Ranczo wita! Moja pierwsza działka.Lamia.
- giga45
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lut 2008, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No tak kilka dni mnie nie było u Ciebie Aniu a Ty juz tak poszalałaś.????
:P
Dopiero Cie namawiałam na lilie, Ty teraz takie zakupy
Bardzo mnie to cieszy, że sie wreszcie ogrodowo zaraziłaś na chciejstwa.
Lamio miałam znów problemy stąd moja nieobecność, ale juz postaram sie nadrabiać. Lilie moje wyłażą różnie jedne szybciej, inne później, zaraz foty podam

Bardzo mnie to cieszy, że sie wreszcie ogrodowo zaraziłaś na chciejstwa.
Lamio miałam znów problemy stąd moja nieobecność, ale juz postaram sie nadrabiać. Lilie moje wyłażą różnie jedne szybciej, inne później, zaraz foty podam

Re: Ranczo wita .
ja chyba na jesieni dostałam taki żagwin od Anuli.... był troche już przyschnięty, teraz nie widze żeby coś z niego zoelonego wrastało, czy to znacvzy że mi zginął?
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ranczo wita ,
żagwin ma malutkie korzonki i szybko usychają aby je przenieśc trzeba wsadzić do doniczki w wilgotną ziemie i poczekać aż się dobrze ukorzeni . Ja kupiłam nasionka i posialam marnie powschodziły ale wszystkie popikowałam a na drugi rok wysadziłam na skalniak teraz same się rozsieają tylko nie można poruszać ziemi koło nich ,, a na wiosnę znajduje kilka roślinek ..
- peonia
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Lamia pisze:Witaj!
Obejrzałam u ciebie wiele piwonii w związku z tym mam prośbę.
Z pewnością mi pomożesz i powiesz jaka to jest piwonia.
Bo coś mi się zdaje że to drzewiasta ale ja straszny laik jestem :)Kupiłam ją jako chińską.Ale nijak nie jest podobna do tej co mam ją w ogrodzie.
Tylko tę piwonię znalazłam,ale to nie o nia chyba pytasz ?Lamia pisze: Czy to czasem nie będzie piwonia drzewiasta??Ma inne listki i inaczej wychodzi z ziemi niż ta którą mam na ogrodzie.
Czy ktoś mógłby się w tej sprawie wypowiedzieć?
bo tu piszesz o drzewiastej , tak?
To rzut z góry na drzewiastą- w głębi widoczne brązowawe pędy drewniałe.

U Ciebie tego nie ma twa.
Tak więc uważam na razie , ze jest to piwonia chinka', może być typ - pojedyncza lub anemona i japan , maja mniej licie i takie troche inne , jak wspominasz , sa ich młode pędy.Tu do tego nienaturalnie 'wyciągnięte' , wsadz ją szybko do gleby na słoneczko.

Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
- Lamia
- 500p
- Od: 27 maja 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie!
Weekend bardzo pracowity miałam
"Skalniak" poszedł do przeróbki...zamienił się w kwaśną rabatę...
Niestety nie mam zdjęć przed...zanim mój M dotarł na działkę z aparatem to już miałam prawie wszystko zrobione...
Zamiast drewnianych płotków były kamienie.Musiałam wkopać płotki,najpierw je pomalowałam impregnatem i poprzenosić kamienie.Na trawniku wokół rabaty widać odciśnięte ślady po kamieniach które troszkę uszkodziły trawnik...
Troszkę mało mam tam jeszcze roślin ale z czasem się to zmieni.
Posadziłam tam dwie azalie,berberysa,ligustr,dwie małe choineczki,dwie hosty,wrzośćca.

Jednak nie to jest dzisiaj najważniejsze....
Ważniejsze jest to że dostałam paczkę od Joli;:91

Mój kocurek nie krył zainteresowania
Jolunia strasznie Ci dziękuję.Wszystko dzisiaj wkopałam.Jeszcze jak na złość deszcz padał ale nie mogłam pozwolić by coś się stało tym roślinkom i pobiegłam na działkę mimo deszczu.
Zmokłam jak diabli,ale najśmieszniejsze jest to że deszcz padał a ja kwiatki podlewałam te od ciebie po posadzeniu.Ludzie pewnie pomyśleli że zwariowałam
Zostawiłam w domu tylko żagwin,strasznie był omdlały.Podróż dała mu się we znaki.
Zadoniczkowałam go i zostawiłam na balkonie w moim sanatorium.Nie chiałam go na pełne słońce wystawiać.Mam nadzieję że dobrze postąpiłam...Jak odżyje to go przeniosę do ogrodu.
Zostawiłąm też malwy,bo mam wątpliwości jak je posadzić? Po jednej sadzonce w rządku czy jak? Może wszystkie naraz? Mam je na razie w ziemi w doniczkach.W przeciwieństwie do żagwinu są piękne i soczyste jakby nigdzie nie jechały
A za te liliowce to cię po nogach będe całować
Na liście chciejstw były w czołówce...
Weekend bardzo pracowity miałam

"Skalniak" poszedł do przeróbki...zamienił się w kwaśną rabatę...
Niestety nie mam zdjęć przed...zanim mój M dotarł na działkę z aparatem to już miałam prawie wszystko zrobione...
Zamiast drewnianych płotków były kamienie.Musiałam wkopać płotki,najpierw je pomalowałam impregnatem i poprzenosić kamienie.Na trawniku wokół rabaty widać odciśnięte ślady po kamieniach które troszkę uszkodziły trawnik...
Troszkę mało mam tam jeszcze roślin ale z czasem się to zmieni.
Posadziłam tam dwie azalie,berberysa,ligustr,dwie małe choineczki,dwie hosty,wrzośćca.

Jednak nie to jest dzisiaj najważniejsze....
Ważniejsze jest to że dostałam paczkę od Joli;:91

Mój kocurek nie krył zainteresowania

Jolunia strasznie Ci dziękuję.Wszystko dzisiaj wkopałam.Jeszcze jak na złość deszcz padał ale nie mogłam pozwolić by coś się stało tym roślinkom i pobiegłam na działkę mimo deszczu.
Zmokłam jak diabli,ale najśmieszniejsze jest to że deszcz padał a ja kwiatki podlewałam te od ciebie po posadzeniu.Ludzie pewnie pomyśleli że zwariowałam

Zostawiłam w domu tylko żagwin,strasznie był omdlały.Podróż dała mu się we znaki.
Zadoniczkowałam go i zostawiłam na balkonie w moim sanatorium.Nie chiałam go na pełne słońce wystawiać.Mam nadzieję że dobrze postąpiłam...Jak odżyje to go przeniosę do ogrodu.
Zostawiłąm też malwy,bo mam wątpliwości jak je posadzić? Po jednej sadzonce w rządku czy jak? Może wszystkie naraz? Mam je na razie w ziemi w doniczkach.W przeciwieństwie do żagwinu są piękne i soczyste jakby nigdzie nie jechały

A za te liliowce to cię po nogach będe całować

Na liście chciejstw były w czołówce...