Ogród Izabelli - Cz.2
- izabella1004
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Danusiu jeszcze bym chciała tego pełnego zawilczyka Betty Blacke .Szkoda że twój ci zmarzł .
Piterekdziękuję za odwiedziny .Cały czas sobie mówię że już nic nie kupię ale jak gdzieś spotkam jakąś roślinę ,drzewko ,krzew to jest silniejsze odemnie i nie potrafie sobie odmówić.
I tak powstała moja mała kolekcja roslin.
Majko tak mi się wydawało ale to będą żółte.Mam jeszcze takiego psizęba ale w tym roku jeszcze nie będzie kwitł ale ma bardzo ciekawe liście.

Parę innych roślin
Epimedium

Ostatnie kwitnące przylaszczki

Miłek wiosenny.

Szachownice

Piterekdziękuję za odwiedziny .Cały czas sobie mówię że już nic nie kupię ale jak gdzieś spotkam jakąś roślinę ,drzewko ,krzew to jest silniejsze odemnie i nie potrafie sobie odmówić.
I tak powstała moja mała kolekcja roslin.
Majko tak mi się wydawało ale to będą żółte.Mam jeszcze takiego psizęba ale w tym roku jeszcze nie będzie kwitł ale ma bardzo ciekawe liście.

Parę innych roślin
Epimedium

Ostatnie kwitnące przylaszczki

Miłek wiosenny.

Szachownice

- izabella1004
-
- Od: 26 maja 2008, o 20:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Izo. Ty masz chyba peonie drzewiaste, a ja mam ogromna ochote je mieć. Widziałam dzisiaj japonskie , i kilkoma dużymi pąkami, po 50 zł. Na wysoskość sadzonka miała ok 50 cm. Czy taka sadzonka zwiększa szanse na przyjęcie się peonii? Czy powinnam szukac jeszcze większej czyli jeszcze droższeJ
Chcę ja posadzic jakieś 3-4 m od pnia modrzewia, na słońcu. Ziemię mam bardzo piaszczystą, więc myślałam o kupnie worka ziemii ogrodniczej, może do warzyw, zeby godnie cesarzową posadzić. Podsypać jej na dno dołka obornika? Mam koński i bydlecy, taki ze słomą. Mam też granulowany no i mam granulki Osmocote do ogrodu. Na czym jej bedzie najlepiej?. Mam straszna ochotę na ogromną peonię z ogromnymi kwiatami, jakie widziałam na zdjęciach w wątku peoniowym
. Zeby posadzic ja w tym miejscu, o którym pisałam, będę musiała wykopać krzew jaśminu, który tam teraz rośnie. Ale jestem gotowa na wszystko byle miec taka peonię.

Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia
- izabella1004
Bogusia ja bym bez zastanowienia kupiła takie piwonie bo do tej pory wszystkie te co ja kupiłam jeszcze nigdy nie trafiły mi się z pąkami kwiatowymi.
U mnie piwonie drzewiaste rosną w normalnej ziemii ogrodowej i jak sadziłam to nie dawałam żadnego obornika ,nawozu itp tylko pod niektóre sypałam mączke rogową bo akurat miałam..Piwonie nie lubią za dużo azotu i radziła bym ci ich teraz nie dokarmiać.Dwie piwonie mam posadzone w pełnym słońcu i pare metrów od dęba szybciej przekwitają niz te które mają słońce tylko rano(nawet tam rosną i kwitną lepiej).
Czy ten modrzew jest duży?
Jeśli masz tak słabą ziemie to by się przydało dokupić i wymieszać z ogrodową.
U mnie piwonie drzewiaste rosną w normalnej ziemii ogrodowej i jak sadziłam to nie dawałam żadnego obornika ,nawozu itp tylko pod niektóre sypałam mączke rogową bo akurat miałam..Piwonie nie lubią za dużo azotu i radziła bym ci ich teraz nie dokarmiać.Dwie piwonie mam posadzone w pełnym słońcu i pare metrów od dęba szybciej przekwitają niz te które mają słońce tylko rano(nawet tam rosną i kwitną lepiej).
Czy ten modrzew jest duży?
Jeśli masz tak słabą ziemie to by się przydało dokupić i wymieszać z ogrodową.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Izo szachownice mnie powaliły - super.
Też chciałabym takich doczekać.
Na razie zakwitła mi jedna.

Też chciałabym takich doczekać.
Na razie zakwitła mi jedna.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- Od: 26 maja 2008, o 20:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Izo dzięki za rady. Jak na mój mały ogródek, to ten modrzew jest bardzo duzy. Jest parę metrów wyższy od piętrowego domu ze strychem. Myślisz, że za blisko chcę obok niego posadzić peonię? A jeszcze jedno pytanie czy dokarmiasz jakoś ostrózki, bo ja czytałam , że są bardzo żarłoczne i że trzeba je podlewać z nawozem co 4 tygodnie. Mnie po raz pierwszy wzeszły ostróżki po zimie i trochę się nad nimi trzęsę i nie chciałabym czegoś zepsuć. Nie wiem czym je dokarmiać. Mogę przykopać dookoła nich granulowany obornik albo kupić azofoske i trochę rozpuścić w konewce. A co Ty robisz z ostróżkami?
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia
- izabella1004
Bogusia jeśli chodzi o modrzew to nie wiem jaki ma system korzeniwy ale wszystkie rośliny przy dużych drzewach słabiej rosną.Ostróżki jeszcze nigdy nie dokarmiałam i sama u mnie się wysiewa ale z nawozami trzeba bardzo uważać bo można zniszczyć rośliny.
Ja w tym roku swoje rośliny podsypywałam popiołem drzewnym bo miałam po zimie go bardzo dużo.
Ja w tym roku swoje rośliny podsypywałam popiołem drzewnym bo miałam po zimie go bardzo dużo.
- izabella1004
Chatte Iza po szkółkach mało jeżdzę bo w mojej okolicy jest tylko jedna a do Szczecina 70 km ale zawsze przy okazji coś mi w oko wpadnie.Wysyłkowo też można zamówić już dużo ciekawych roślin i jeszcze kupuję na alegro gdzie nie zawsze jestem zadowolona ale wtedy już drugi raz tam nie kupuję.
Mój ogród nie jest taki wcale piękny .
Magnolie

Prymula

Moja sasanka z siewu.

Mój ogród nie jest taki wcale piękny .
Magnolie

Prymula

Moja sasanka z siewu.