Lewizja (Lewisia cotyledon)
Piękne macie te lewizje. Dla mnie to najcudowniejsza roślina na skalniak. Ja mam niestety kłopoty z jej uprawą. Wiem,że nie lubi wilgoci zimą a jednak nie przygotowałam jej szklanego daszka. Podobno dobrze , jeśli rośnie na zboczu. Może ją przesadzę. Nie wiecie jak znosi przesadzanie ? Dobrze jest obsypać ją żwirkiem, też tak zrobię. Kto wie jeszcze coś o jej upodobaniach ?
- darob66
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 sie 2007, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Witam;
ja swoje lewizje oczywiście posadziłam w wyższych piętrach skalniaka i na zimę zawsze przykrywam kawałkiem szyby,aby sama roślina i ziemia wokół niej miały, szczególnie zimą ,suchą ziemię.Jak do tej pory mi nie pomarzły,a uprawiam je ok 4-5 lat.Lewizje są roślinami krótkowiecznymi,po 3-4 latach przestają kwitnąć i powoli zamierają.Polecam więc zbieranie nasion i wysiewanie tej uroczej roślinki
Pozdrawiam Marzena
ja swoje lewizje oczywiście posadziłam w wyższych piętrach skalniaka i na zimę zawsze przykrywam kawałkiem szyby,aby sama roślina i ziemia wokół niej miały, szczególnie zimą ,suchą ziemię.Jak do tej pory mi nie pomarzły,a uprawiam je ok 4-5 lat.Lewizje są roślinami krótkowiecznymi,po 3-4 latach przestają kwitnąć i powoli zamierają.Polecam więc zbieranie nasion i wysiewanie tej uroczej roślinki

Pozdrawiam Marzena
- Monique 77
- 50p
- Od: 27 sty 2009, o 19:53
Witam serdecznie, też jestem pasjonatką tego maleństwa. Otrzymałam nasionka, wysiałam, wystawiłam na pole aby przemarzły, pieknie wzeszły, przepikowałam tak jak drozd
(Twoje większe), no mam pytanie bo nie wiem czy nie doczytałam , czy te z siewek zakwitną tego roku? Piękne macie kolekcje, miałam białą ale zanikła i myślałam ze całkiem wyginęła, a póżniej się dowiedziałam że ona tak ma.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/918 ... 16b63.html
(Twoje większe), no mam pytanie bo nie wiem czy nie doczytałam , czy te z siewek zakwitną tego roku? Piękne macie kolekcje, miałam białą ale zanikła i myślałam ze całkiem wyginęła, a póżniej się dowiedziałam że ona tak ma.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/918 ... 16b63.html
- teli
- 200p
- Od: 17 paź 2008, o 10:32
Moja ma tak z 5 - latek , była pierwsza , przywieziona z gór , kwitła 3 lata pod rząd , potem dwa latka , przerwy , teraz widzę , że listki idą , ale pąków brak , a muszę napisać , że tamtej wiosny przeniosłam ją , pod zadaszenie , właśnie po zimowaniu pod butelką , pomyślałam , że jednak , może potrzebują przemarznąćdarob66 pisze:Witam;
Basiu ,a ile sezonów kwitła.Ja dziś odkryłam,że moja 'staruszka'[4-5latka]wypuszcza pąki kwiatowe :P Siedzi cały czas w tym samym miejscu i proszę jaka miła niespodzianka,a już przez dwa lata nie kwitła.
Pozdrawiam Marzena
No i zobaczymy , dobrze że przeżyła zimę

Carpe Diem...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.