Męczennica,Passiflora - cz.1 uprawa,pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A to moja zeszłoroczna .Obecnie póki co ogolona całkiem coś lekko przysłchła przez zimę ale łodyżki dołem żywe więc czekam co będzie

Obrazek
ta fotka nie przedstawia jej okazałości bo robione jest po kątem kwiatu ale była naprawdę piękna, duża i gęsta.
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p
Od: 7 lut 2009, o 16:54

Post »

Iwonko, była piękna.

Passiflorę z Patio Plant także chętnie nabędę. Myślałam, że sadzonki spotka się w Castoramie czy Leroy Merlin. A sklep ogrodniczy to taki "no name" czy jakaś znana sieć? :?
Pozdrawiam, Kasia.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:D Passiflorę kupiłam w normalnym sklepie ogrodniczym. Nie wiem czy firma sprzedaje wysyłkowo- ale zobaczcie ich stronę- co można spotkać w handlu z tej firmy

http://www.patioplant.nl/pools/poofoto.asp

Ja już z tej firmy kupiłam / oczywiście w ciagu kilku lat... :wink: / klonika białego i czerwonego , ołownika, chińskie róże, aristolochię, asclepias, kuflik, kasja, bugenville białą, fiolet i pomarańcz, anisodonteę, tibuchinę erythrinę, passiflorę alata...
Nie wszystkie rosliny mam do dziś- ale to raczej padły z mojego nieumiejętnego obchodzenia się z nimi...
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
Paprykarz
50p
50p
Od: 10 sie 2008, o 22:37

Passiflora

Post »

Obrazek

To moje ale jakieś "dziwne" inne liście i wolno rosną. Nie to co moja dorosła sztuka.
Ludzie wstydzą się dziś, że ciągle jeszcze wstydzą się tego, czego wstydzili się dawniej.
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p

Post »

Paprykarzu, bardzo ładna - jaki to gatunek? Ja mam podobną albo taką samą i też do końca nie wiem, co to za jedna, ale najbardziej zbliżona do ligularis.
Pozdrawiam, Kasia.
Awatar użytkownika
mała róża
50p
50p
Od: 12 mar 2009, o 14:16

Post »

Kochane, to moja passiflora, której nasionka też zamówiłam na allegro w tamtym roku gdzieś około lutego:

Obrazek

Pięknie się rozrosła w mig, tak ją zakręcałam i zakręcałam i nie zakwitła. Nie wpadło mi do głowy, żeby ją przyciąć, zrobiłam to dopiero jak znalazłam to forum i wasze rady (czyli niedawno, (ale ona znowu wypuszcza nowe pędy). Dziś wygląda troszkę na słabszą, bo wystawiłam ją na słoneczko, a co, też niech skorzysta, ale czy będzie kwitła? Może ją bardziej przyciąć i zrobić sadzoneczki? Poradźcie, bo aż mi się żal robi jak pomyślę, że miałabym jej zrobić takie ostre cięcie.
"Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego."
Awatar użytkownika
Katia
200p
200p

Post »

Piękna passiflora małej róży. Miejmy nadzieję, że zakwitnie.

Mam pytanie odnośnie passiflory błękitnej, czy Wasze zawiązują już pąki? Widziałam w sprzedaży sadzonki, a właściwie już duże rośliny, które mają pięne kwiaty i dużo pąków. Zdziwiłam się i pomyślałam, że jeszcze chyba za wcześnie, a może nie?
Pozdrawiam, Kasia.
Awatar użytkownika
Paprykarz
50p
50p

Passiflora

Post »

Moi drodzy!
Zaczynam być uzależniony od tego forum :D
Proszę o radę na mojej dużej passiflorze zauważyłem dziś rano drobinki jakby wody na końcach listków. po dotknięciu okazało się ,że jest to lepka i zarazem kryształowa substancja substancja. Nie zauważyłem żadnych robali.
Co to może być? Dodam że przedwczoraj uszczknąłem trochę czubek wzrostu

Pozdrawiam
Ludzie wstydzą się dziś, że ciągle jeszcze wstydzą się tego, czego wstydzili się dawniej.
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Paprykarz, to calkowicie naturalne. Wiekszosc passiflor tak ma - taka ich uroda.
W naturze to zabezpieczenie przed skladaniem jaj przez motyle.
Ariadna
500p
500p
Od: 17 lut 2009, o 21:50
Kontakt:

Post »

A moje już siedzą na balkonie i czekają na słoneczko 8)
Awatar użytkownika
Paprykarz
50p
50p

Post »

Przyzwyczajasz je do warunków zewnętrznych czy już na stałe?
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

ja swoją passiflorę wystawiłam już na taras, zabiorę ją do domku tylko w razie zapowiadanych przymrozków.
a tak wygląda teraz:

Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

Moje już od tygodnia na zewnątrz.
goska28
200p
200p
Od: 13 kwie 2008, o 18:55

Pasiflora

Post »

moja passiflora ma drobniutkie listki nie wiem czy to taka po zimie czy to taki gatunek
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A kiedy kwitnie pasiflora i czy można ją trzymać w chłodnym miejscy w domu.....? :?
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”