W moim ogródeczku ... Halina,cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

HALINKO ,gdzie się podziewasz ,nie masz nawet chwilki dla nas .
Mam nadzieję ,że wszystko OK.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halinko ja powtórzę za Jolą , dziękuję za zdjecia wiosna u Ciebie śliczna ;:79 , a plan warzywniaka to bardzo dobry pomysł nie trzeba nad grządką zastanawiać się co aktualnie wrzucić w ziemię .
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Kochani, witam serdecznie :D

Danusiu - danutab, ślicznie dziękuję za miłe słowa i życzenia świąteczne :P

Jadziu - JAKUCH, dziękuję bardzo i wzajemnie, życzę miłych dni przedświątecznych i jeszcze milszych, tych już świątecznych :P

Zeniu, mam nadzieję, że plany warzywniaka zostaną zrealizowane :? i nasionka ładnie wzejdą :lol:

Cynthia, pięknie dziękuję, oby warzywa się udały :D

Ado, dziękuję ślicznie za życzenia "ogromnych zbiorów", oby się spełniły :lol:

Taruniu, dziękuję :D

Danusiu - dankaja, dziękuję, że do mnie zajrzałaś, bardzo mi miło, zwłaszcza, że wiem, że masz bardzo mało wolnego czasu, bo już pracujesz :D
Wysiałaś w warzywniaku, w najbardziej korzystnym dniu według kalendarza biodynamicznego :D

Renatko - brunetka2, ślicznie dziękuję :D

Alu - snowflake, uwielbiam dereń jadalną za to, że tak wcześnie kwitnie, nooo i w kolorze żółtym ... moim ukochanym :lol:

Jolu, Ewuniu, Olu, Karolu, dziękuję za cenne rady, dynię posadzę na miejscu rzodkiewki i sałaty, będzie miała miejsce pchać się w kierunku południowym :D
Rzodkiewkę już posiałam, ale do 15 maja pewnie już będzie zjedzona, o ile wyjdzie, hihihi :wink:

Edytko, dziękuję :D

Grażynko, dziękuję, cieszę się, że sadzisz zgodnie z kalendarzem biodynamicznym :D

Jacku, postawiłam w tym roku na warzywa, ale kwiaty u mnie są na pierwszym miejscu. Nasiałam i nasadziłam już ich sporo. Dobrze, że syn nie widzi, jak wygląda jego pokój ... obłożony doniczkami :lol: Teraz, to nawet na podłodze są poustawiane doniczki z po pikowanymi pomidorkami koktajlowymi.

Aniu - Andziax007, dziękuję ślicznie :D

Monisiu Droga, dziękuję ślicznie, że w nawale prac przedświątecznych znalazłaś czas, żeby zaglądnąć do mojego wątku :D

Ines, dziękuję, będziemy porównywać i wymieniać doświadczenia :lol: Też jestem bardzo ciekawa efektów naszych planów :)

Olu, cebula, to i dymka, i z nasion :lol:

Aniu - AnniaJ, dziękuję ślicznie :D

Karolu, dziękuję za identyfikację drzewa :D Pomidorki posadzę rzadziej, tak jak radzisz, co 40 cm.
Ciekawa jestem, jak wysoko rosną te pomidory :?:

Jollluś, dziękuję ślicznie :D
Jollluś, niestety nie wiem, jak się nazywają te bratki, ale myślę, że one wszystkie tak długo kwitną. Sama byłam zaskoczona w tamtym roku, jak na okrągło kwitły, a w tym roku byłam w szoku, ja zobaczyłam, że one nadal rosną i kwitną :shock:

Jolu Graj, hihihi ... ja wczoraj bardzo ciężko pracowałam na działeczce, walczyłam z chwastami, a potem w domu pikowałam pomidorki :lol: Byłam tak zmęczona, że nawet nie miałam siły posiedzieć na Forum. Dzisiaj za to pracowałam na wolnych obrotach :lol: nooo i znalazłam czas na Forum, od którego jestem uzależniona :D

Elu, dziękuję ślicznie :P
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Halinko, ale śliczna masz wiosnę, bratki super. :lol: :lol:
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

Witaj Halino, masz super zaplanowany warzywniak, tylko ja bym jeszcze gdzie nie gdzie powtykał czosnek, aby odstraszać nieproszonych podziemnych gości. Na prawdę warto.
Ślicznie również kwitną ci kwitną ci kwiaty. Widać, że wiosna zawitała u Ciebie na dobre.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko i Danusiu, ślicznie dziękuję za życzenia świąteczne :D

Zamieszczę już kalendarz biodynamiczny na następny tydzień :lol:

Obrazek

Księżyc w najbliższym tygodniu ubywa i w III kwadrze znajdzie 17-go kwietnia.

Duże rysunki korzenia wskazują iż mamy przed sobą bardzo dobry czas do prac do siewów oraz pozyskiwania roślin i ziół korzeniowych, także do wykonywania przetworów i rozpoczynania prac pielęgnacyjnych w ogrodach.

Według zaleceń ekologicznego poradnika księżycowego najlepszy czas do sadzenia, siania będzie w dniach oznaczonych rysunkami nasion i sadzonek.

O ile pogoda pozwoli warto wtedy wysiewać wprost do gruntu, albo w tunelu foliowym: groch, bób, marchew, pietruszkę, szpinak, koper, skorzonerę, pasternak, sałaty, cebulę, rzodkiewkę, rzodkiew także zioła m.in. majeranek, cząber, ogórecznik oraz rośliny motylkowe na zielone nawożenie.

Poza tym w skrzynkach na parapecie okiennym, ciepłym inspekcie lub mnożarce do doniczek siejemy ogórki, cukinię, melony, oberżynę, pomidory karłowe, kabaczki. Siejemy na rozsadniku średnio wczesne sałaty, kalarepę, kapusty, siedmiolatkę, brukselkę. W zimnym inspekcie możemy wysiać liczne kwiaty: astry, aksamitki, cynie. lewkonie, zatrwiany, przesadzamy kwiaty wieloletnie: nawłocie, dzwonki, ostróżki, astry jesienne, krwawniki, goździki.

Przesadzać drzewka i krzewy owocowe, również rośliny jagodowe m.in. truskawki, poziomki, jeżyny oraz drzewka i krzewy ozdobne, również kwiaty pokojowe, najlepiej w dniach oznaczonych sadzonką. W tym tygodniu warto rozmnażać przez sadzonki zdrewniałe krzewy liściaste m.in. forsycje, tawuły, ligustry, winorośle pachnące.

Wtedy też można rozmnażać byliny, trawy ozdobne, kwiaty doniczkowe przez podział. Teraz można pozyskiwać zioła korzeniowe przekopywać grządki, nawozić, ciąć drzewka i wykonywać inne prace pielęgnacyjne.

W nadchodzącym tygodniu będzie bardzo dobry czas do przeprowadzania prac pielęgnacyjnych w pasiekach.

Wstrzymać się od wszelkich prac 17-go kwietnia.

http://ww6.tvp.pl/4915,20090218883064.strona
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Halinko, dzięki za kalendarz.
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Halinko, jeszcze raz Tobie i Twoim Bliskim życzę zdrowych i pogodnych Świąt spędzonych w miłej rodzinnej atmosferze :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Halinko! Cieszę się, że kwiaty będą u Ciebie ważniejsze od warzyw. Zorganizujesz ogród, w którym niczego nie będzie brakowało. Udanych planów Ci życzę :!:
Awatar użytkownika
Alll
500p
500p
Od: 8 mar 2009, o 20:08

Post »

Witam, Halinko dzień zapowiada się piękny i jak większość ogrodomaniaków pobiegnę pelić, siać i sadzić. ;:80
Pozdrawiam serdecznie Alina
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

włąśnie Halinko jak tam Twój warzywnik? posiane wszystko? :)
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, witam serdecznie :D

Po świętach trochę się rozleniwiłam i nic mi się nie chce, nawet jechać na działeczkę :oops:

Dopiero w sobotę pojadę zobaczyć, co tam słychać, nooo i zrobić trochę zdjęć :lol:

Od poniedziałku zaczynam walczyć z chwastami, a będzie ich sporo :(

Mam nadzieję, że M zainstaluje mi pompę w studni i będę mogła podlewać :lol:

Muszę Was poinformować, że dzisiaj wyniosłam wszystkie moje wysiewy na balkon, jest tego ... 38 dużych donic i cztery palety popikowanych pomidorków.
Jak pomyślę, że wszystko to muszę wieczorem wnieść do mieszkania, to odechciewa mi się wysiewów w przyszłym roku :?
Chyba moje roślinki zostaną już na balkonie :? Balkon mam od strony południowej, na drugim piętrze. Kupię agrowłókninę i na noc będę przykrywać :lol:
Nooo, nie wiem czy dobrze to wymyśliłam :?:
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Widzę Halinko, że także zaszalałaś z ilością doniczek :roll:
nie martw się ja mam to samo...nie wiem tylko jak ja całe towarzystwo pomieszczę
na tarasie ? Obejrzałam wiosnę w twoim ogrodzie, masz piękny odcień pierwiosnka
na 2 zdjęciu :shock:Dobrze, że zajrzałam na twoją stronę, bo wg kalendarza
jutro nie można siać a ja planowałam posiać koperek.Dzisiaj jeszcze zdążyłam z burakami. :lol:
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Eluś, dziękuję, miło mi, że mogłam być w czymś pomocna :lol:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Witaj poświątecznie Halinko :D w poniedziałek pójdę kupić różyczki :D i Ci od razu wyślę :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”