Przędziorki
- Zaczarowany
- 200p
- Od: 8 mar 2007, o 10:57
- nelly.trott
- 100p
- Od: 10 lip 2008, o 14:54
Chcialabym sie podzielic ciekawostka ktora sama stosuje jak mi sie przedziorki przyblakaja.
Tak wiec :
Pyretroidy- nie dzialaja skutecznie na przedziorki(rodzina pajakow)
Najskuteczniej uniknac wszelkiego robactwa jest zapewnienie roslinie obpowiednich warunkow.
To na poczatek.
Jezeli mi sie juz cos wykluje (szczegulnie zima- gdyz nie zawsze mam mijejsce lub temerature jaka bym sobie zyczyla dla roslinnego odpoczynku)
Ja uzywam naturalny srodek do zwalczanie przedziorkow(mily dla srodowiska)
1 litr wody
1 lyzka stolowa oleju slonecznikowego
½ lyzeczki plynu do naczyn ekologicznego
do spryskiwacza!
Do wanny wkladam rosline(jak duza to obok) wstrzasam butelke pozadnie i pryskam i wstrzasam i pryskam cala rosline ziemie trzon wrzystko.
pozostawiam az obcieknie i sie przesuszy i ponownie to samo.
Mijesce rosliny (parapet i wszystko do okola) pozadnie myje!
Odstawiam rosline na mjejsce po 6-7 dniach powtarzam calosc wlacznie z myciem parapetu.
Liscie sa byszczace i pieknie odswiezone!
Olej uniemozliwia przedziorkom oddychanie (oddychaja przez skore) i zdychaja.
Jezeli roslina jest mala mozna ja calosciowo znurzyc w wodzie o 40 - 45 stopni C przez okolo 30-35 minut .Cala roslina doniczka wszytko ma byc pod woda.- przedziorki sie dusza i umieraja. Nie jest to szkodliwe dla rosliny i dziala zawsze na 100 % . (w razie potrzeby powtorzyc- moze jakies jajeczkko sie uchowalo)
Mam nadzieje ze ekologiczne zwalczanie - pomorze wam zaoszczedzic czasu, nerwow, i pieniazkow.
Pozdrowienia
Tak wiec :
Pyretroidy- nie dzialaja skutecznie na przedziorki(rodzina pajakow)
Najskuteczniej uniknac wszelkiego robactwa jest zapewnienie roslinie obpowiednich warunkow.
To na poczatek.
Jezeli mi sie juz cos wykluje (szczegulnie zima- gdyz nie zawsze mam mijejsce lub temerature jaka bym sobie zyczyla dla roslinnego odpoczynku)
Ja uzywam naturalny srodek do zwalczanie przedziorkow(mily dla srodowiska)
1 litr wody
1 lyzka stolowa oleju slonecznikowego
½ lyzeczki plynu do naczyn ekologicznego
do spryskiwacza!
Do wanny wkladam rosline(jak duza to obok) wstrzasam butelke pozadnie i pryskam i wstrzasam i pryskam cala rosline ziemie trzon wrzystko.
pozostawiam az obcieknie i sie przesuszy i ponownie to samo.
Mijesce rosliny (parapet i wszystko do okola) pozadnie myje!
Odstawiam rosline na mjejsce po 6-7 dniach powtarzam calosc wlacznie z myciem parapetu.
Liscie sa byszczace i pieknie odswiezone!
Olej uniemozliwia przedziorkom oddychanie (oddychaja przez skore) i zdychaja.
Jezeli roslina jest mala mozna ja calosciowo znurzyc w wodzie o 40 - 45 stopni C przez okolo 30-35 minut .Cala roslina doniczka wszytko ma byc pod woda.- przedziorki sie dusza i umieraja. Nie jest to szkodliwe dla rosliny i dziala zawsze na 100 % . (w razie potrzeby powtorzyc- moze jakies jajeczkko sie uchowalo)
Mam nadzieje ze ekologiczne zwalczanie - pomorze wam zaoszczedzic czasu, nerwow, i pieniazkow.
Pozdrowienia
Bardzo przepraszam za brak polskich liter ale takich nie mam
Zapraszam do mojego watku

- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W nowym Programie Ochrony widzęmaryann pisze:Nowy sezon- nowe preparaty.
Pennstyl 25WP z nowej grupy cynoorganoicznych o działaniu układowym, zwalcza wszystkie ruchome stadia.
Vertimec 018EC o szerszym spektrum działania- na inne owady również skuteczny, a więc gdy mamy kilku gości albo brak pewności...
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
maryann pisze:W nowym Programie Ochrony widzęmaryann pisze:Nowy sezon- nowe preparaty.
Pennstyl 25WP z nowej grupy cynoorganoicznych o działaniu układowym, zwalcza wszystkie ruchome stadia.
Vertimec 018EC o szerszym spektrum działania- na inne owady również skuteczny, a więc gdy mamy kilku gości albo brak pewności...
na owady pożyteczne również skuteczny - biedronki pszczoły złotooki - stosujcie o odpowiedniej porze !!!!
Talstar i Karate stosować w temp poniżej 20 najlepiej poniżej 18 stopni, w wyższej temperaturze zwyczajnie nie działają
pozdrawiam
- jardin
- 1000p
- Od: 7 sie 2007, o 14:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Znalazłam takie informacje.
Wklejam link, bo nie wiem czy mogę cały tekst skopiować.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1752