Storczyki Storczykowej
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
u mnie raczej pędziki jak wyrastały to rosły i kwitły... nie wiem, dlaczego stanęły w miejscu. nie przestawiałaś ich w czasie wzrostu pędów? okno wschodnie jest dobre dla Phalaenopsisów. na południowym trzeba cieniować, bo łatwo mogą się poparzyć ich delikatne liście. ale na wschodnim też mi kilka razy oparzyło. a nawożenie raz na miesiąc im wystarczy. zbyt częste może im zaszkodzić.Baryczka pisze:Okno mam od wschodu, ale prawie każdego wieczoru je doświetlam i światła nie powinno im brakować.
Myślisz, że mogłabym częściej je nawozić? A może w ogóle przewieźć do mamy domku, bo ona ma świetne okno od południa? Czy miałaś kiedyś taki problem z Twoimi Phal.?
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to już nic nie wiem.
Ogólnie wszystkie stoją na tym samym oknie, nie były przestawiane, no, tyle co do podlewania. Liczyłam, że z przyjściem wiosny ruszą, ale nie. Dobrze, że chociaż rosną u nich nowe liście i korzonki. Może mam nawóz w złej proporcji i potrzeba im więcej składników odpowiedzialnym za indukcje kwitnienia? Jak myślisz?
Ogólnie wszystkie stoją na tym samym oknie, nie były przestawiane, no, tyle co do podlewania. Liczyłam, że z przyjściem wiosny ruszą, ale nie. Dobrze, że chociaż rosną u nich nowe liście i korzonki. Może mam nawóz w złej proporcji i potrzeba im więcej składników odpowiedzialnym za indukcje kwitnienia? Jak myślisz?
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Storczykowa
- Storczykowa
pędziki Vand rosną powolutku, ale może latem zakwitną (o ile nie opadną). jedna z maleńkich Vand chyba zaczyna przedłużać mały korzonek, który puściła pewnie niedługo przed przyjściem do mnie. to co rośnie na pędzie Phal. wyglądającego jak "pink panther" to keiki, już wypuszcza pierwszy listek. torebka nasienna na białym Phal. rośnie szybko. jeden z białych w bordowe kropki puszcza odgałęzienie z niekwitnącego pędu. pozostałe mają się dobrze.
- Storczykowa
- Storczykowa
jutro wystawa! 2 Vandy i Phal. liodoro puszczają pędziki. żółta Vanda oprócz pędzika puszcza też 2 nowe korzenie. pozostałe V. wydłużają te, co już mają. niektóre Phalaenopsisy kwitną, inne puszczają liście i korzonki. wiosennie jest u moich storczyków. a ja nie umiem doczekać się wystawy i mam nadzieję, że spełnię tam moje marzenia.
-
- 200p
- Od: 20 sty 2009, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Storczykowa
co do torebki nasiennej, po prostu wyciąga się pyłek z jednego kwiatu i umieszcza w prętosłupiu na kwiatku innego Phalaenopsis. zabranie pyłkowin i zapylenie skracają życie kwiatu, więc najlepiej robić to pod koniec kwitnienia.
co do wystawy, byłam dziś, ale trochę się zawiodłam. nie było za bardzo botanicznych. z bot. widziałam niekwitnące belliny i trochę innych. hybrydy były, ale przeważnie takie jak mam. było parę Vand, ale bardzo drogie. zrobiłam dużo zdjęć, wstawię w wątku ze zdjęciami z wystaw.
kupiłam sobie 2 Phalaenopsisy woskowe i malutką lueddemanianę, która podobno jest dorosła. to nieduża, słabiutka roślinka, pewnie długo nie była podlewana. jutro ją muszę podlać. była posadzona w beżowym mchu, ale wydłubałam jej ten mech i wsadziłam w korę, do której dałam trochę kawałków tego mchu. nie podlałm jej dzisiaj, bo przy wydłubywaniu beżowego mchu mogły się uszkodzić i chcę, by te pęknięcia zaschły przed podlaniem. pozostałe 2 są woskowe, nakrapiane, każdy z nich puszcza spomiędzy liści drugi pęd.
to zdjęcia tych, co kupiłam:

pomarańczowy Phal.:
i tulipan zerwany parę dni temu w ogródku:

jestem zadowolona z kupionych dzisiaj storczyków, mimo, że nie udało mi się kupić moich wymarzonych. te 2 woskowe puszczają pędziki. jeden z nich jest bardzo duży, jego liście są szerokie na 12 cm i długie na 23-35. lueddemaniana jest malutka, ale mam nadzieję, że się zabierze i urośnie ładniutka.
co do wystawy, byłam dziś, ale trochę się zawiodłam. nie było za bardzo botanicznych. z bot. widziałam niekwitnące belliny i trochę innych. hybrydy były, ale przeważnie takie jak mam. było parę Vand, ale bardzo drogie. zrobiłam dużo zdjęć, wstawię w wątku ze zdjęciami z wystaw.
kupiłam sobie 2 Phalaenopsisy woskowe i malutką lueddemanianę, która podobno jest dorosła. to nieduża, słabiutka roślinka, pewnie długo nie była podlewana. jutro ją muszę podlać. była posadzona w beżowym mchu, ale wydłubałam jej ten mech i wsadziłam w korę, do której dałam trochę kawałków tego mchu. nie podlałm jej dzisiaj, bo przy wydłubywaniu beżowego mchu mogły się uszkodzić i chcę, by te pęknięcia zaschły przed podlaniem. pozostałe 2 są woskowe, nakrapiane, każdy z nich puszcza spomiędzy liści drugi pęd.
to zdjęcia tych, co kupiłam:

pomarańczowy Phal.:

i tulipan zerwany parę dni temu w ogródku:

jestem zadowolona z kupionych dzisiaj storczyków, mimo, że nie udało mi się kupić moich wymarzonych. te 2 woskowe puszczają pędziki. jeden z nich jest bardzo duży, jego liście są szerokie na 12 cm i długie na 23-35. lueddemaniana jest malutka, ale mam nadzieję, że się zabierze i urośnie ładniutka.
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to masz Swojego wymarzonego choć malutkiego. Gratuluje 

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Witaj Dusia,też odwiedziłam dzisiaj wystawę. dobrze się oglądało,bo nie było zbyt tłoczno.Największą popularnością cieszyły się phalenopsisy,dendrobia byly cudne,a te vandy kwitnące!Wszystkim zrobiłam zdjęcia,a jedną nawet kupiłam (chociaż nie było jej w planie zakupów).Napatrzyłam oczy do woli,i wróciłam zadowolona.
Pozdrawiam Grażyna.
Pozdrawiam Grażyna.