Bogusiny Ogród (Bogusia2)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie Izo, Danusiu, Ewo i Joasiu :D. Dziękuję Wam za odwiedziny i miłe słowa pod adresem roslinek i jednego małego rozrabiaki. Pełniki sa rzeczywiście przepiękne i oczu od nich nie mogłam oderwać u ogrodnika. Nareszcie mam jakieś małe sukcesy. Dla wytrawnych ogrodniczek ostrózki, serduszka czy dzwonki w ogrodzie to zwyczajność. Mnie się dopiero po raz pierwszy udało je przezimowac i dlatego tak się cieszę. Czekam z zapartym tchem na lilie, ale jakoś się nie spieszą. Nawet wyjatkowo wiem, gdzie je posadziłam tyle, że nic tam się z ziemi nie gramoli. Ale czekam cierpliwie. Ewo kochana niewiele wiem o brusznicach a o borówce kanadyjskiej nic w ogóle. Krzewinki brusznic kupowałam jesienią, w dwóch rzutach. Najpierw trafiły mi się niskie, o bardzo błyszczących listeczkach (jedna z nich na zdjęciu), a potem inny rodzaj, zdecydowanie wyższe podobne do tych, które widzi się w lasach. Posadziłam borówki za radą Hanki 55, jako element biotopu, w którym dobrze żyje się rododendronom. Przezimowały bardzo dobrze, RH gorzej. I tyle moich z nimi doświadczeń. Rosna pod sosną, mnie się bardzo podobają. Joasiu jak czytam Twój post, to jak bym siebie widziała. Jesienią kupiłam w Rosarium wymarzoną EDEN 85, zaplanowałam dla niej najlepsze miejsce w ogródku różanym i jak zaczęłam kopać stosownie głęboki dół, okazało się, że jest tam warstwa cementu. Białoróżowy Eden wylądował więc na rabacie przeznaczonej wyłącznie na czerwone róże :? . Dziś wykopałam z różanki marniutkiego Ch.Austina, który poszedł pod płot w myśl zasady "wóz albo przewóz", a na jego miejsce, z honorami przesadziłam Edena. Mam nadzieję, że się nie zorientował, że ma nowe lokum :D . W ogóle dziś spędziłam upiornie aktywnie poranek, bo wykopałam dwa RH, jeden okazało się, że się w ogóle nie przyjął. Jego bryła korzeniowa wyglądała jakbym go dopiero co wyjęła z donicy produkcyjnej. Drugi, ma bryłę korzeniową, na szczęście, rozbudowaną w formie płaskiej, okrągłej puszki. Poszerzyłam mu dołek, usunęłam strae podłoże, wsypałam nowe składające się z obornika końskiego, kory przekompostowanej i kwaśnego torfu. Dodałam szczepionke mykoryzowa i posadziłam biedaka na nowo. Zdjęcia wkleję wieczorem. Pod wszyskie RH dałam tę mieszankę. Nie wiem jak u Was, ale moje RH poza dwoma, maja krótki "pień" i dolne liście leżą dosłownie na ziemi. Musiałam więć najpierw wygarnąć spod nich stare podłoże i korę , żeby zrobic miejsce na tę dzisiejsza mieszankę. Przy okazji tego wygarniania zasypałam borówki i wrzosy i oczywiście jedna borówke rozdeptalam :cry: Gdybym chciała na tę starą korę nasypać nowe podłoże, to bym zasypała całą dolną część krzewu. A poza tym korzenie nie mogłyby oddychać przyspane korą, warstwą kory z torfem i końskim obornikiem i nową korą. I tu mam pytanie do znawców tematu. Czy sypać jeszcze korę na to podłoże, które rozłożyłam cienką warstwą pod koroną?
Strasznie to wszystko skomplikowane. W każdym razie złożyłam sobie uroczyste przyrzeczenie, że poza podlewaniem nie dotknę się do RH, aż do sierpnia, kiedy zasilę je potasem i magnezem. Co będzie, to będzie. Na jutro planuję zasilenie granulowanym obornikiem azalii, hortensji, peonii i w ogóle wszyskich roślin poza lawendą i sadzonymi jesienią różami. Wyobrażam sobie, że ten granulowany obornik należy lekko przykopać (trudno będzie z peoniami, ale mam malutkie grabki. Chodzi mi o to, żeby nie pokaleczyć wschodzących pędów) i podlać. No i to chyba przed świętami będzie wszystko, jeżeli chodzi o ogród.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bogusiu-dzięki za informacje o brusznicach, kupię dwie z tych mniejszych skoro do donicy.
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oto zapowiedziane zdjęcia. Nie wyszły najlepeij ale cos tam widać.
Oto płaski i okragły korzeń Novej Zembli. Nie było opuchlaków, korzeń jak dla mnie o.k., a krzew usycha :cry:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
A to korzeń kompletnie uschniętego Libretto. Wygląda jakbym go wczoraj wjeła z donicy, w której był hodowany.
Obrazek
A tak wygładają te "ładniejsze" RH po podsypaniu obornikiem, korą przekompostowaną i kwasnym torfem.
Obrazek Obrazek Obrazek
Bogusia
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

te "ładniejsze" są przepiękne, takie naprawdę zdrowe i dorodne :D
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Witaj Bogusiu ja tez ratuj ejednego Rh który byl w donicy i mam nadzieję ze sie uda. Piekne masz okazy swoich RH. Kociak wyglada pieknie z tą czerwona obrózką.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

U mnie podsypanie Rh obornikiem (pomysł dziadka kilka lat temu) skończyło się tak, że ledwo je odratowałem. Mam nadzieję, że u Ciebie nie będzie podobnie!
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piotrusiu nie strasz mnie tak okropnie! To był obornik koński wymieszany z kwaśnym torfem i korąż przekompostowaną i granulki szczepionki mykoryzowej. Mam nadzieję, że im będzie odpowiadało. Bo ja juz naprawdę nie potrafię nic lepszego wymyślić. A jak padną? No cóż trudno :cry: . Zrobię polanę borówkową.
Bogusia
Awatar użytkownika
tomko34
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 21:07

Post »

piękne rododendrony ,jak zakwitną będzie co oglądać ,ja też z tych co co je kochają ,nie wiem dlaczego Tobie tak chorują,ja zawsze sadząc je ,sypie do dołu torf nieodkwaszony lekko mieszam z ziemią i jak jest na swoim miejscu podsypuję nawóz całosezonowy pod krzaka i mieszam z wierzchnią warstwą ziemi,nigdy nie miałem problemu ,wydaje mi się że ten obornik więcej szkody robi jak pożytku,jak już to dawał bym go no dno zmieszał z ziemią ,przykrył cienką warstwą nowej i dopiero roślina ale trzeba uważać wtedy z nawozami bo można przecholować.pozdrawiam
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Tomku, posiadaczu pieknego ogrodu, za wizytę. W zeszłym roku co rusz podsypywałam RH sztucznymi nawozami przeznaczonymi do RH. Nie wyszło za dobrze. Teraz spróbowałam nawozu naturalnego. Licze na to, że będzie lepiej. A teraz kilka zdjęć z coraz bardziej wiosennego ogrodu. Forsycja powinna zakwitnąc na święta. Więc po świętach wielkie podstrzyżyny.
I zaczynam od róży Graham Thomas prezentuje duży wigor. Myslę, że powinnam dość sporo obciąc te jego płożące się gałązki,
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Czy to jest biała cebulica syberyjska? Wstyd mi, że nie pamiętam co posadziłam jesienia.
Obrazek
Nasz zwierzyniec żyje w całkowitej harmonii. Dziś kot razem z psem witał mnie po powrocie z pracy.
Obrazek Obrazek Obrazek
Bogusia
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Urocze zwierzaki!
nie mam żadnych, ale zaglądają do mnie trzy koty i dwa psy sąsiadów:)
Dzięki za odwiedziny, ławkę mam podobną i podobają mi się u Ciebie te schodki z pustaków
buźka!
Pozdrawiam, nigella
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Znów wpadłam do Ciebie a tu i wiosnę pokazałaś i zwierzyniec. Uwielbiam kiedy mnie witaja moje dwa psiaki i trzy koty, i jak urzedują razem w ogrodzie :D
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Bogusiu-ogromnie się cieszę,że tak szybko zwierzaki nawiązały nić sympatii,brawo dla obojga.I dla Was,że umiejętnie nimi pokierowaliście.
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

Bogusiu, te długie pędy pokazują się po pierwszym kwitnieniu, tak więc wtedy ciachaj, teraz trochę przytnij róże, nie wiem jak urosły Ci jesienią, zrób zdjęcie, to postaram Ci się coś podpowiedzieć :)
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Urszula B
500p
500p
Od: 27 sty 2009, o 08:21

Post »

pięknie u ciebie, i widać że wszystko ze sobą ładnie współżyje:).. gratuluję

pozdrawiam
Urszula B - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19821
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj imienniczko .
Ależ u Ciebie pięknie i kolorowo .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”