Oberżyna /bakłażan,psianka podłużna (Solanum melongena) - uprawy z rozsady cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Post »

witam !! :)

Yes mam małego bakłażana udało się na razie tylko jeden ale jest i cieszy :) jak na pierwszy raz.
Hm tylko po czym poznać jak dojrzeje??

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

podnoszę temat ;) właśnie mimo nocy posiałam do kuwety :) mam zamiar wsadzić pod tunel foliowy bo nie planuję tam pomidorów ani ogórków ;)
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

wodnik
Awatar użytkownika
izabellka
100p
100p
Od: 24 mar 2008, o 13:50

Post »

ja już popikowałam oberżynę ... ale jak czytam jakie to wymagające warzywo to .... :(
zamierzam je wysadzić do gruntu, zobaczymy co z tego wyjdzie
ale sam krzak jest piękny :) i jaki duży :)
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53826" onclick="window.open(this.href);return false;

Życie jest pełne niespodzianek.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje bakłażanki posiane w kuwecie właśnie wychodzą ;) a te pod folią jeszcze nie (stan na wczoraj) - jutro się okaże
Alice
200p
200p
Od: 28 mar 2009, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

a ja prawie wywaliłam małe bakłażany bo myślałam ,że to jakiś chwaścior rośnie :oops: Posadziłam nasionka osobno do doniczek ,żeby później nie pikować i myślałam ,że te siewki będą większe a tu takie coś małego rośnie :oops:
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

u mnie siewki podobne wielkością do siewek papryki
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Post »

miałem to pod folią - skaranie boskie- łaziłem z pędzelkiem i zapylałem a pyłku były takie ilości ze nawet największy twardziel by się rozpłakał potem miałem kupę owoców -wielgachnych fioletowych gruch ale nie podeszły mi w smaku - nie będę więcej uprawiał , gdzieś słyszałem ze oberżyny z Polski{nawet te z pod folii} mają się nijak w smaku do tych z Europy południowej :idea:
Awatar użytkownika
Mateusz
100p
100p
Od: 13 lut 2008, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Magda, jak tam Twoje oberżyny? ;)
Pozdrawiam,
Mateusz!
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mateusz moje oberżyny pięknie kwitną i nawet zawiązuję małe owocki. Te posadzone pod folią urosły w wysokie krzaczki a te w gruncie są dużo mniejsze, ale kwitnąć zaczęły wcześniej niż te pod folia. Jest szansa na owoce ;)
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Bakłażan - uprawa

Post »

W wyszukiwarce tego forum pod hasłem bakłażan nic nie znalazłem, czyżby nikt z forumowiczów nie próbował hodowli tego owocu?
Może jednak są tacy, ja osobiście mam już małe sadzonki, niedługo będzie trzeba je przepikować i do gruntu jakoś w maju chyba, tu się zastanawiam do jakiej wysokości rośnie krzak? Będę musiał zbudować jakiś foliak/mini szklarnie... Ma ktoś doświadczenie z tą rośliną? Piszcie cokolwiek, sam się podziele doświadczeniem jak już coś się będzie dziać :)
aniaop
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Uprawa bakłażanu

Post »

Spróbuj oberżyna, może będzie. Ja miałam 2szt, ale w zeszłym roku zimno i mokro , one tego nie wytrzymały, zwłaszcza zimna.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marku - ja miałam w ubiegłym sezonie bakłażany Violetta Lunga - rosły i owocowały w gruncie - w tunelu się nie zapylały i nie wiązały owoców...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

MagdaMisia - no tak, w naszym przypadku mieszkamy na południowych terenach kraju i faktycznie może sie udać bez foliaka. (Mamy trochę cieplej niż ci na północy :D ) Słyszałem jednak że niektóre odmiany w naszym kraju bez względu na rejon wymagają foliaka/szklarni ale kłopot z pyleniem daje mi do myślenia. Ja mam bakłażany Black Beauty, może ktoś miał taki gatunek? Pójdę na kompromis i zamontuje prowizoryczny foliak ze zdejmowaną górą, w ciepłe dni majowo czerwcowe będe ściągał góre a na noc zakładał. Wtedy pszczółki będą miały dojście a owoce nocą nie zmarzną :D:D
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41

Post »

Ja miałam przez dwa lata. Jednego roku w gruncie - krzaki rosły, kwitły, malusieńkie owoce się zawiązały i nic poza tym, nie dojrzały. Drugiego roku w szklarni i doczekałam się raptem paru owoców. Ale za to stonka wrąbała im liście doszczętnie. Krzewy w gruncie były nieco niższe, w szklarni ok 60-80 cm z tego co pamiętam. Zrezygnowałam bo za dużo z nimi zachodu w porównaniu do plonu. Niestety nie pamiętam nazwy odmiany.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”