Kolorowy ogród Geni - cz.4
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na razie nic przy nich nie grzebię ale wiem że i tak będę musiała kupić nowe posadzę obok bo nawet jak tam coś wypuści to i tak nie będą pełnowartościowe.Aska pisze:Z bólem serca przeczytałam o różach. Wiele osób zanotowało straty w tym roku.
Mnie też wczoraj nie wysyłało postów, była awaria. Admin już uporał się z problemem.
- e-genia
Moje oczko ma 70 cm gł. Ale o koszyczkach nie słyszałam ,może mi powiesz gdzie mogę takie koszyczki kupić bo mnie wczoraj facet który właśnie dzielił swoje na sprzedaż powiedział że w zwykłe doniczki i w zwykłą ogrodniczą ziemię no i teraz się martwię gdzie ja te koszyczki kupię i w jaka ziemie wsadzić.Mutari pisze:Geniu żeby ci ładnie rosły lilie, to musisz wiedzieć jaką masz głębokość oczka i oczywiści musisz posadzić je w odpowiednim podłożu i koszu, który jest do tego przystosowany. Lilie są do stref głębokich, średnich i płytkich (tzw miniaturki).
Genia
- izabella1004
- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Geniu tylko w te koszyczki musisz włożyć worek jutowy bądź coś innego, aby ziemia się nie wypłukała . Lilie dość szybko się ukorzeniają i po jakimś czasie worek ten ulegnie rozkładowi. Koszyczki potrzebne są dla tego ,a by woda przepływała przez korzenie, które wchłaniają składniki odżywcze, które znajdują się w wodzie i ładniej rosną niż w zwykłej doniczce.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Faktycznie ... sprawdziłam w googlach ,ale ja go nie znałam .
Gieniu ,ja mam również lilie wodne i rosną mi bardzo dobrze,są okazale i obficie kwitną.
Posadziłam je kilka lat temu do zwykłych doniczek produkcyjnych takich czarnych w jakich kupujemy np.iglaki z tym,że rozgrzanym prętem wypaliłam dużo dziurek w ich bokach.
Zrobiłam sito.
Wsadziłam do zwykłej mojej ogrodowej ziemi ,z tym ,że jest ona gliniasta.
To się znakomicie sprawdziło.
Nigdy więcej nie przesadzałam moich lilii a naprawdę są w znakomitym stanie.
Możesz zobaczyć zdjęcia z ubiegłego roku
Gieniu ,ja mam również lilie wodne i rosną mi bardzo dobrze,są okazale i obficie kwitną.
Posadziłam je kilka lat temu do zwykłych doniczek produkcyjnych takich czarnych w jakich kupujemy np.iglaki z tym,że rozgrzanym prętem wypaliłam dużo dziurek w ich bokach.
Zrobiłam sito.

- e-genia
No właśnie KaRo tak wczoraj mówił mi ten Pan ..Lili od niego nie kupiłam bo miał tylko blado różowe i to do dużych oczek nie chciał dużo bo tylko po 15 zł za to rybki od niego kupię ma mieć w sobotę.KaRo pisze:Faktycznie ... sprawdziłam w googlach ,ale ja go nie znałam .
Zrobiłam sito.
Ja mam też ziemie gliniastą wiec nie będzie problemu ,ale ze mnie głuptas wstydziłam się zapytać jak to posadzić i w co i dzięki Tobie i Marcinowi mam aż 2 możliwości.Dziękuję.
Zaraz pójdę zobaczyć Twoje oczko wodne i lilie .
Genia
Geniu podaj mi jeszcze dokładne wymiary twojego oczka. Pytam dlatego, że chcesz w nim trzymać ryby. Aby ryby przezimowały w oczku, to głębokość wody musi mieć przynajmniej 90 cm a najlepiej 110 cm. U mnie jest około 120 i ryby zimują rewelacyjnie. Na okres zimowy wkładam im sporą kostkę napowietrzającą , dzięki której tworzy się przerębel i jest ciągle napowietrzana woda.
- e-genia
Marcin dzięki że mogę korzystać z Twojej wiedzy i doświadczenia i gdybyś nie wspomniał o sadzeniu lilii to wstydziłabym się zapytać. Jak nie będzie problemu z koszyczkami to posadzę w koszyczki a jak nie to tak jak pisała KaRo w doniczki tylko porobię dziury z boku .Mutari pisze:Geniu tylko w te koszyczki musisz włożyć worek jutowy bądź coś innego, aby ziemia się nie wypłukała . Lilie dość szybko się ukorzeniają i po jakimś czasie worek ten ulegnie rozkładowi. Koszyczki potrzebne są dla tego ,a by woda przepływała przez korzenie, które wchłaniają składniki odżywcze, które znajdują się w wodzie i ładniej rosną niż w zwykłej doniczce.
Marcin te zdjęcia są robione w święta dziś już więcej kwiatów kwitnie.
Izo dzięki za informacje