Stricta - sadzenie?
- hakersharp
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 lip 2008, o 14:40
Stricta - sadzenie?
Witam. Chciałbym żeby mi ktoś z Was pomógł jak sadzić jałowiec chiński "stricta". Głównie chodzi mi o to jakie najlepiej robić odstępy między krzewami podczas sadzenia no i jak je pielęgnować. Krzewiki ok 40 cm wysokości.
Z góry dzięki za pomoc.
Z góry dzięki za pomoc.
Trudno powiedziec w przypadku jałowców stricta w jakich odstępach je sadzic jeśli mają utworzyc szpaler. na pewno jeśli zalezy ci na tym aby szybko utworzyc zwartą ściane zywopłotową to ta odmiana jest kiepskim wyborem bo bardzo wolno rosnie. W ciagu 10 lat na pewno nie osiągną wiecej niż 1m na szerokosc a ostatecznie osiagają dośc duże rozmiary - ok 4m na wysokośc i do 2 na szerokośc ale na to potrzebują ok 30lat przy swoim tempie wzrostu
. Jeśli koniecznie ma to by szpaler składający się tylko z tych jałowców to ja zalecam odstępy -1m ale tak jak już napisałem bardzo długo będziesz musiał poczekac zanim rosnące w takich odstępach j.stricta najda na siebie ale jeśli posadzisz je zbyt gesto to będa sobie w przyszłości bardzo przeszkadzac nawzajem bo jałowce bardzo nie lubią rosnąc w dużym zwarciu. Możesz tez posadzic w miejszych odstępach i z czasem częśc usunąc.
Ja posadziłbym je naprzemiennie np z czerwonymi berberysami które znacznie szybciej rosną.na pewno bardzo ładnie będzie się prezentowac takie zestawienie
. W połączeniu z berberysami mysle ,że odpowiednie będą odstępy 1,5m albo nawet troszkę wieksze między stricta a berberysem. A co do pielegnacji to jest to zupelnie niewymagająca odmiana tak samo jak wiekszośc innych jałowców.

Ja posadziłbym je naprzemiennie np z czerwonymi berberysami które znacznie szybciej rosną.na pewno bardzo ładnie będzie się prezentowac takie zestawienie

- hakersharp
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 lip 2008, o 14:40
- grzesiek_z
- 200p
- Od: 13 paź 2008, o 12:19
- Kontakt:
Jeśli szybko chcesz uzyskać szpaler ze Stricty to odległość między nimi 0,7-0,8 m , roczny jej przyrost to ok 20-25 cm, Mniej więcej 10 letnia roślina osiąga 2 - 2,5 m wysokości i około 0,7 m średnicy. . Jeśli patrzeć na to jakie gabaryty osiągnie za naście lat.... to należało by się zastanowić czy doczeka takich czasów to jest tylko roślina.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Żaden. Jałowce w naturze rosną na niemal jałowej ziemi i nie potrzebują nawozu. Jeśli podsypiesz nawozami sztucznymi to jałowiec i tak szybciej nie urośnie, a jeśli nawet wybuja, to będzie potem chorował.hakersharp pisze:Rozumiem. A jaki nawóz najlepiej do tych krzewów stosować... możecie coś polecić?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Nie zgadzam się z tym całkowicie. Jałowiec to polska nazwa gatunku iglaka z rodziny cyprysowatych i wzieła się stąd,że występujace u nas w naturze odmiany tego iglaka często rosną na jałowych glebach i do dobrego rozwoju lepszych nie potrzebują. Ale ten gatunek jest bardzo liczny i obejmuje również odmiany mające znacznie większe wymagania glebowe i wilgotnosciowe niz te wystepujące u nas. Np jałowce łuskowate kiepsko rosną w bardzo jalowej i suchej ziemi.Tak samo jest z sosnami.To ,że te które występują u nas mogą rosnąc nawet w piachu nie znaczy ,że wszystkie odmiany sosny mają tak skromne wymaganiaNalewka pisze:Żaden. Jałowce w naturze rosną na niemal jałowej ziemi i nie potrzebują nawozu. Jeśli podsypiesz nawozami sztucznymi to jałowiec i tak szybciej nie urośnie, a jeśli nawet wybuja, to będzie potem chorował.hakersharp pisze:Rozumiem. A jaki nawóz najlepiej do tych krzewów stosować... możecie coś polecić?

Angielska nazwa jałowca to juniper i w ogóle nie odnosi sie do tego ,że ten gatunek oglaka rośnie na jałowych glebach.