W moim ogródeczku ... Halina,cz.2
- HalinaK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kochani, witam serdecznie
Danusiu - danutab, ślicznie dziękuję za miłe słowa i życzenia świąteczne :P
Jadziu - JAKUCH, dziękuję bardzo i wzajemnie, życzę miłych dni przedświątecznych i jeszcze milszych, tych już świątecznych :P
Zeniu, mam nadzieję, że plany warzywniaka zostaną zrealizowane
i nasionka ładnie wzejdą
Cynthia, pięknie dziękuję, oby warzywa się udały
Ado, dziękuję ślicznie za życzenia "ogromnych zbiorów", oby się spełniły
Taruniu, dziękuję
Danusiu - dankaja, dziękuję, że do mnie zajrzałaś, bardzo mi miło, zwłaszcza, że wiem, że masz bardzo mało wolnego czasu, bo już pracujesz
Wysiałaś w warzywniaku, w najbardziej korzystnym dniu według kalendarza biodynamicznego
Renatko - brunetka2, ślicznie dziękuję
Alu - snowflake, uwielbiam dereń jadalną za to, że tak wcześnie kwitnie, nooo i w kolorze żółtym ... moim ukochanym
Jolu, Ewuniu, Olu, Karolu, dziękuję za cenne rady, dynię posadzę na miejscu rzodkiewki i sałaty, będzie miała miejsce pchać się w kierunku południowym
Rzodkiewkę już posiałam, ale do 15 maja pewnie już będzie zjedzona, o ile wyjdzie, hihihi
Edytko, dziękuję
Grażynko, dziękuję, cieszę się, że sadzisz zgodnie z kalendarzem biodynamicznym
Jacku, postawiłam w tym roku na warzywa, ale kwiaty u mnie są na pierwszym miejscu. Nasiałam i nasadziłam już ich sporo. Dobrze, że syn nie widzi, jak wygląda jego pokój ... obłożony doniczkami
Teraz, to nawet na podłodze są poustawiane doniczki z po pikowanymi pomidorkami koktajlowymi.
Aniu - Andziax007, dziękuję ślicznie
Monisiu Droga, dziękuję ślicznie, że w nawale prac przedświątecznych znalazłaś czas, żeby zaglądnąć do mojego wątku
Ines, dziękuję, będziemy porównywać i wymieniać doświadczenia
Też jestem bardzo ciekawa efektów naszych planów 
Olu, cebula, to i dymka, i z nasion
Aniu - AnniaJ, dziękuję ślicznie
Karolu, dziękuję za identyfikację drzewa
Pomidorki posadzę rzadziej, tak jak radzisz, co 40 cm.
Ciekawa jestem, jak wysoko rosną te pomidory
Jollluś, dziękuję ślicznie
Jollluś, niestety nie wiem, jak się nazywają te bratki, ale myślę, że one wszystkie tak długo kwitną. Sama byłam zaskoczona w tamtym roku, jak na okrągło kwitły, a w tym roku byłam w szoku, ja zobaczyłam, że one nadal rosną i kwitną
Jolu Graj, hihihi ... ja wczoraj bardzo ciężko pracowałam na działeczce, walczyłam z chwastami, a potem w domu pikowałam pomidorki
Byłam tak zmęczona, że nawet nie miałam siły posiedzieć na Forum. Dzisiaj za to pracowałam na wolnych obrotach
nooo i znalazłam czas na Forum, od którego jestem uzależniona 
Elu, dziękuję ślicznie :P

Danusiu - danutab, ślicznie dziękuję za miłe słowa i życzenia świąteczne :P
Jadziu - JAKUCH, dziękuję bardzo i wzajemnie, życzę miłych dni przedświątecznych i jeszcze milszych, tych już świątecznych :P
Zeniu, mam nadzieję, że plany warzywniaka zostaną zrealizowane

Cynthia, pięknie dziękuję, oby warzywa się udały

Ado, dziękuję ślicznie za życzenia "ogromnych zbiorów", oby się spełniły

Taruniu, dziękuję

Danusiu - dankaja, dziękuję, że do mnie zajrzałaś, bardzo mi miło, zwłaszcza, że wiem, że masz bardzo mało wolnego czasu, bo już pracujesz

Wysiałaś w warzywniaku, w najbardziej korzystnym dniu według kalendarza biodynamicznego

Renatko - brunetka2, ślicznie dziękuję

Alu - snowflake, uwielbiam dereń jadalną za to, że tak wcześnie kwitnie, nooo i w kolorze żółtym ... moim ukochanym

Jolu, Ewuniu, Olu, Karolu, dziękuję za cenne rady, dynię posadzę na miejscu rzodkiewki i sałaty, będzie miała miejsce pchać się w kierunku południowym

Rzodkiewkę już posiałam, ale do 15 maja pewnie już będzie zjedzona, o ile wyjdzie, hihihi

Edytko, dziękuję

Grażynko, dziękuję, cieszę się, że sadzisz zgodnie z kalendarzem biodynamicznym

Jacku, postawiłam w tym roku na warzywa, ale kwiaty u mnie są na pierwszym miejscu. Nasiałam i nasadziłam już ich sporo. Dobrze, że syn nie widzi, jak wygląda jego pokój ... obłożony doniczkami

Aniu - Andziax007, dziękuję ślicznie

Monisiu Droga, dziękuję ślicznie, że w nawale prac przedświątecznych znalazłaś czas, żeby zaglądnąć do mojego wątku

Ines, dziękuję, będziemy porównywać i wymieniać doświadczenia

Olu, cebula, to i dymka, i z nasion

Aniu - AnniaJ, dziękuję ślicznie

Karolu, dziękuję za identyfikację drzewa

Ciekawa jestem, jak wysoko rosną te pomidory

Jollluś, dziękuję ślicznie

Jollluś, niestety nie wiem, jak się nazywają te bratki, ale myślę, że one wszystkie tak długo kwitną. Sama byłam zaskoczona w tamtym roku, jak na okrągło kwitły, a w tym roku byłam w szoku, ja zobaczyłam, że one nadal rosną i kwitną

Jolu Graj, hihihi ... ja wczoraj bardzo ciężko pracowałam na działeczce, walczyłam z chwastami, a potem w domu pikowałam pomidorki

Elu, dziękuję ślicznie :P
- HalinaK
Moniko i Danusiu, ślicznie dziękuję za życzenia świąteczne
Zamieszczę już kalendarz biodynamiczny na następny tydzień

Księżyc w najbliższym tygodniu ubywa i w III kwadrze znajdzie 17-go kwietnia.
Duże rysunki korzenia wskazują iż mamy przed sobą bardzo dobry czas do prac do siewów oraz pozyskiwania roślin i ziół korzeniowych, także do wykonywania przetworów i rozpoczynania prac pielęgnacyjnych w ogrodach.
Według zaleceń ekologicznego poradnika księżycowego najlepszy czas do sadzenia, siania będzie w dniach oznaczonych rysunkami nasion i sadzonek.
O ile pogoda pozwoli warto wtedy wysiewać wprost do gruntu, albo w tunelu foliowym: groch, bób, marchew, pietruszkę, szpinak, koper, skorzonerę, pasternak, sałaty, cebulę, rzodkiewkę, rzodkiew także zioła m.in. majeranek, cząber, ogórecznik oraz rośliny motylkowe na zielone nawożenie.
Poza tym w skrzynkach na parapecie okiennym, ciepłym inspekcie lub mnożarce do doniczek siejemy ogórki, cukinię, melony, oberżynę, pomidory karłowe, kabaczki. Siejemy na rozsadniku średnio wczesne sałaty, kalarepę, kapusty, siedmiolatkę, brukselkę. W zimnym inspekcie możemy wysiać liczne kwiaty: astry, aksamitki, cynie. lewkonie, zatrwiany, przesadzamy kwiaty wieloletnie: nawłocie, dzwonki, ostróżki, astry jesienne, krwawniki, goździki.
Przesadzać drzewka i krzewy owocowe, również rośliny jagodowe m.in. truskawki, poziomki, jeżyny oraz drzewka i krzewy ozdobne, również kwiaty pokojowe, najlepiej w dniach oznaczonych sadzonką. W tym tygodniu warto rozmnażać przez sadzonki zdrewniałe krzewy liściaste m.in. forsycje, tawuły, ligustry, winorośle pachnące.
Wtedy też można rozmnażać byliny, trawy ozdobne, kwiaty doniczkowe przez podział. Teraz można pozyskiwać zioła korzeniowe przekopywać grządki, nawozić, ciąć drzewka i wykonywać inne prace pielęgnacyjne.
W nadchodzącym tygodniu będzie bardzo dobry czas do przeprowadzania prac pielęgnacyjnych w pasiekach.
Wstrzymać się od wszelkich prac 17-go kwietnia.
http://ww6.tvp.pl/4915,20090218883064.strona

Zamieszczę już kalendarz biodynamiczny na następny tydzień

Księżyc w najbliższym tygodniu ubywa i w III kwadrze znajdzie 17-go kwietnia.
Duże rysunki korzenia wskazują iż mamy przed sobą bardzo dobry czas do prac do siewów oraz pozyskiwania roślin i ziół korzeniowych, także do wykonywania przetworów i rozpoczynania prac pielęgnacyjnych w ogrodach.
Według zaleceń ekologicznego poradnika księżycowego najlepszy czas do sadzenia, siania będzie w dniach oznaczonych rysunkami nasion i sadzonek.
O ile pogoda pozwoli warto wtedy wysiewać wprost do gruntu, albo w tunelu foliowym: groch, bób, marchew, pietruszkę, szpinak, koper, skorzonerę, pasternak, sałaty, cebulę, rzodkiewkę, rzodkiew także zioła m.in. majeranek, cząber, ogórecznik oraz rośliny motylkowe na zielone nawożenie.
Poza tym w skrzynkach na parapecie okiennym, ciepłym inspekcie lub mnożarce do doniczek siejemy ogórki, cukinię, melony, oberżynę, pomidory karłowe, kabaczki. Siejemy na rozsadniku średnio wczesne sałaty, kalarepę, kapusty, siedmiolatkę, brukselkę. W zimnym inspekcie możemy wysiać liczne kwiaty: astry, aksamitki, cynie. lewkonie, zatrwiany, przesadzamy kwiaty wieloletnie: nawłocie, dzwonki, ostróżki, astry jesienne, krwawniki, goździki.
Przesadzać drzewka i krzewy owocowe, również rośliny jagodowe m.in. truskawki, poziomki, jeżyny oraz drzewka i krzewy ozdobne, również kwiaty pokojowe, najlepiej w dniach oznaczonych sadzonką. W tym tygodniu warto rozmnażać przez sadzonki zdrewniałe krzewy liściaste m.in. forsycje, tawuły, ligustry, winorośle pachnące.
Wtedy też można rozmnażać byliny, trawy ozdobne, kwiaty doniczkowe przez podział. Teraz można pozyskiwać zioła korzeniowe przekopywać grządki, nawozić, ciąć drzewka i wykonywać inne prace pielęgnacyjne.
W nadchodzącym tygodniu będzie bardzo dobry czas do przeprowadzania prac pielęgnacyjnych w pasiekach.
Wstrzymać się od wszelkich prac 17-go kwietnia.
http://ww6.tvp.pl/4915,20090218883064.strona
Witam, Halinko dzień zapowiada się piękny i jak większość ogrodomaniaków pobiegnę pelić, siać i sadzić. 

Pozdrawiam serdecznie Alina
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
- HalinaK
Kochani, witam serdecznie
Po świętach trochę się rozleniwiłam i nic mi się nie chce, nawet jechać na działeczkę
Dopiero w sobotę pojadę zobaczyć, co tam słychać, nooo i zrobić trochę zdjęć
Od poniedziałku zaczynam walczyć z chwastami, a będzie ich sporo
Mam nadzieję, że M zainstaluje mi pompę w studni i będę mogła podlewać
Muszę Was poinformować, że dzisiaj wyniosłam wszystkie moje wysiewy na balkon, jest tego ... 38 dużych donic i cztery palety popikowanych pomidorków.
Jak pomyślę, że wszystko to muszę wieczorem wnieść do mieszkania, to odechciewa mi się wysiewów w przyszłym roku
Chyba moje roślinki zostaną już na balkonie
Balkon mam od strony południowej, na drugim piętrze. Kupię agrowłókninę i na noc będę przykrywać
Nooo, nie wiem czy dobrze to wymyśliłam

Po świętach trochę się rozleniwiłam i nic mi się nie chce, nawet jechać na działeczkę

Dopiero w sobotę pojadę zobaczyć, co tam słychać, nooo i zrobić trochę zdjęć

Od poniedziałku zaczynam walczyć z chwastami, a będzie ich sporo

Mam nadzieję, że M zainstaluje mi pompę w studni i będę mogła podlewać

Muszę Was poinformować, że dzisiaj wyniosłam wszystkie moje wysiewy na balkon, jest tego ... 38 dużych donic i cztery palety popikowanych pomidorków.
Jak pomyślę, że wszystko to muszę wieczorem wnieść do mieszkania, to odechciewa mi się wysiewów w przyszłym roku

Chyba moje roślinki zostaną już na balkonie

Nooo, nie wiem czy dobrze to wymyśliłam

- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widzę Halinko, że także zaszalałaś z ilością doniczek
nie martw się ja mam to samo...nie wiem tylko jak ja całe towarzystwo pomieszczę
na tarasie ? Obejrzałam wiosnę w twoim ogrodzie, masz piękny odcień pierwiosnka
na 2 zdjęciu :shock:Dobrze, że zajrzałam na twoją stronę, bo wg kalendarza
jutro nie można siać a ja planowałam posiać koperek.Dzisiaj jeszcze zdążyłam z burakami.

nie martw się ja mam to samo...nie wiem tylko jak ja całe towarzystwo pomieszczę
na tarasie ? Obejrzałam wiosnę w twoim ogrodzie, masz piękny odcień pierwiosnka
na 2 zdjęciu :shock:Dobrze, że zajrzałam na twoją stronę, bo wg kalendarza
jutro nie można siać a ja planowałam posiać koperek.Dzisiaj jeszcze zdążyłam z burakami.