Jak zagospodarować klomb?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Jak zagospodarować klomb?

Post »

Witam wszystkich :)

Mam mały ogródek od strony zachodniej domu. Jest w nim zrobiony klomb. Wiosną na klombie rosły tulipany botaniczne a w ogródku posadzone są narcyzy, krokusy, hiacynty i inne cebulowe wiosenne. Rosną również róże.
Po przekwitnięciu kwiatów cebulowych zrobiło sie pusto w ogródku - zwłaszcza na klombie. Proszę o radę co można posadzić. Wysiałam w skrzynki szałwie i dziwaczki ale są za małe do wyadzenia. Może jakieś pomysły?

Pozdrawiam
--
Misia
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Najlepiej Misiu byłoby gdybyś posadziła na klombie kępki bylin niskich,płożących i zadarniających.
Wszystko by się wzajemnie uzupełniało przez cały rok a wysiane roślinki jednoroczne mogłyby być dopełnieniem całej kompozycji.
Pomyśl nad moja propozycją.Może tam powinny znaleźć sę takie byliny jak:żagwin,floks szydlasty,rojnki,rozchodniki,trzmielina którą musiałabyś mocno ciąć,zawciąg nadmorski itp.
Awatar użytkownika
misia
500p
500p

Post »

3 lata temu rosły na klombie floksy różne kolory ale wszystkie wyschły po zimie. Stąd pomysł na rośliny jednoroczne i tulipany. Może zima była wtedy zbyt sroga. Pomysł bardzo ciekawy.
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Witaj,
Trzeba zrobić projekt klombu i plan nasadzeń. Nie napisałaś w jaki sposób masz rozmieszczone cebulowe. jeśli są posadzone na klombie w sposób niezorganizowany to trzeba będzie je wykopać i rozmiescić według planu ,grupami iporą kwitnienia na klombie.

Wybierz swoje ulubione rośliny liściaste iglaste i byliny.

jeśli klomb jest przy ścianie to większe rośliny umieszczamy z tyłu, jeśli na środku trawnika to środek ciężkości kompozycji może być zaznaczony centralnie lub lekko po bokach. Wszystko zależy od otoczenia i architektury ogrodowej.

Z roślin do róż mogę polecić Lawendę , Salvia nemorosa, klorowe Żurawki z bylin kwitnących jesienią a bardzo efektownie wygladająca w kazdej fazie rozwoju to Sedum spektabile np odmiana Matrona, lub inna wersja kolorystycznj liści i kwiatów. Na stronie zachodniej bardzo dobrze będą sie czuły niektóre funkie.

Dla urozmaicenia mozna dosadzić liściaste ozdobne z liści i kwiatow np. Tawułki i Pięciorniki.
Po zaplanowaniu na rabacie roślin osiowych pomiędzy nie grupami sadzimy rośliny cebulowe w taki sposób aby przy usychaniu cebulowe byly jak najmniej widoczne. A potem obcinamy ich liście i mamy rabatkę zagospodarowańą.
Roślinki o ktorych pisała KaRo można posadzić na obrzezch rabatki.

Pozdrawiam
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
misia
500p
500p

Post »

Oto mój ogródek (zdjęcie robione w kwietniu z okna):

Obrazek

Dodam że po prawej stronie rośnie 15 letni Cis i pod nim nic prkatycznie nie chce rosnąć - wypija wodę i ziemia robi się twarda jak skała.

Dzisiaj zakupiłam parę skalników na klombik. Zastanawiam się nad różą szczepioną na pniu (na środku klombu)

A to ogródek:

Obrazek Obrazek

Dziękuję za wszelkie wskazówki :)

Pozdrawiam
--
Misia
Awatar użytkownika
jolanda
50p
50p
Od: 20 kwie 2007, o 19:40

Post »

Misiu posadz kilka liliowców zakryją usychające tulipany i hiacynty. Na rabacie z tulipanami mam też róże, lilie, firletkę. dzwonki alpejskie, astry alpejskie i ubiorek wiecznie zielony, oraz kilka orlików. :P
moje roślinki moja radośc
Awatar użytkownika
fgora
200p
200p
Od: 16 lis 2008, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

albo zasiej aksamitki stopniowo (tz. od najwyższych odmian do najniższych) ich kolory będą pięknie kontrastowały z jałowcem i cisem. Co roku będą sie same wysiewały tylko ty ucinaj pędy jesienią a zanim urosną to rośliny cebulowe przekwitną :D :D :D dobrze ci radze ja tak robie i mi coroku same rosną :D :D :D :D postaram się zrobić zdjęcie :D :D :D :D
Pozdrawiam Filip
Kret0403
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 maja 2009, o 22:04

Rośliny na klomb

Post »

Witam, poszukuję jakichś roślin na dekorację klombu. Klomb ma średnicę 180cm. Ziemia będzie wymieniona na taką ze sklepu, ogrodniczą. Wygląda to tak że na krawędzi klombu w 5 równych odstępach posadzone są róże, wielokwiatowe, zaś na środku chciałbym różę pienną. Do zagospodarowania zostaje cały pozostały obszar. Chodzi mi o takie rośliny które ładnie by kwitły, najlepiej jak najdłuższy okres, mogły by to być jakieś byliny ale takie wiecznie-zielone. Zastanawiałem się nad żagwiniem ogrodowym ale wydaje mi się że ma zbyt krótki okres kwitnienia, więc może jakieś krzaczki - doradźcie coś. Chodzi o to aby poza okresem kwitnienia coś w tym miejscu siedziało a nie goła ziemia. Myślałem o tym aby wybrać dwa gatunki, pierwszy dorastający do około 10-15cm drugi w okolicach 20-30cm i posadzić je w dwóch pierścieniach. Z uwagi na dość duży obszar chciałbym aby rośliny nie były kosmicznie drogie, lub aby szybko się rozrosły. Dla zobrazowania wklejam zdjęcie
Obrazek
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Podaj nam trochę więcej szczegółów:
- jakie są wymiary orientacyjne tego klombu
- jaka jest wystawa (wschód, zachód czy północ, południe?)
- jakie nasłonecznienie (czy pełne, czy cień, jeśli cień, to kiedy i od ściany, drzew, czy co tam innego)?
- gdzie jest ten klomb, w jakiej strefie klimatycznej. Dobór roślin zależy m.inn. od tego, jakie zimy bywają w twojej okolicy...
- jakie masz możliwości nawadniania?
- jakie kolory róż planujesz / zasadziłeś?

Żeby wszystko było jasne - wiecznie zielone i wiecznie kwitnące - nie ma takich roślin w naszym klimacie :P Chyba, że sztuczne :P
Jeśli chcesz mieć kolorowo, to nie muszą to być wciąż kwitnące rośliny, wystarczą kolorowe liście :)
Nawet lepiej, bo na klombie pstrokacizna wygląda źle i bałaganiarsko, a zieleń w różnych odcieniach wprowadza ład i eksponuje kolorową resztę.
Na początek proponuję lawendę, to ta wyższa. Może też tawuła strzyżona? Niższe mogą być floksy szydlaste.

A teraz przeczytaj cały ten wątek od początku i daj znać, co o tym sądzisz :wink:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Kret0403
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 maja 2009, o 22:04

Post »

Dzięki bardzo za nakierowanie mnie na napisanie wszystkich szczegółów, nie wiedziałem że będą potrzebne. Ok postaram się odpowiedzieć

- średnica koła to równe 180cm, miejsce dla niższych roślin w odstępach między różami to pasy długości 60cm i szerokości 25-30cm
- nie bardzo wiem jak to określić, świeci od strony tej czerwonej róży
- słońce pada na to miejsce praktycznie od południa aż do zachodu, czyli nasłonecznienie pełne
- jeżeli o to chodzi to działka jest w Szczecinie (Zachodniopomorskie)
- automatyczne nawadnianie odpada ale na działkę mam 2min drogi piechotą więc podlewać w razie potrzeby mogę nawet codziennie
- kolory róż zasadzonych takie jak na schemacie, co do piennej to jeszcze nie wiem

co do wiecznie kwitnących to oczywiście nie o to mi chodziło, po prostu myślałem o czymś co by kwitło ze 2 miesiące ale po przekwitnięciu coś zostawało (listki, trawka, itp)

Nalewka z tą lawendą i floksami to strzał w 10. Naprawdę właśnie o coś takiego mi chodziło. Jeżeli masz jeszcze jakieś propozycje to słucham.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”