Opryski profilaktyczno lecznicze drzew owocowych.Czym??

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

zapobiegawczo p-ko chorobom grzybowym; jabłonki, grusze-zaraza ogniowa i parch,
-śliwy - brunatna zgnilizna drzew pestkowych i torbiel śliwek,
-czereśnie i wiśnie- rak bakteryjny.
W przypadku jabłoni, grusz, czereśni i wiśni powinnam zastosować Miedzian Extra, ale myślę, że Miedzian 50WP też zadziała. Po ubiegłorocznych atakach chorób wszelakich, zdecydowałam się po raz pierwszy na taki oprysk, niestety, nie widzę innego wyjścia.
Wyszukaj i wydrukuj sobie "program ochrony drzew owocowych" ZD PAN w Kórniku.
grzechuu1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 kwie 2009, o 21:57

Post »

Ok
Dziękuje
grzechuu1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam
Czy mogę jeszcze pryskać miedzianem50wp pryskać moje drzewka owocowe
O to pąki
sorki za jakość zdjęć

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
grzechuu1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam
Mam jeszcze dwa pytania
1 wsadziłem w zeszłym roku: wiśnie czereśnie śliwie i grusze i ich nie podpisałem
i jak mam teraz je popryskać
2 jak np. ze 100 gram oddzielić 6 gram jak to się robi, bo ni wiem
Proszę o szybkom odpowiedz
Kosiarz
200p
200p
Od: 9 cze 2008, o 23:40

Post »

grzechuu1 pisze:Witam
2 jak np. ze 100 gram oddzielić 6 gram jak to się robi, bo ni wiem
Proszę o szybkom odpowiedz
Zazwyczaj preparaty w proszku mają gęstość około 0,50-0,55g/cm^3. Łyżeczka od herbaty jest wstanie pomieść około 6ml wody, a więc zmieści około 3g danego preparatu, przy założeniu, że faktycznie ma mniej więcej taką gęstość.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

A w naszej sekcji o nawozach, opryskach, pestycydach itd próbowałeś znaleźć cokolwiek na temat? Np.:

- Przyklejony: Jak odważyć 1,5 g ?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Kosiarz
200p
200p

Post »

Nalewka pisze:A w naszej sekcji o nawozach, opryskach, pestycydach itd próbowałeś znaleźć cokolwiek na temat? Np.:

- Przyklejony: Jak odważyć 1,5 g ?
Tak czy inaczej nikt w owym topiku nie wspomina o gęstości substancji, chyba że coś przoczyłem. A to ma niekiedy kluczowe znaczenie. ;)
Przykładowo - płaska łyżeczka od herbaty wypełniona Ridomilem Gold nie będzie ważyła ~6 g tylko około 3,3 g.
grzechuu1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

wsadziłem w zeszłym roku: wiśnie czereśnie śliwie i grusze i ich nie podpisałem
i jak mam teraz je opryskać
Kosiarz
200p
200p

Post »

Do każdego preparatu masz dołączona ulotkę na temat jego stosowania. W niektórych przypadkach dla grusz, śliw, czereśni, wiśni, a w szczególnosci tych dwóch ostatnich - dawki preparatu na x l wody mniej więcej pokrywają się. Tak jest np. dla Sylitu 65WP. Zdało by się abyś to sprawdził.
Jeżeli w twoim przypadku tak nie jest, to do stosownego topiku wrzuć zdjęcia, a znajdzie się ktoś, kto podejmie się identyfikacji.
puniek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 paź 2008, o 10:51

Post »

gienia1230 pisze:zapobiegawczo p-ko chorobom grzybowym; jabłonki, grusze-zaraza ogniowa i parch,
-śliwy - brunatna zgnilizna drzew pestkowych i torbiel śliwek,
-czereśnie i wiśnie- rak bakteryjny.
W przypadku jabłoni, grusz, czereśni i wiśni powinnam zastosować Miedzian Extra, ale myślę, że Miedzian 50WP też zadziała. Po ubiegłorocznych atakach chorób wszelakich, zdecydowałam się po raz pierwszy na taki oprysk, niestety, nie widzę innego wyjścia.
Wyszukaj i wydrukuj sobie "program ochrony drzew owocowych" ZD PAN w Kórniku.
Miałem w zeszłym roku (i w poprzednich ale zwłaszcza w zeszłym) problem z tym połatajstwem (parch, zaraza ogniowa i rdzawnik) na gruszy i jabłoniach i na innym wątku (na jesieni) doradzano mi oprysk Miedzianem 50 przy pierwszym listowiu - i tu mam kilka pytań:

1. To kiedy to .. teraz czy też można poczekać jeszcze tydzień lub dwa (jestem na mazowszu więc to trochę później "rusza" wiosna niż w zachodniej Polsce).

2. Jak dawkować?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Ja w tym roku wykonałem dwa zabiegi miedzianem na wszystkich swoich drzewkach - pierwszy w trakcie pęcznienia pączków, drugi tuż po ich otwarciu. Myślę że jeszcze możesz nim opryskać, bo pąków kwiatowych jeszcze nie widzę na jabłoniach ani gruszy [a też jestem z centrum :wink: ] ale z umiarem gdyż zbyt duża dawka może spowodować poparzenia.

A co do dawki - nie pamiętam ile dałem, ja zawsze przeliczam ilość oprysku wg ulotki: jaka jest potrzebna na litr wody z proporcji. Np jeśli przykładowo jest podana dawka 1kg preparatu na 600 l cieczy, to wychodzi 10g na 6l :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Puniek, po ubiegłorocznej inwazji chorób i szkodników wydrukowałam sobie z netu dwa programy- terminarze ochrony:
1-"Terminarz ochrony roślin na działkach' opracowany na podstawie "Działkowca"
2-"Program ochrony drzew owocowych" ZD PAN w Kórniku
Oba programy różnią się troszkę w szczegółach jeśli chodzi o środki chemiczne. Terminarz z Działkowca zawiera jeszcze profilaktykę, metodę niechemiczną i metodę chemiczną. Program z Kórnika podaje tylko środki chemiczne.
puniek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 paź 2008, o 10:51

Post »

gienia1230 pisze:Puniek, po ubiegłorocznej inwazji chorób i szkodników wydrukowałam sobie z netu dwa programy- terminarze ochrony:
1-"Terminarz ochrony roślin na działkach' opracowany na podstawie "Działkowca"
2-"Program ochrony drzew owocowych" ZD PAN w Kórniku
Oba programy różnią się troszkę w szczegółach jeśli chodzi o środki chemiczne. Terminarz z Działkowca zawiera jeszcze profilaktykę, metodę niechemiczną i metodę chemiczną. Program z Kórnika podaje tylko środki chemiczne.
Problem w tym, że tam jest tabelka, która mnie "zabiła" ilością preparatów... U mnie jest problem na gruszy z Rdzawnikowcem a na jabłoni liście dostają plam i usychają tak , że w lipcu to co jest pod drzewem przypomina późną jesień. Na pozostałych drzewach też są plamy i liście opadają ale nie jest to gwałtowne tak jak na jabłoni. Aha przypominam sobie też, że wiśnia szybko gubi liście (ale nie ma takiej plamistości jak na gruszy i jabłoni)... a jak zerwę owoce z wiśni to drzewko bardzo szybko zrzuca wszystkie liście.
W wątkach często pojawia się nazwa Miedziam i Miedzian Extra - (nie wiem jaka jest między nimi różnica) - ale może coś innego do tego się nadawać?
Wiem, że nie ma środków uniwersalnych ale czy może ktoś mi doradzić 1 lub 2 środki, które to zwalczą o w ten weekend chyba jest ostatni moment na to?

Pozdrawiam
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Puniek, z tabelek wybieram tylko te środki, które rozwiążą mi jak najwięcej problemów. Drukuję sobie z netu ulotki informacyjne preparatów, spokojnie przeanalizuję, porównuję i wybieram.
Jaka jest różnica między miedzianem 50Wp a Extra- nie wiem, to już jakiś fachowiec niech się wypowie.
Na robactwo wszelkie używam tylko Mospilanu i Calypso.
Na choroby w tym roku, oprócz pierwszego oprysku miedzianem, kupię:
- Dithane- załatwi mi parcha jabłoni i grusz, drobną plamistośc liści jabłoni, antraknozę na orzechu włoskim. Na szczęście leszczyny i winorośli nie mam, a agrest i porzeczka tylko po 1 sztuce do skubania prosto z krzaczka, nic im się nie dzieje- nie opryskuję.
- Topsin- parch jabłoni i gruszy, brunatna zgnilizna drzew pestkowych (prawdziwe świństwo!)- śliwa, wiśnia. Topsinem opryskuję również róze. Gdy zauważę mączniaka, to obrywam całe krótkopędy i wrzucam na ognisko. Na składach chemicznych kompletnie się nie znam i boję się, czy aby nie są z tej samej grupy.
Z ub. roku mam jeszcze Ridomil i chyba Syllit, którymi opryskiwałam maliny p-ko zamieraniu pędów i piwonie, mam nadzieję, że w tym roku nie będą mi potrzebne. Może ktoś jeszcze coś podpowie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”