Żaby, jaszczurki i inne żyjątka na działce cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
kiler
50p
50p
Od: 20 mar 2006, o 01:07

Post »

teraz samce ropuch zajmuja miejsca na gody w stawach lub rowach i czekaja az samice sie przebudza z zimowego letargu :lol: niebawem powinny zaczac sie pokazywac samce jaszczurek i wezy a zaraz po nich w odstepie okolo 2 tygodni pojawia sie samice gotowe do godow u mnie widac tylko samce ropuchy szrej jak w rowie sie pluskaja a jaszczurek jeszcze nie ma (bynajmniej ja nie widze) za to para kaczek krzyzowek zaczela odwiedzac row melioracyjny ktory mam z tylu dzialki i zapewne gdzies na obrzezach laki zaloza gniazdo i będę mial ko;lejne zwierzeta do obserwacji :lol:
na razie mam tyle pracy na dzaialce ze nie zauwazam obecnosci zwierzat chyba ze to pies czy kot sasiada albo moje golebie
pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Eliza
---
Od: 7 wrz 2005, o 14:19

Post »

Kiler ciekawe kiedy ludzie zaczną gody. ;:105
Jaszczurki są. Ostatnio moja kotka przyniosła śliczną dużą jaszczurkę która była bardzo dzielna, otwierała paszczę i straszyła. Oczywiście była juz bez ogona. Odebrałam ja kotce i puściłam na wolność.
U nas nie ma węży w poblizu ogrodu. Ala znam miejsce gdzie sa całe kłębowiska żmij. Czasami jedziemy je odwiedzić. :D
Być wolnym to móc nie kłamać
(Albert Camus)
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

U mnie fauna urozmaicona.

Post »

Jaszczurki upodobały sobie skalniak. Raz odwiedziła mnie żmija, nie powiem, sensacja była niezła...Gryzonie prześladują roślinki, toczymy bezustanną wojnę podjazdową. Ze zmiennym szczęściem. No i nie sposób pominąć ptaków! Największy sentyment mam do pliszek i kopciuszków, choć zdarzały się i większe okazy, np.sójka. A byłabym zapomniała. Sarny i zające to norma, zwłaszcza zimą. W tym roku wspomagam żywopłot porządną siatką... Jak się utrzyma pogoda, to po niedzieli powinniśmy zacząć prace. Znowu betoniara :cry: ...
WMV
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 maja 2006, o 08:06

Post »

A ja tam widywałem tylko ropuchę która dwa razy dziennie przemierza moją działkę raz z swojego "gniazda" (za altana sąsiada) do oczka wodnego sąsiada (czyli pokonuje drogę po przekatnej mojego prostokatnego działka). Robi to rano i na wieczór podejzewam że to samiec bo jeszcze nie rozpoczoł kursów na swojej lini :D a reszta ropuch i żabek już siedzi w oczku wodnym sąsiada :D
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Ropuchy to fajne zwierzątka...

Post »

A ja chciałabym jakąś ropuszkę. Może zajęłaby się ślimakami :wink: ?
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie na razie brak jest żabek, jaszczurek, jeży ... Zastanawiam się dlaczego? :cry: Ale ślimaki są.
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Jaszczurki zwinki mam jednak na działce dwie. Udało mi się zrobić jednej zdjęcie.
Obrazek
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

mam znowu żabki różne, zaskrońca nie widzę tej wiosny, jeżyk o zmroku buszuje w trawie obok działki :)
http://forumogrodnicze.info/up/eus011.gif
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

u mnie jaszcurek dużo..najwięcej chyba tegorocznych bo takie kilkucentymetrowe..o mrówkach ,turkuciach to już nie wspomnę ale w tamtym roku było dużo zaskrońców..sąsiad zatłukł takiego metrowego zanim zdążyłem mu powiedzieć że to niegroźne zwierzątko..niestety są też żmije i większość ludzi na wszelki wypadek wali kijem wszystko co pełza zanim zdąży się wytłumaczyć..w oczku rozmnażają mi się głównie ropuchy..teraz są tysiące kijanek..trzy lata temu na wiosnę trudno było dojść do działki bo kopulowały zanim dotarły do wody..całe kłębowiska..
po wyjściu z wody te młode ropuszki gdzieś się rozłażą i wcale ich tak dużo nie widać..czasem gdzieś pod kamieniem, w jakiejś norce można je znaleźć..Aśka więc jak chcesz ..przyjedź chętnie się z tobą podzielę..póki są jeszcze w oczku..rzekotkę drzewną ostatni raz widziałem w Olsztynie..w okolicach Elizy,,u nas ich nie ma ..tam też pierwszy raz od bardzo dawna widziałem świetliki..niedawno kupiłem w sklepie zoologicznym dwie śliczne żabki żeby je zadomowić w oczku..wpuściłem i tyle je widziałem..
Awatar użytkownika
jo_lina
50p
50p
Od: 5 cze 2006, o 17:08

Post »

u nas w oczku ze dwie ropuszki :lol: i dookoła pełno jaszczurek
tylko dziury nieciekawe jaszczurkowe :roll: ale w słońcu wygrzewają sie obok norki, albo widac łepek wystający z dziurki :lol:

a przypomniało mi się, bo to że robali wszelakich to nie ma co pisać :wink: ale pająki fajne były do tej pory, żółte pasiaste, a w tym roku nie ma :roll:
Awatar użytkownika
SATI
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 maja 2006, o 15:50

Post »

piszecie że odwiedzają was żmije do mnie nie przyjdą bo żmija żmiji się boi :D a jaszczurki to są już zadomowione i zielone żabki zrobiłam im pomost do oczka aby spokojnie mogły wchodzić i wychodzić
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

Sati.......aż tak źle?..z tymi zmijami?
Awatar użytkownika
SATI
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 maja 2006, o 15:50

Post »

Nie jest ok jak chodzę do lasu i chcę zobaczyć to uciekają podobno na naszych działkach które są biżej lasu to się pokazują do mnie nie docierają .mam tylko jaszczurki i żabki :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja żmiję u siebie widziałam raz, wolę ją z daleka. W zeszłym roku był urodzaj na te gadziny - wysypały się z prawdziwkami :lol: U męża nie było żmij i teraz dostaje delikatnie mówiąc gęsiej skórki jak gdzieś w lesie zobaczy kawałek ogona. Już nie patrzy czy zaskroniec czy inne stworzenie pełzające...
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Przeczytałem wszystkie posty z tego tematu i czuję się "zwierzęcym krezusem".
Z powodu fobii małżonki musiałem wyeksmitować z ogrodu w roku ubiegłym ponad 200 (słownie dwieście) ropuch. W tym roku, do tej pory było ich "tylko" 103. Wyłapuję je i wywożę do lasu w pobliżu wody.
Jaszczurki zwinki zasiedlają w ogrodzie dwa stanowiska.
Najliczniejszą grupą zwierząt są jednak ptaki.
Zaobserwowałem w ogrodzie lub jego bezpośrednim sąsiedztwie:
Bażant Bocian biały Bogatka Dudek
Dzięcioł Dzięcioł czarny Dzięcioł zielony Dzięciołek
Gil Gołąb grzywacz Grubodziób Jaskółka
Jastrząb Jer Jerzyk Kos
Kowalik Krogulec Kruk Kuropatwa
Kwiczoł Mazurek Myszołów Pleszka
Pliszka siwa Sikorka modra Sikorka sosnówka Sikorka uboga
Sójka Sroka Synogarlica turec. Szpak
Wilga Wrona szara Wróbel Zięba.

Muszę wspomnieć o kretach. Tych wyeksmitowałem z ogrodu dwa lata temu 25, w roku ubiegłym tylko jednego a w bieżącym jeszcze żadnego.
:!:
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”