
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LeNka - zdecydowanie tak. O ile nie masz specjalnego haka typu "pazurki" można to zrobić dłońmi, oburącz rozkruszać delikatnie bryłę korzeniową. Następnie ostrymi nożycami przyciąć całość o ok. 1 centymetr, do max. 2-ch.

Volcowitch - Twoje drzewo "smagane silnym wiatrem" wymaga (przynajmniej dla mnie) pewnego przemyślenia. Nie wiem dlaczego ale mi to wygląda na jałowiec. Tyle, że ja "lubię" się mylić w ocenie gatunków. Może ktoś dopowie.
Na pierwszy rzut oka - zdjęcie nr 1 - ta strona wydaje się najbardziej perspektywiczna, można ją uznać za "frontową". Pierwszą gałąź na lewo (tą długą) i na prawo bym usunął. Niejako - wysmukli to pień drzewka. Po za tym trzeba obciąć po jednej z gałęzi wyrastających na tym samym poziomie (zdj. nr 5) a jest takich par 2 lub nawet 3. Już po usunięciu tych gałęzi drzewko będzie niejako prześwietlone i dalsza korekta może nie będzie konieczna.
Inna sprawa to taka, że mogłeś (możesz) to drzewko przesadzić do doniczki przynajmniej o połowę niższej niż jest obecnie. Przycinając jednocześnie nieco korzenie i odkrywając podstawę pnia. Jest młode i zdrowe co widać po wyrastających nowych pędach i bez problemu zniesie taki zabieg.

W międzyczasie, kiedy ja jeszcze trochę "podumam" - może ktoś inny coś dopowie. Czarodziej lubi taki styl, może Carol1...
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p

Post »

A mogę go przeczesać patyczkiem do saszłyków. To jest ten którego przesłałam ci zdjęcie.
W drugim jak delikatnie dotknełam korzeni to same odpadały, ale chyba go zalałam, i dlatego stracił połowę małych wątłych korzeni.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”