Zielony ogród w lesie.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Haniu :D
Hosty na balkonie pięknie Ci wyrosły. Przyglądam sie i myślę, że sama też swoją doniczkę wystawię na powietrze. Tylko, że ja na razie mam tylko dwie roślinki i trzymam w kuchni na parapecie.
Nie pomyślałam nawet żeby je przewietrzyć.
Działka robi wrażenie i bliskość lasu na pewno uspokaja aż Ci zazdroszczę, przyjemne miejsce :D
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
ewa 30
200p
200p
Od: 29 mar 2009, o 14:52

Post »

Może nie masz szafirków ale działkę w lesie nie wszyscy mogą mieć i tak wspaniale jak ty .
śpiew ptaszków , grzybki, no i różne roślinki , które u nas nie rosną.
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie
Sabinko ja moje Hosty od momentu zasadzenia kłącz do doniczek trzymam na balkonie, przymrozki były i nic im nie zaszkodziło :) Zresztą w domu nie miałabym gdzie ich ustawic :) :)
balkon mam od wschodniej strony więc słoneczko tylko rano i bardzo im tam pasuje :)
to miała być tylko "wylęgarnia" część już zabrałam na działkę, częśc zabiorę następnym razem a część ma być posadzona przed nowym domem ...
ale ze względu na to, że Hosty świetnie nadają się do upraw w doniczkach to kilka sztuk różnych gatunków chcę właśnie w donicach trzymać.
Widzę, że rosliny posadzone w ub roku w lesie gorzej wschodzą, bo tam zawsze wszystko 2 tygodnie później wygląda na świat...
Ja mam host ok 40 gatunków.... zakochałam się w nich w ub roku.
pooglądaj sobie wątek kompozycje host może do czegoś Cie to zainspiruje :)

Ewo szafirków nie mam, ale w przyszłym roku posadzę na bank :)
a działka w lesie o tej porze jest cudna... Ptaki rzeczywiście koncertują wspaniale.. szkoda tylko że troche zimno było w sobotę..
Wiecie koleżanki każdy rejon naszego kraju ma swoje plusy i musy..
jak możemy mieć coś to na bank nie możemy czegoś innego...
i tak w kółko :)
milutkiego dnia
Owoce dojrzewają w słońcu, Ludzie w świetle miłości!!

zielony ogród w lesie
Urszula B
500p
500p
Od: 27 sty 2009, o 08:21

Post »

masz racje Haniu, w lesie wiele roślin ma spory poślizg w kwitnieniu, u mnie tez dopiero kwiaty robią przymiarki do pełnego rozwoju:)

pozdrawiam
Urszula B - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19821
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p

Post »

Urszulo
tak to jest z tymi działkami.. tu w koło wszystko kwitnie i jedzie człowiek do tego swoje go lasu z nadzieją, że coś juz tam zobaczy ładnego..... a tam albo leniwie kiełkuje albo jeszcze pod ziemia...
ale co się dziwic.. wyobraź sobie, że teraz w nocy z Piątku na sobotę było -1.. no to roślinki mądre, że siedzą - bo niby po co mają marznąc :)

zielony ogród w lesie
Urszula B
500p
500p

Post »

oj tak Haniu...choć małymi kroczkami idzie to juz na przód, a z drugiej strony pomagam troszkę by to kwietniej wyglądało i dokupuje kwiatow np. bratki

Też walcze z kompostownikiem, a właściwie walczymy, jesteśmy na etapie przesiewania przez taką do budowy wykorzystywaną arfę kompostu, żeby oddzielić od nie przetrawionych liści debowych i szyszek, kompost leżał ponad 4 lata wiec ziemia jest świetna, rozśiewamy to po działce, zakopujemy dołki, pracowicie wygrzebane przez nasze psiorki jak były mniejsze...a taka rodrabniarka to dobra sprawa, od roku w ten sposób przygotowujemy gałązki na kompost, bo u nas jest całkowity zakaz palenia ognisk...więc to urządzenie sie idealnie nadaje...

a jak u ciebie wiosna w lesie?

pozdrawiam
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p

Post »

Z wiosną w lesie jest tak, że już ją czuć ale niekoniecznie widać.
pączki na drzewach, trawka bardzo powolutku rusza..
moje poletko konwaliowe już w kłaczach na wierzchu.. czyli jak pojadę następnym razem to już listki zielone :) :)
Ja tam mam głownie pogrupowane iglaki a one są ładne cały rok.
W ub roku dosadziliśmy 3 sztuki porzeczek, 3 sztuki agrestu i na tyle działki taką jeżynę bezkolcową z ogromnymi owocami... ale ta ostatnia jeszcze wcale nie ruszyła.
Rośliny, które się zmieniają to Hosty... mam ich tam ze 30 sztuk i to na nie czekam jak powschodzą i pusta rabata zakryje się liśćmi..
poza tym znów zagrabiłam całą działkę - bo to praca bez końca...
teraz jak pojadę, ale chyba dopiero za 2 tygodnie - niestety - ale w ten weekend muszę odwiedzić rodzinę, której nie odwiedziłam podczas świąt. A następny weekend zaplanowany na zakupy - kleje, gipsy, glazura do kuchni.. itd..
więc dopiero weekend majowy pojedziemy.. mamy kilka drzew do wyrąbania, więc taka cięższa praca się szykuje :)

zielony ogród w lesie
Urszula B
500p
500p

Post »

no to Haneczko czeka Cię najgorsza praca, u nas mieliśmy do wycięcia 4 sosny, były chore i właściwie posuchy, na szczęście, człowiek, który sie wycinką zajął, znał sie na rzeczy, drzewa wyciął. pociął, i nawet sladu nie zostawił, żadnych zniszczeń...

Jak tak często nie jeździsz na działeczkę to widzisz zachodzące zmiany:).. mnie sie wydaje że u mnie zmiany zachodzą powoli, bo widzę je codziennie..

pozdrawiam
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p

Post »

halo halo
Piła motorowa to moja ulubiona zabawka :) :)
sama sie tymi drzewami zajmę i porąbie je na takie do kominka :) :)
miałam taki weekend ub wiosny - 12 sztuk legło i śladu po nich nie zostało.

Masz oczywiście rację, że bywając na działce rzadko widzę każdą zmianę :)
ale czasami chciałoby się z naturą poobcować i pospacerować do działce tak dla odpoczynku, dla relaksu... dla świeżego powietrza..
no niestety balkon odpada...
Cieszę, się na nowy kawałek ziemi przed domem.. tak żeby wieczorem wyjść posiedzieć odpocząć z herbatką... ach ... marzenia..
marzenia są po to, żeby je realizować :)

zielony ogród w lesie
Urszula B
500p
500p

Post »

no Haniu, Ty to jednak jestes dziewczyna co żadnej pracy sie nie boi, ja tam sie takich narzędzi ostrych i wibrujących boję:)..u mnie ścinalismy sosny, sosna sie do komonka nie nadaje, jest zbyt zywiczna i zalepia komin...

Takie obdowanie na codzien ma naprawdę swój urok, szczegołnie milo jest rano, kiedy budzą sie ptaki:)

pozdrawiam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p

Post »

Własnie te poranki i kawa na tarasie są najcudowniejsze.... i zawsze jak tak jestem to zaluję, że nie moge tak co rano pić kawy...
na emeryturze się wyniosę w góry, do malutkiego domku na słonecznym zboczu góry.... i już :) :)
a wiesz u nas na działce cały czas palimy sosnowym drewnem, słyszeliśmy, że nie dobre do kominków ale wiesz co ten domek ma ze 20 lat i nigdy nic się nie stało a dwa kominki są i kotłowało się tak setki razy... imprezy studenckie mojego kochanie się tam odbywały takie ze hoho
Tam ogrzewa się właśnie kominkiem dwa pokoje i sypialnie i trzeba czasem palić równo bo nie jest za szczelny ten domek :) tylko łazienka i kuchnia ma podłogowe ogrzewanie
I tak jak całą jesien się jeździ to tych sosen idzie z dymem sporo i nic sie nie wydarzyło..
i nie bedę się tym przejmowąć i tak jak skończymy z domem to na działce trzeba dach wymienić to i komin się zrobi. poza tym co mam robić z taką ilością drzew?

zielony ogród w lesie
Urszula B
500p
500p

Post »

a bo Ty Haniu musisz miec pewnie porządny stary komin:), nie to co ja, jakies nowoczesne coś, o co trzeba inaczej dbać:), tę sosne co ścieliśmy spaliliśmy w kominku ale tylko co jakis czas dokladaliśmy szczapy sosnowe, tak to brzoza albo dąb...
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p

Post »

No komin jest konkretny ale kominek sam w sobie czyli to co widać wcale monstrualne nie jest - wazne, że ciepło i że nie muszę drzewa z lasu wywozić a drugiego wwozić :) :)
zycie należy sobie ułatwiać..
.. a mnie się nie chce w biurze siedzieć...

zielony ogród w lesie
Urszula B
500p
500p

Post »

oj, mnie sie też nie chce, ale muszę dziś siedzieć do 17.30... normalnie straszne
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p

Post »

Ja tylko do 15 tej
ale o 7 rano.....

zielony ogród w lesie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”