Zawilce masz obłędne - u mnie w zawilach cisza

Dlaczego wyrzuciłaś wszystkie floksy? Robiłaś miejsce dla innych roślin, czy się znudziły?
Grażynko, nie robię nic.kogra pisze:A jak je Gabi zimujesz ?
Ja się boję, że w mojej ciężkiej ziemi mogłoby nie przetrwać.
Musiałabym chyba ją specjalnie przygotować, zrobić jakiś drenaż.......
Wygląda na bardzo wymagającą i delikatną.
Martusiu, ]my z Grażynką rozmawiamy o Epimedium.Kocina pisze:Przyłączam się do pytania kogry, bo już nawet wiem gdzie sobie tego jagodowca posadzęMyślisz że poradzi sobie wśród paproci i konwalii?
Zawilce masz obłędne - u mnie w zawilach ciszaAni drgną. Psiząb cudny. A całość robi takie wrażenie, że faktycznie śni się po nocach
Dlaczego wyrzuciłaś wszystkie floksy? Robiłaś miejsce dla innych roślin, czy się znudziły?
Wiesiu, trochę źle to napisałamabeille pisze:Gabrysiu, ja bym chętnie wyrzucała dla dobra ogrodu, ale nie mam serca do wyrzucania roślinek. Nawet ostatnia
najmniej atrakcyjna ma przecież prawo do życia. I ponieważ trafiła akurat do mnie to tak jakby została mi
powierzona i muszę się nią jak najlepiej opiekować.
Jak już naprawdę muszę zrobić trochę miejsca to w ostateczności przesadzę ją w jakiejś mniej ciekawe miejsce,
do kąta jak nieposłusznego ucznia. Ale tak po prostu wyrzucić, co to, to NIE dam rady.![]()
![]()
![]()
Moje epimedium nie rośnie i traci liście na zimę, bo jest chyba za bardzo pod tawułą i ma za mało światła, nigdy
nie widzi słońca. Muszę je przesadzić w jakieś bardziej odkryte miejsce. Czy Twoje epimedium pod pęcherznicą
tez równie dobrze rośnie jak to na zdjęciu ? :P
Jolu, fajnie że udało Ci się kupić te rośliny, są naprawdę ładne.JolantaGraj pisze:GABRYSIU ,twój ogród to prawdziwy raj .Można patrzeć bez końca .Na żywo pewnie jeszcze piękniejszy .
Od 2 dni też jestem szczęśliwą posiadaczką Epimedium ,,KWIATU ELFÓW,,.Nic o nim nie wiedziałam ,kupiłam bo spodobała mi się nazwa i jego delikatne kwiatuszki .
Mam nadzieję ,że mój też tak pięknie się będzie rozrastał .
Koron ,to ty chyba masz więcej ,aniżeli w jakimś ogrodzie botanicznym .Wyglądają imponująco .Ja kupiłam na próbę 1 czerwoną i 1 żółtą .Czerwona wypuściła 3 pędy ,a żółta 2 .Czerwona pięknie kwitnie ,a żółta ma tylko te pręciki w środku ,a nie ma płatków kwiatowych -jakieś dziwadło .Na pewno dokupię więcej ,bo w ogrodzie prezentują się nieziemsko .
Wiolu,mam trzy kępki Epimedium.tulipanka pisze:Gabi, doradź mi gdzie posadzić epimedium?
Dzięki Tobie kupiłam je sobie i teraz mam problem. W necie znalazłam informację, że preferuje stanowiska od pół cienistego do cienistego, a u Ciebie wydaje mi się, że rośnie w słoneczku.
Jolu, to zobaczysz...jol_ka pisze:Gabi tak, to właśnie ta roślinka - takiego fiołka to ja jeszcze nie widziałam![]()
Dziękuję za szybką odpowiedź. Właśnie zamiaruję dziś wszystko posadzić.Wiolu,mam trzy kępki Epimedium.
Dwie rosną w słońcu, a jedna pod krzewem.
I wydaje mi się, że te w słońcu lepiej się rozrastają, i mają liście bardziej wybarwione.
Moja rada jest taka, najlepiej wypośrodkować miejsce, aby było i trochę słońca i cienia.
Może znajdziesz takie.
a ja zapisałam chciejstwo ...tulipanka pisze:Dziękuję za szybką odpowiedź. Właśnie zamiaruję dziś wszystko posadzić.Wiolu,mam trzy kępki Epimedium.
Dwie rosną w słońcu, a jedna pod krzewem.
I wydaje mi się, że te w słońcu lepiej się rozrastają, i mają liście bardziej wybarwione.
Moja rada jest taka, najlepiej wypośrodkować miejsce, aby było i trochę słońca i cienia.
Może znajdziesz takie.
Akurat z takim miejscem jak radzisz u mnie jest najgorzej, ale może coś wykombinuję.
Tak się zapatrzyłam na jagodowca, że myślałam że wszyscy o nim..Gabriela pisze:Martusiu, ]my z Grażynką rozmawiamy o Epimedium.Kocina pisze:Przyłączam się do pytania kogry, bo już nawet wiem gdzie sobie tego jagodowca posadzęMyślisz że poradzi sobie wśród paproci i konwalii?
Zawilce masz obłędne - u mnie w zawilach ciszaAni drgną. Psiząb cudny. A całość robi takie wrażenie, że faktycznie śni się po nocach
Z jagodowcem też nic nie robiłam, zostawiłam tak samo jak inne rośliny, i przetrzymał dobrze zimę.
o ja też poproszę o te informacje - wczoraj zakupiłam epimediumkogra pisze:Gabi napisz mi jeszcze proszę jak często podlewasz to epimedium.
Czy lubi ziemię bardziej wilgotną, czy suchą.
No i czy kwaśną czy obojętną - a może mu wszystko jedno ?
Wiolu, na Twoim terenie, chyba nie będziesz miała problemu.tulipanka pisze: Dziękuję za szybką odpowiedź. Właśnie zamiaruję dziś wszystko posadzić.
Akurat z takim miejscem jak radzisz u mnie jest najgorzej, ale może coś wykombinuję.
liska pisze: a ja zapisałam chciejstwo ...
Może mi się trafi gdzieś na ryneczku...
Pooglądałam sobie w googlach i poczytałam.. baaaardzo mi pasuje
Beata T pisze:Ale ślicznie wiosennie i jak barwnie![]()
![]()
Gabi powiedz a co wsadzasz na lato w tych rabatkach bo przecież nie wykopujesz tych wszystkich cebulek .....czy ja dobrze widziałam masz kominek z cegieł mogę prosić o foteczkę :P
No...pogodały my sobie...pogodały...bogusia177 pisze:Ach jak fajniście,,,,,,,,,,,, więcej nie piszę bo żech sobie z Tobą pogodała ,,,,,,,,,,
Martusiu, wcale Ci się nie dziwię.Kocina pisze:
Tak się zapatrzyłam na jagodowca, że myślałam że wszyscy o nim..Oczyma duszy widziałam tylko JAGODOWIEC..
kogra pisze:Gabi napisz mi jeszcze proszę jak często podlewasz to epimedium.
No i czy kwaśną czy obojętną - a może mu wszystko jedno ?
Pisałyśmy razem, więc Ci odpowiem tutaj.
Snieżyca letnia ma po kilka dzwoneczków na jednej łodydze, ale kwitnie wiosną tylko póżniej niż te pospolite.
Jolu, odpowiedź wyżej...jol_ka pisze:o ja też poproszę o te informacje - wczoraj zakupiłam epimediumkogra pisze:Gabi napisz mi jeszcze proszę jak często podlewasz to epimedium.
No i czy kwaśną czy obojętną - a może mu wszystko jedno ?![]()
![]()
Wiesiu, z tą sąsiadką to jest tak...abeille pisze:Gabi, ale masz szczęście z tą sąsiadką co wszystko bierze. Moja najbliższa sąsiadka tez by wszystko wzięła ale
albo zostawi w kącie i zdechną, albo posadzi i psy zniszczą, bo jej ogród to raczej wygonek dla piesków niz raj dla
kwiatków.
Ale robię postepy, bo wczoraj udało mi się znaleźć innych sąsiadów co wzięli moją delospermę i nadwyżkę rudbeki.
Youpi;:49
;:49
;:49