Mój skrawek ziemi...Gabriela - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przyłączam się do pytania kogry, bo już nawet wiem gdzie sobie tego jagodowca posadzę :D Myślisz że poradzi sobie wśród paproci i konwalii?

Zawilce masz obłędne - u mnie w zawilach cisza :( Ani drgną. Psiząb cudny. A całość robi takie wrażenie, że faktycznie śni się po nocach :)

Dlaczego wyrzuciłaś wszystkie floksy? Robiłaś miejsce dla innych roślin, czy się znudziły?
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gabrysiu, ja bym chętnie wyrzucała dla dobra ogrodu, ale nie mam serca do wyrzucania roślinek. Nawet ostatnia
najmniej atrakcyjna ma przecież prawo do życia. I ponieważ trafiła akurat do mnie to tak jakby została mi
powierzona i muszę się nią jak najlepiej opiekować.
Jak juz naprawdę muszę zrobić trochę miejsca to w ostateczności przesadzę ją w jakiejś mniej ciekawe miejsce,
do kąta jak nieposłusznego ucznia. Ale tak po prostu wyrzucić, co to, to NIE dam rady. :oops: :oops: :oops:

Moje epimedium nie rośnie i traci liście na zimę, bo jest chyba za bardzo pod tawułą i ma za mało światła, nigdy
nie widzi słońca. Muszę je przesadzić w jakieś bardziej odkryte miejsce. Czy Twoje epimedium pod pęcherznicą
tez równie dobrze rośnie jak to na zdjęciu ? :P
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

GABRYSIU ,twój ogród to prawdziwy raj .Można patrzeć bez końca .Na żywo pewnie jeszcze piękniejszy .

Od 2 dni też jestem szczęśliwą posiadaczką Epimedium ,,KWIATU ELFÓW,,.Nic o nim nie wiedziałam ,kupiłam bo spodobała mi się nazwa i jego delikatne kwiatuszki .
Mam nadzieję ,że mój też tak pięknie się będzie rozrastał .
Koron ,to ty chyba masz więcej ,aniżeli w jakimś ogrodzie botanicznym .Wyglądają imponująco .Ja kupiłam na próbę 1 czerwoną i 1 żółtą .Czerwona wypuściła 3 pędy ,a żółta 2 .Czerwona pięknie kwitnie ,a żółta ma tylko te pręciki w środku ,a nie ma płatków kwiatowych -jakieś dziwadło .Na pewno dokupię więcej ,bo w ogrodzie prezentują się nieziemsko .
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Gabi, doradź mi gdzie posadzić epimedium?
Dzięki Tobie kupiłam je sobie i teraz mam problem. W necie znalazłam informację, że preferuje stanowiska od pół cienistego do cienistego, a u Ciebie wydaje mi się, że rośnie w słoneczku.
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Gabi tak, to właśnie ta roślinka - takiego fiołka to ja jeszcze nie widziałam :oops: :roll:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

kogra pisze:A jak je Gabi zimujesz ?
Ja się boję, że w mojej ciężkiej ziemi mogłoby nie przetrwać.
Musiałabym chyba ją specjalnie przygotować, zrobić jakiś drenaż.......
Wygląda na bardzo wymagającą i delikatną.
Grażynko, nie robię nic.
Zostawiam tak jak rosło, to wytrzymała roślina.

Kocina pisze:Przyłączam się do pytania kogry, bo już nawet wiem gdzie sobie tego jagodowca posadzę :D Myślisz że poradzi sobie wśród paproci i konwalii?

Zawilce masz obłędne - u mnie w zawilach cisza :( Ani drgną. Psiząb cudny. A całość robi takie wrażenie, że faktycznie śni się po nocach :)

Dlaczego wyrzuciłaś wszystkie floksy? Robiłaś miejsce dla innych roślin, czy się znudziły?
Martusiu, ]my z Grażynką rozmawiamy o Epimedium.
Z jagodowcem też nic nie robiłam, zostawiłam tak samo jak inne rośliny, i przetrzymał dobrze zimę.

abeille pisze:Gabrysiu, ja bym chętnie wyrzucała dla dobra ogrodu, ale nie mam serca do wyrzucania roślinek. Nawet ostatnia
najmniej atrakcyjna ma przecież prawo do życia. I ponieważ trafiła akurat do mnie to tak jakby została mi
powierzona i muszę się nią jak najlepiej opiekować.
Jak już naprawdę muszę zrobić trochę miejsca to w ostateczności przesadzę ją w jakiejś mniej ciekawe miejsce,
do kąta jak nieposłusznego ucznia. Ale tak po prostu wyrzucić, co to, to NIE dam rady. :oops: :oops: :oops:

Moje epimedium nie rośnie i traci liście na zimę, bo jest chyba za bardzo pod tawułą i ma za mało światła, nigdy
nie widzi słońca. Muszę je przesadzić w jakieś bardziej odkryte miejsce. Czy Twoje epimedium pod pęcherznicą
tez równie dobrze rośnie jak to na zdjęciu ? :P
Wiesiu, trochę źle to napisałam :oops:
Pisząc wyrzuciłam, miałam na myśli pozbycie się ich z mojego ogrodu.
Ale nie poszły na śmietnik, tylko do sąsiadki, która bierze wszystko - dosłownie.
Mnie taki misz- masz nie odpowiada, wolę mieć rośliny posadzone przejrzyście, aby ich nie szukać.
I te, które mi się podobają.
JolantaGraj pisze:GABRYSIU ,twój ogród to prawdziwy raj .Można patrzeć bez końca .Na żywo pewnie jeszcze piękniejszy .

Od 2 dni też jestem szczęśliwą posiadaczką Epimedium ,,KWIATU ELFÓW,,.Nic o nim nie wiedziałam ,kupiłam bo spodobała mi się nazwa i jego delikatne kwiatuszki .
Mam nadzieję ,że mój też tak pięknie się będzie rozrastał .
Koron ,to ty chyba masz więcej ,aniżeli w jakimś ogrodzie botanicznym .Wyglądają imponująco .Ja kupiłam na próbę 1 czerwoną i 1 żółtą .Czerwona wypuściła 3 pędy ,a żółta 2 .Czerwona pięknie kwitnie ,a żółta ma tylko te pręciki w środku ,a nie ma płatków kwiatowych -jakieś dziwadło .Na pewno dokupię więcej ,bo w ogrodzie prezentują się nieziemsko .
Jolu, fajnie że udało Ci się kupić te rośliny, są naprawdę ładne.
I trzymam kciuki za nie. ;:215

tulipanka pisze:Gabi, doradź mi gdzie posadzić epimedium?
Dzięki Tobie kupiłam je sobie i teraz mam problem. W necie znalazłam informację, że preferuje stanowiska od pół cienistego do cienistego, a u Ciebie wydaje mi się, że rośnie w słoneczku.
Wiolu,mam trzy kępki Epimedium.
Dwie rosną w słońcu, a jedna pod krzewem.
I wydaje mi się, że te w słońcu lepiej się rozrastają, i mają liście bardziej wybarwione.
Moja rada jest taka, najlepiej wypośrodkować miejsce, aby było i trochę słońca i cienia.
Może znajdziesz takie.

jol_ka pisze:Gabi tak, to właśnie ta roślinka - takiego fiołka to ja jeszcze nie widziałam :oops: :roll:
Jolu, to zobaczysz... :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

I wydaje mi się, że te w słońcu lepiej się rozrastają, i mają liście bardziej wybarwione.
Moja rada jest taka, najlepiej wypośrodkować miejsce, aby było i trochę słońca i cienia.
Może znajdziesz takie.
Dziękuję za szybką odpowiedź. Właśnie zamiaruję dziś wszystko posadzić.
Akurat z takim miejscem jak radzisz u mnie jest najgorzej, ale może coś wykombinuję. :roll:
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

tulipanka pisze:
Może znajdziesz takie.
Dziękuję za szybką odpowiedź. Właśnie zamiaruję dziś wszystko posadzić.
Akurat z takim miejscem jak radzisz u mnie jest najgorzej, ale może coś wykombinuję. :roll:
a ja zapisałam chciejstwo ...

Może mi się trafi gdzieś na ryneczku...
Pooglądałam sobie w googlach i poczytałam.. baaaardzo mi pasuje :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Ale ślicznie wiosennie i jak barwnie :lol: :lol: :lol: Gabi powiedz a co wsadzasz na lato w tych rabatkach bo przecież nie wykopujesz tych wszystkich cebulek .....czy ja dobrze widziałam masz kominek z cegieł mogę prosić o foteczkę :P
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Ach jak fajniście,,,,,,,,,,,, więcej nie piszę bo żech sobie z Tobą pogodała ,,,,,,,,,, :tan
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

Gabriela pisze:
Kocina pisze:Przyłączam się do pytania kogry, bo już nawet wiem gdzie sobie tego jagodowca posadzę :D Myślisz że poradzi sobie wśród paproci i konwalii?
Martusiu, ]my z Grażynką rozmawiamy o Epimedium.
Z jagodowcem też nic nie robiłam, zostawiłam tak samo jak inne rośliny, i przetrzymał dobrze zimę.
Tak się zapatrzyłam na jagodowca, że myślałam że wszyscy o nim.. :oops: Oczyma duszy widziałam tylko JAGODOWIEC..
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Gabi napisz mi jeszcze proszę jak często podlewasz to epimedium.
Czy lubi ziemię bardziej wilgotną, czy suchą.
No i czy kwaśną czy obojętną - a może mu wszystko jedno ? :roll:

Pisałyśmy razem, więc Ci odpowiem tutaj.
Snieżyca letnia ma po kilka dzwoneczków na jednej łodydze, ale kwitnie wiosną tylko póżniej niż te pospolite.
Grażyna.
kogro-linki
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

kogra pisze:Gabi napisz mi jeszcze proszę jak często podlewasz to epimedium.
o ja też poproszę o te informacje - wczoraj zakupiłam epimedium :D :D :D
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gabi, ale masz szczęście z tą sąsiadką co wszystko bierze. Moja najbliższa sąsiadka tez by wszystko wzięła ale
albo zostawi w kącie i zdechną, albo posadzi i psy zniszczą, bo jej ogród to raczej wygonek dla piesków niz raj dla
kwiatków.
Ale robię postepy, bo wczoraj udało mi się znaleźć innych sąsiadów co wzięli moją delospermę i nadwyżkę rudbeki.
Youpi ;:48 ;:49 ;:48 ;:49 ;:48 ;:49
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

tulipanka pisze: Dziękuję za szybką odpowiedź. Właśnie zamiaruję dziś wszystko posadzić.
Wiolu, na Twoim terenie, chyba nie będziesz miała problemu.

liska pisze: a ja zapisałam chciejstwo ...

Może mi się trafi gdzieś na ryneczku...
Pooglądałam sobie w googlach i poczytałam.. baaaardzo mi pasuje :)

Izo,
chciejstwo masz już z głowy... ;:113

Beata T pisze:Ale ślicznie wiosennie i jak barwnie :lol: :lol: :lol: Gabi powiedz a co wsadzasz na lato w tych rabatkach bo przecież nie wykopujesz tych wszystkich cebulek .....czy ja dobrze widziałam masz kominek z cegieł mogę prosić o foteczkę :P

Beatko, przepraszam że dopiero teraz odpisuję...
Wiesz, nie mam żadnego problemu.
Już wcześniej pisałam, że cebulowe sadze pomiędzy byliny.
Za nim cebulowe przekwitną, to byliny rozrosną się na tyle że zakrywają potem schnące liście po cebulowych.
A jeśli się zdarzy jakieś wolne miejsce, to sadze jakieś jednoroczne kwiaty.
Takich typowo cebulowych rabat nie robię.

bogusia177 pisze:Ach jak fajniście,,,,,,,,,,,, więcej nie piszę bo żech sobie z Tobą pogodała ,,,,,,,,,, :tan
No...pogodały my sobie...pogodały... :;230

Kocina pisze:
Tak się zapatrzyłam na jagodowca, że myślałam że wszyscy o nim.. :oops: Oczyma duszy widziałam tylko JAGODOWIEC..
Martusiu, wcale Ci się nie dziwię.
Ja gdy go pierwszy raz zobaczyłam na zdjęciu, byłam nim tak oczarowana,
że musiałam go kupić.

Pisałyśmy razem, więc Ci odpowiem tutaj.
Snieżyca letnia ma po kilka dzwoneczków na jednej łodydze, ale kwitnie wiosną tylko póżniej niż te pospolite.

Grażynko,
podlewam go tak jak inne kwiaty - raz w tygodniu, chyba że jest susza, to dwa razy.
Jak są deszcze to podlewanie odpada.
Ale to chyba też zależy od rodzaju gleby.
Ja mam raczej dobrą ziemie, nie gliniastą i nie piasek...
Co do odczynu gleby, niestety Ci dokładnie nie powiem,
bo nigdy nie robiłam żadnych testów.
Co trzy cztery lata tylko wapnuje ziemię i to wszystko.
Dzięki za odpowiedź.

jol_ka pisze:
o ja też poproszę o te informacje - wczoraj zakupiłam epimedium :D :D :D
Jolu, odpowiedź wyżej... :wink:

abeille pisze:Gabi, ale masz szczęście z tą sąsiadką co wszystko bierze. Moja najbliższa sąsiadka tez by wszystko wzięła ale
albo zostawi w kącie i zdechną, albo posadzi i psy zniszczą, bo jej ogród to raczej wygonek dla piesków niz raj dla
kwiatków.
Ale robię postepy, bo wczoraj udało mi się znaleźć innych sąsiadów co wzięli moją delospermę i nadwyżkę rudbeki.
Youpi ;:48 ;:49 ;:48 ;:49 ;:48 ;:49
Wiesiu, z tą sąsiadką to jest tak...
Ilekroć biorę szpadel do ręki, od razu zjawia sie pod płotem i pyta...
"Gabusia, a co robisz ? wyrzucasz coś ?
Bo jak coś wyrzucasz, to wiesz...ja bym wzięła..."
A co najlepsze, ona praktycznie już nie ma gdzie sadzić.
Ma tak poupychane rośliny, że się duszą.
Ma taki gąszcz, że jeśli chcesz dojrzeć jakąś roślinę, to trzeba się mocno wysilić.
Żal mi trochę tych roślin, bo nie mają czym oddychać, nie mówiąc już o rozrastaniu.
Po prostu mają ciasno, ale sąsiadka twierdzi, że w ten sposób ma mnie roboty.
Tylko potem sie dziwi, czemu u mnie są takie dorodne, a jej takie"pipsztryki"- tak je nazywa.
Na delospermę u nas byś znalazła bez problemu nabywców. :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”