Nie mogłem przedawkować. Do odmierzania preparatu używam specjalnej małej wagi aptekarskiej...wronek89 pisze:Aj Andrzeju, przedawkowałes ;(
Śliwa - choroby i szkodniki Cz.1
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 lis 2006, o 18:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Prawdopodobnie rak korzeni
Miałem podobny przypadek kilka lat temu i wszystkie 4 renklody stopniowo się wykończyły . Po sprawdzeniu korzeni stwierdziłem raka. Ja mam działkę na terenie bagnistym, więc może wysoki poziom wody to sprawił. nie jestem pewien ,ale już renklody nie sadzę, chociaż są bardzo smaczne.
Prawda jest sednem istnienia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może tu coś znajdziesz http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/chorsad.html Ile lat ma ta sliwa? U mnie też zaczęły usychać gałęzie przy 24 letniej śliwie. Po ścięciu jej stwierdziłem, że pień jest częściowo w środku spruchniały. Objawy jak to opisałem w temacie: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=1457
Pozdrawiam Andrzej.
Śliwa - choroby i szkodniki
Witam!
W zeszłym roku na jesień posadziłem drzewko śliwki węgrierki zwykłej. W tym roku zakwitło i widać, że żyje. Niepokoją mnie jednak niektóre przybrązowione końce gałązek. Ponieważ trochę się naczytałem o brunatnej zgniliźnie i raku bakteryjnym więc profilaktycznie opryskałem to drzewko miedzianem jak na razie nie zauważyłem negatywnego skutku oprysku. Te przebarwienia były już wcześniej. Pod drzewkiem rozsypałem również nieco azofoski. Co o tym sadzicie?

W zeszłym roku na jesień posadziłem drzewko śliwki węgrierki zwykłej. W tym roku zakwitło i widać, że żyje. Niepokoją mnie jednak niektóre przybrązowione końce gałązek. Ponieważ trochę się naczytałem o brunatnej zgniliźnie i raku bakteryjnym więc profilaktycznie opryskałem to drzewko miedzianem jak na razie nie zauważyłem negatywnego skutku oprysku. Te przebarwienia były już wcześniej. Pod drzewkiem rozsypałem również nieco azofoski. Co o tym sadzicie?

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kiepsko widać,ale być może końcówki z racji tego,że nie zdążyły zdrewnieć do zimy-zostały po prostu uszkodzone przez mróz.Wklej,jeśli możesz zdjęcie z widokiem samej gałązki.Obetnij te uszkodzone końce łącznie z 1 cm zdrową częścią gałęzi,zabezpieczając miejsca cięcia jakąś maścią sadowniczą,np. funabenem.
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
Zawiązki śliwek z robaczkiem???
moje śliwki , a właściwie zawiązki mają ( niektóre na szczescie) taką czarną plamkę rozpołowiłam ja i okazało się ze kazda śliwka z czarnym punkcikiem ma w sobie glistkę , czy powinnam te zawiazki z czarnymi kropkami usunąc???????????????????????? proszę o odpowiedź!!!!