Dżdżownica w doniczce !

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dżdżownica jest najlepszym przyjacielem ogrodnika!
Jeśli masz ich dużo , to znaczy, że ziemia jest urodzajna, dużo w niej materii organicznej.
One żywią się tylko martwymi roślinkami, żywej nie ruszą.
Waleria
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z jedne strony dobrze - żyzna gleba, z drugiej strony krety :)
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

A takie coś różowo-beżowe, szczuplejsze od dżdżownicy i bardziej sprężyste jest pożyteczne czy szkodliwe?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

To drutowce - próg szkodliwości 10-20 larw na m2

lub rolnice ( zwijają się w spiralkę w spoczynku lub zagrożeniu) - max. 6 szt. na m2

Podgryzają, uszkadzają korzenie :?
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Dżdżownice ;:167 drutowce i rolnice (te drugie są grubsze i bardziej jak gąsienica) ;:164
Jeżeli masz za dużo robali (nawet pożytecznych , podlej glebę Basudinem (konewką).Drutowce można wyłapywać w połówki ziemniaków włożone do ziemi, lubią uszkadzać bulwy i cebule kwiatów. Rolnice są najgorsze, bo chowają się pod liście albo do ziemi, w nocy wyłażą i zżerają rośliny (czasem efekty ich żerowania sa podobne do ślimaków).
Pozdrawiam. :P
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

Cytat:

Zapobieganie:
• Nie uprawiać roślin w pobliżu lasów, krzewów, zadrzewień oraz po trawach i wieloletnich motylkowatych,
• W płodozmianie wysiewać rośliny nie atakowane przez drutowce - fasola, gorczyca, groch, len, rzepak,
• Wykonywać głębokie orki i często spulchniać glebę, aby ograniczyć występowanie szkodników glebowych,
• Nie zaniedbywać pól pod względem rolniczym.

Zwalczanie:
Zgodnie z "Zaleceniami ochrony roślin" - IOR Poznań 2002/2003 insektycydy zwalczające wymienione szkodniki glebowe można podzielić na pięć grup:
• zaprawy nasienne (Gaucho, Cruiser, Montur, Diafuran, Furadan), które należy stosować tuż przed siewem,
• koncentraty do sporządzania emulsji wodnej (EC) – stosowane na 3 dni przed siewem w formie oprysku na całą powierzchnię pola lub pasowo (Durban, Pyrinex),
• granulaty (GR) – stosowane przed siewem lub sadzeniem na całą powierzchnię pola lub rzędowo w czasie siewu lub sadzenia (Basudin, Diazinon),
• rozpuszczalny koncentrat (SL) przeznaczony do oprysku w fazie 1-2 liści właściwych buraka cukrowego lub pastewnego (Vydate),
• koncentraty w postaci stężonej zawiesiny (S.C.), koncentraty (EC) lub granulaty (WG) do sporządzania zawiesiny wodnej stosowane do oprysków przeciwko rolnicom w wczesnych fazach rozwojowych (większa skuteczność zabiegów wykonywanych w nocy) – Alfamor, Alfazot, Alphaguard, Afphatop, Ammo, basudin, Decis, Decistab, Diazinon, Diazol, fastach, Karate, Patriot, Ripcord, Sherpa.
Szczegółowe dane dotyczące sposobu stosowania, dawek oraz roślin, pod które można użyć wymienionych preparatów, znajdują się na etykietach lub w zaleceniach IOR.

Wiesław Nowakowski
ODR Kalsk

© 2009 LODR Kalsk - Rolnictwo, Doradztwo, Szkolenia
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli masz za dużo robali (nawet pożytecznych , podlej glebę Basudinem (konewką)
Pelagio, nie rozumiem, po co niszczyć coś, co jest pożyteczne?
Waleria
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. To chyba będą drutowce.Może na rabatach jest ich mniej niż 20/m2, ale pewnie zrobią krzywdę roślinom w doniczkach stojących na ziemi - zawsze trafią do dziurek i włażą do środka.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

pelagia72 pisze:Dżdżownice ;:167 drutowce i rolnice (te drugie są grubsze i bardziej jak gąsienica) ;:164
Walerio, bo dżdżownice są pożyteczne, ale drutowce i rolnice już nie bardzo :(
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ponieważ wręcz kocham dżdżownice, więc jeśli przy okazji trucia szkodników miałaby im stać się jakaś krzywda, to stanowczo protestuję! :cry: :wink:
A tak poważnie- nie trujmy wszystkiego, wystarczy, że nie wiemy często, co kupujemy, ile w tym trucizn wszelakich.
Waleria
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Walerio !
Osobiście nie zabiłam żadnej dżdżownicy i nie mam zamiaru.
Napisałam tak w razie , jakby ktoś miał faktycznie ich za dużo i sobie tego nie życzył, może tak postąpić (wg. swojego kodeksu moralnego)
Nie manifestuję eksterminacji tych stworzeń.
Pozdrawiam.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35

Post »

Dziś przeglądałam stare ogrodnicze gazetki, i coś ciekawego znalazłam na temat dżownic.

" Dżownice poprawiają żyzność i produktywność gleby, wpływają na poprawę własności wodnych i powietrznych w glebie. Dżownice najchętniej zasiedlają gleby wilgotne o otczynie obojętnym. "
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LeNka pisze:Dziś przeglądałam stare ogrodnicze gazetki, i coś ciekawego znalazłam na temat dżownic.

" Dżownice poprawiają żyzność i produktywność gleby, wpływają na poprawę własności wodnych i powietrznych w glebie. Dżownice najchętniej zasiedlają gleby wilgotne o otczynie obojętnym. "
To jest właśnie to, za co należy szanować dżdżownice! ;:166
Waleria
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Re: Dżdżownica

Post »

pozwólcie że wrócę do tematu

powiedzcie co zrobić z dżdżownicami w doniczkach? bardzo chętnie bym je wyeksmitowała tylko jak i czym

przesadzaniem i zmianą ziemi już próbowałam, nie poskutkowało.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Dżdżownica

Post »

Nie eksmituj, tylko podrzucaj im zwiędnięte listki, kwiatki, a będziesz mieć super ziemię.
Waleria
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”