Krzew - jaki posadzić?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
atka, zastanów sie nad posadzeniem jasminowca, strasznie go kochaja mszyce, miałam trzy ale pozbyłam się wszystkich bo nie mogłam sobie poradzić z nimi , były na wszystkim,a moż
upodobały sobie tylko moje jaśminy. Róże to chyba dobry pomysł.Perukowiec tez jest cudny mam w moim ogrodzie taki 5 letni, śliczne sa te jego peruczki, a jesienią fantastyczne kolory,
upodobały sobie tylko moje jaśminy. Róże to chyba dobry pomysł.Perukowiec tez jest cudny mam w moim ogrodzie taki 5 letni, śliczne sa te jego peruczki, a jesienią fantastyczne kolory,
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
-
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
Tak może to dziwne, ale u mnie to była gehenna.Tymczasem na wierzbach a mam 3 rodzaje nie ma na żadnym, podobno tez żerują na złotokapie a a u mnie nie, są za to na wiciokrzewie i milinie.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
No cóż... co kraj, to obyczaj, a raczej co działka to inne szkodniki
U mnie mszyce zauważyłam na bluszczu (zwyczajnym)
ale te róże chyba posadzę na słonecznej stronie, a nad tym jaśminowcem się zastanowię jeszcze. Mam czas
Dzięki za rady, ata

ale te róże chyba posadzę na słonecznej stronie, a nad tym jaśminowcem się zastanowię jeszcze. Mam czas

Dzięki za rady, ata
... nie miała baba kłopotu - kupiła sobie działkę 
ale podobno "co mnie nie zabije, to wzmocni" (mam nadzieję...)

A ja polecam tamaryszka. Krzew o bardzo atrakcyjnym wyglądzie nie tylko w czasie kwitnienia jak np kalina albo jaśminowiec. Idealny na bardzo mocno nasłonecznione stanowiska bo jest wyjątkowo światłolubny i nie znosi nawet lekkiego zacienienia a na wysokośc może urosnąc nawet na 5 metrów tak samo na szerokośc ale bardzo dobrze znosi przycinanie .
Poza tym nie ma praktycznie żadnych wymagań glebowych i wilgotnościowych może rosnąc nawet w samym piachu.
Poza tym nie ma praktycznie żadnych wymagań glebowych i wilgotnościowych może rosnąc nawet w samym piachu.
-
- 100p
- Od: 5 mar 2009, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki za porady
Tamaryszek wygląda na zdjęciach świetnie, a i budleja z tymi swoimi kwiatostanami jest piękna (i szybko rośnie) tyle, że nie lubię tego fioletowego koloru (jak dla mnie to "trupi" kolor) a taka właśnie rośnie najszybciej...
Ognik na pewno będzie, ale w innym miejscu...
Może jednak te róże. Jest taka odmiana, która silnie pachnie i kwitnie 2 razy w sezonie

Tamaryszek wygląda na zdjęciach świetnie, a i budleja z tymi swoimi kwiatostanami jest piękna (i szybko rośnie) tyle, że nie lubię tego fioletowego koloru (jak dla mnie to "trupi" kolor) a taka właśnie rośnie najszybciej...

Ognik na pewno będzie, ale w innym miejscu...
Może jednak te róże. Jest taka odmiana, która silnie pachnie i kwitnie 2 razy w sezonie

... nie miała baba kłopotu - kupiła sobie działkę 

- dianek
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
miłorząb dwuklapowy (symbol mądrości) - jest ażurowy, nie zacieni działki i nie będzie monumentalny
lub typowo męskie drzewo
glediczja trójcierniowa - w odmianie 'Sunburst' lub 'Rubylace' - odmiany mniejsze od czystego gatunku, liscie, pędy oraz owocostany bardzo ozdobne, drzewo symbolizujące siłę, męskość, niezależność
możecie również pokusić się na tulipanowca - najlepiej w odmianie 'Aureomarginiatum' - piękne kwiaty, ozdobne liście, drzewo da działce nieco cienia
można też pokusić się na jakiegoś dęba - gatunków i odmian bardzo wiele, aczkolwiek nie wiem czy bym zacieniała działkę i ładowała na nią silnego, potężnego solitera... ewentualnie z mniejszych dębów może Dąb czerwony 'Aurea'
tutaj jest wątek Pana który ma kilka ciekawych dębów
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ght=d%EAby
ale uwaga na wielkość ! nie wsadzajcie dużego drzewa ponieważ wasza działka jest na to zbyt mała!
jeśli masz jeszcze jakieś pytanka - pisz śmiało
lub typowo męskie drzewo
glediczja trójcierniowa - w odmianie 'Sunburst' lub 'Rubylace' - odmiany mniejsze od czystego gatunku, liscie, pędy oraz owocostany bardzo ozdobne, drzewo symbolizujące siłę, męskość, niezależność
możecie również pokusić się na tulipanowca - najlepiej w odmianie 'Aureomarginiatum' - piękne kwiaty, ozdobne liście, drzewo da działce nieco cienia
można też pokusić się na jakiegoś dęba - gatunków i odmian bardzo wiele, aczkolwiek nie wiem czy bym zacieniała działkę i ładowała na nią silnego, potężnego solitera... ewentualnie z mniejszych dębów może Dąb czerwony 'Aurea'
tutaj jest wątek Pana który ma kilka ciekawych dębów
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ght=d%EAby
ale uwaga na wielkość ! nie wsadzajcie dużego drzewa ponieważ wasza działka jest na to zbyt mała!
jeśli masz jeszcze jakieś pytanka - pisz śmiało

Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Poczytaj też tutaj:
- Prezent na 25-lecie ślubu rodziców. Jakie drzewko?
- Jakie drzewo???
- Drzewa nie wymagające troski
Gdzie (w jakiej strefie klimatycznej) znajduje się wasz ogród? To ważne, bo niektóre z drzew są ciepłolubne i mało wytrzymałe na przemarzanie.
Może złotokap? Może nie jest to wielkie drzewo, ale za to świetnie nadaje się do niedużego ogrodu
I kwitnie na rocznicę obrony pracy magisterskiej (no, może ciut wcześniej, maj - czerwiec, ale to nawet lepiej, bo kwiaty będzie miał wtedy, kiedy mieszkańcy są w domu, a nie na wakacjach nad morzem
).
- Prezent na 25-lecie ślubu rodziców. Jakie drzewko?
- Jakie drzewo???
- Drzewa nie wymagające troski
Gdzie (w jakiej strefie klimatycznej) znajduje się wasz ogród? To ważne, bo niektóre z drzew są ciepłolubne i mało wytrzymałe na przemarzanie.
Może złotokap? Może nie jest to wielkie drzewo, ale za to świetnie nadaje się do niedużego ogrodu

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."